Bitcoin koers analyse: gevangen tussen twee trendlijnen

Nog steeds beweegt de koers van bitcoin zich in een heel nauwe marge. Dat doet denken aan november 2018, toen de waarde van bitcoin ook erg stabiel leek te zijn. Is dit de stilte voor de storm, of juist een storm in een glas water? Laten we kijken naar de afgelopen dagen.

En heb je geen zin om te lezen? Geen probleem, Axel legt het graag voor je uit:

Waarom daalde bitcoin vorige week?

Afgelopen week zakte de koers van bitcoin even terug. Op het moment van schrijven lijkt de koers zich weer een beetje op te krabbelen. Maar waar kwam deze daling vandaan?

Dat heeft onder andere te maken met negatieve divergentie op de Relative Strength Index (RSI). Dat klinkt nogal ingewikkeld, maar RSI betekent niets meer dan:

De RSI geeft het momentum weer van de koers. De RSI staat op de afbeelding onderaan afgebeeld. Bevindt de lijn van de RSI zich boven de paarse zone? Dan wordt er relatief veel bitcoin gekocht. In dat geval ligt een prijsdaling in het verschiet. Zit de RSI-lijn onder de paarse zone? Dan wordt er veel bitcoin verkocht. Vanaf dit punt kan de prijs weer stijgen. (Een kanttekening: bij extreme tijden kan de RSI voor langere tijd overbought of oversold blijven. Bijvoorbeeld tijdens de bull market van 2017.)

Normaal loopt de RSI gelijk met de koers. Daalt de koers, dan daalt ook de RSI. Bij divergentie is dat niet het geval. In de grafiek hieronder zie je dat de koers stijgt, maar dat de RSI daalt. Dat is meestal een voorbode voor een daling. En dat gebeurde dan ook, op 21 maart zakte de bitcoinkoers van 3.565 euro naar 3.450 euro.


Bitcoin beweegt zich in een channel

Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat bitcoin verder daalt. Sinds 4 maart schommelt de waarde van bitcoin namelijk tussen twee parallelle trendlijnen in. Dat noem je een kanaal, of ook wel channel in het Engels. Zolang bitcoin binnen deze channel blijft, dan lijkt het erop dat het de grote oranje trendlijn gaat opzoeken. En dat kan wel eens een heel spannend moment worden..


Het grotere plaatje

Om de grote trendlijn te begrijpen moeten we iets uitzoomen. Het begin van de lijn zetten we uit op de top van bitcoin, eind 2017. Op Bitstamp was bitcoin toen 16.485 euro waard. Op het moment dat de bitcoin koers de lijn in november 2018 aanraakte, maakte bitcoin een duikvlucht.

En nu? Zakt bitcoin opnieuw weg, of staat ons een ommekeer te wachten? Blijft bitcoin binnen de channel, dan is het te verwachten dat de koers in april uit de trendlijn breekt. Gebeurt dat niet, dan kan bitcoin opnieuw flink zakken.


Het nog grotere plaatje: positief

In deze grafiek kijken we naar de weekprestatie van bitcoin. Elke candle op de grafiek stelt één week voor. Bitcoin noteert voor het eerst sinds tijden vijf weken achter elkaar groene cijfers. Dat gebeurde voor het laatst in april 2018.

Wat nog meer opvalt: de 200-weken Moving Average (de groene lijn) dient nog steeds als een belangrijke ondersteuning. Daar hebben we eerder ook een paar keer over geschreven. Het is mogelijk dat bitcoin de bodem al heeft gevonden, maar we moeten natuurlijk niet te vroeg juichen.

De MACD laat ook groene cijfers zien. De MACD geeft het momentum van de koers weer, deze is al sinds begin 2019 positief.

Wat betekent dit allemaal voor de koers op lange termijn? Zeker weten doen we het nooit, maar het zijn in ieder geval wel positieve signalen.


Wat gaat de bitcoin koers nu doen?

De bitcoin koers blijft zich voorlopig bewegen in de channel. Welke kant gaat de koers op? Zoals je van ons gewend bent geven we weer twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Bitcoin blijft doorstijgen binnen de channel, maar ondervindt weerstand tussen de 3.620 euro en 3.700 euro.

Bearish
In dit scenario lukt het bitcoin niet om in de channel te blijven. De koers vindt dan waarschijnlijk ondersteuning tussen de 3.200 euro en de 3.280 euro.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.