Bitcoin koers analyse: blijft de waarde van bitcoin stijgen?

Vorige week schreven we over de 100 dagen Moving Average (MA). Dat is een voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen honderd dagen. Deze lijn speelt ook in de koersanalyse van vandaag een belangrijke rol. Benieuwd hoe? Lees snel verder.

En heb je geen zin om te lezen? Geen probleem, Axel legt het graag voor je uit:

Recap: Eerst weerstand, nu ondersteuning

Een MA-lijn kan je vaak waardevolle informatie geven over het verloop van de koers. Het is een zogeheten ‘lagging indicator’, want het kijkt vooral naar data uit het verleden. Maar met deze indicator is het ook mogelijk om een beeld te krijgen van het heden en de toekomst, de MA kan belangrijke zones aangeven.

Wat zegt de MA nu over de prijs van bitcoin?

  • Van begin 2018 tot en met februari 2019 diende de 100-dagen MA vooral als weerstand. Dat betekent dat de koers hier niet makkelijk boven kwam. Elke keer als de koers er wel boven kwam, dook het er snel weer onder. De laatste poging is aangegeven met de rode pijl.
  • Nu lijkt de 100-dagen MA juist te dienen als ondersteuning. De prijs van bitcoin is tot nog toe niet onder de lijn gekomen. De koers heeft wel twee pogingen gedaan om door deze lijn heen te breken, dat heet ‘testen’. Op de grafiek hieronder wordt dat aangegeven met de groene pijlen.

Bitcoin heeft de MA dus twee keer getest, en de koers bevindt zich nog steeds ruim boven de lijn. Is dit een voorbode voor een stijging op langere termijn?

Nu: Golden cross op komst?

Maar wat als je twee MA-lijnen combineert? In dat geval kijk je naar het samenspel tussen de korte en lange termijn. In de onderstaande grafiek kijken we naar de 50-dagen MA (groen) en de 100-dagen MA (oranje).

We zien twee dingen:

  • In oktober 2018 duikt de groene lijn onder de oranje lijn. Of in andere woorden: de lijn van de korte termijn duikt onder die van de lange termijn. Dat heet een ‘death cross’, en dat kan duiden op een daling in de toekomst.
  • Nu lijkt de groene lijn boven de oranje lijn uit te komen. Het 50-daags gemiddelde stijgt sneller dan het 100-daags gemiddelde. Dat noemen we een ‘golden cross’. Dit kan juist duiden op een stijging in de toekomst.

Voor een golden cross wordt overigens vaker het verschil tussen de 50-dagen MA en 200-dagen MA gebruikt. Het duurt nog even voor het zover is, maar deze golden cross tussen 50 en 100 op 12 maart is in ieder geval al een positief teken.

Ook positief: hammertime!

Huh, hamers? Je hoeft je gereedschapskist er nog niet bij te pakken, dit gaat over candles op de dag-grafiek. Soms kan een enkele candle namelijk ook veel zeggen over het verloop van de koers. In de grafiek hieronder lichten we twee soorten eruit:

  • Eerst zien we een shooting star. Dat is meestal een voorbode voor een daling.Voorafgaand aan een shooting star vindt een stijging van de koers plaats. Bij een shooting star heeft de koers een top bereikt, maar toch daalt of stijgt de candle weinig. De kopers zijn de controle kwijtgeraakt over de stijging, een daling ligt in het verschiet.
  • Daarna zien we een hammer. Dat kan een voorbode zijn voor een stijging.De koers bevindt zich eerst in een dalende trend. Bij een hammer heeft de koers een flink dieptepunt bereikt, maar toch daalt of stijgt de candle weinig. De verkopers verliezen de overhand, en de kopers nemen de controle weer over. Dat kan duiden op een prijsstijging.

Zal deze hammer een voorbode zijn voor een verdere stijging van de bitcoin koers? Dat gaan we in de komende dagen zien.

Belangrijke ondersteuning op korte termijn

Op korte termijn zien we dat de koers van bitcoin een ondersteuning heeft bereikt. Deze ondersteuning wordt op de grafiek hieronder aangegeven met de groene rechthoek. Elke candle op deze grafiek stelt één uur voor.

  1. In februari was de rechthoek nog een weerstand. De waarde van bitcoin is niet boven deze zone uitgekomen.
  2. Nu vormt deze zone juist een weerstand. Het lukt bitcoin niet om onder de rechthoek te komen.

Dit wordt versterkt omdat de RSI-indicator oversold was. Op de onderste grafiek zie je dat de paarse lijn even onder de paarse rechthoek terecht kwam (aangegeven met groene cirkel). Dat betekent dat er in verhouding veel bitcoin is verkocht, en dat de koers een duidelijke ondersteuning heeft gevormd. Vanaf hier vindt de koers een goede basis om te stijgen.

Wat gaat de bitcoin koers doen?

Na onze vorige koersanalyse maakte de koers weer even een sprong omhoog. Toch blijven dezelfde zones nog steeds interessant. Het kan vriezen of het kan dooien, dus we bespreken twee verschillende scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Blijft bitcoin stijgen? Dan ondervindt de koers een weerstand tussen 3.640 euro en 3.730 euro. Op 24 februari is het niet gelukt deze weerstand te doorbreken. Zal dat de komende week wel gaan lukken?

Bearish
Maar als bitcoin daalt, dan vindt de koers ondersteuning tussen 3.200 euro en 3.300 euro. Eind februari en begin maart is deze zone ook getest. Test de koers deze zone nogmaals, maar dan zonder succes, dan zijn de vorige ondersteuningsniveaus actief (tussen de 2.800 en 2.900 euro.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.