Bitcoin koers analyse: alle ogen gericht op prijs van vierduizend dollar

Bitcoin blijft stijgen, maar de motor begint te haperen. De waarde schommelt namelijk op het moment van schrijven rond de 3.500 euro. Maar uitgedrukt in dollars lopen we nu ook tegen een belangrijke, misschien ook wel psychologische grens. Bitcoin lijkt namelijk moeite te hebben de waarde van vierduizend dollar te overstijgen. Dit vormt nu een belangrijke weerstand voor de bitcoin koers. In deze koersanalyse nemen we deze grens onder de loep.

Geen zin om te lezen? No worries, we hebben de analyse ook op video:

Recap: koers uit de trendlijn

Twee weken terug schreven we dat bitcoin uit een pennant is gebroken. Of in andere woorden, de bitcoin koers bewoog tussen twee trendlijnen die naar elkaar toe gaan. Aan de bovenkant van de oranje trendlijn is de bitcoin koers uitgebroken. Daarna heeft de koers de lijn twee keer getest. Dat houdt in dat de koers de trendlijn aanraakt en vanaf daar weer omhoog stuitert.

Na de tweede test beweegt de bitcoin koers omhoog. Er lijkt zich nu een nieuwe trendlijn te hebben gevormd, deze hebben we aangegeven met groene stippellijnen. De onderstaande grafiek geeft de koers in euro’s weer. Elke candle stelt één dag voor:

Bitcoin tegen een belangrijke weerstand?

Voor dit stuk gaan we even terug naar de koers in dollars. Vierduizend dollar blijkt namelijk een belangrijke weerstand te vormen, een zone waar de koers niet makkelijk bovenuit komt. Dit blijkt ook als we een Moving Average-lijn over de bitcoin koers leggen. Dat is het gemiddelde van de koers. We bespreken nu de 21 weken Moving Average, dus de gemiddelde koers van de afgelopen 21 weken.

Op de grafiek hieronder zie je deze Moving Average (MA). Er vallen twee dingen op:

  1. In de bull market van 2017 tot begin 2018 diende de MA als een support (ondersteuning).  De koers stuiterde bij het aanraken van de lijn omhoog. Deze momenten zijn aangegeven met de groene pijltjes.
  2. Dit verandert in 2018. Vanaf dan dient de MA als een resistance (weerstand). Het lukt de koers maar niet om boven de lijn uit te komen. Dit geven we aan met de rode pijltjes.

En nu? Wordt de 21-weken MA een support of een resistance? De komende weken zullen heel spannend zijn. Alle ogen zijn gericht op de grens van vierduizend dollar.

Komt er een short squeeze?

Ook een belangrijke theorie die nu rondspeelt: het is mogelijk dat er een short squeeze aankomt. Wat houdt dat in?

Net zoals bij andere financiële producten kan je ook speculeren op de bitcoin koers. Een handelaar kan dan bijvoorbeeld speculeren dat de bitcoin koers gaat stijgen (een longpositie), of juist gaat dalen (een shortpositie). Bij een stijgende trend sluiten veel handelaren vaak een shortpositie af. Zij verwachten dan dat de stijging niet eeuwig door kan blijven gaan, en gokken op een daling van de koers.

Als je een shortpositie afsluit, spreek je af dat je bitcoin koopt tegen een bepaalde prijs. Blijft de koers echter stijgen, dan worden deze posities automatisch stopgezet. Als er veel shortposities tegelijkertijd worden stopgezet, dan wordt er dus in korte tijd veel bitcoin gekocht. Dat betekent dat de vraag in korte tijd enorm stijgt, en dit zorgt ervoor dat de prijs omhoog wordt gestuwd.

Zo’n short squeeze zagen we ook een paar keer in 2018 gebeuren .Op 12 april 2018 was er bijvoorbeeld sprake van een short squeeze, de prijs steeg toen van 5.500 naar 6.500 in vier uur tijd:

Of dat nu ook gaat gebeuren? Wie weet.

Wat gaat de bitcoin koers nu doen?

Het lijkt er opnieuw op dat we ons op een cruciaal punt begeven. Breekt bitcoin uit aan de bovenkant of aan de onderkant? Zoals altijd schetsen we weer twee scenario’s voor je: bullish (positief) en bearish (negatief). Hiervoor kijken we naar belangrijke zones uit het verleden.

Bullish

Lukt het bitcoin om boven de weerstand uit te breken? Dan ligt de volgende weerstand waarschijnlijk tussen de 5.100 en 5.500 euro (in dollars rond de 6.000 dollar). Dit is op de grafiek hieronder aangegeven met de rode rechthoek. Deze weerstand is een heel belangrijke zone, want deze zone vormde in heel het jaar 2018 juist een belangrijke ondersteuning.

Bearish

Zakt de bitcoin koers juist? Dan kijken we eerst naar het laagste punt van 2018: rond de 2.800 euro (3.100 dollar). Dat zie je op de grafiek terug op de eerste groene rechthoek. Lukt het de koers vervolgens niet om deze waarde vast te houden, dan ligt een verdere daling in het verschiet. Mogelijk vindt de koers dan opnieuw ondersteuning tussen de 1.600 euro en de 1.700 euro (2.000 dollar), de tweede groene rechthoek.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.