Bitcoin koers analyse: zorgt ascending triangle voor grote uitbraak?

Een week na de stijging houdt bitcoin het momentum nog steeds vast. Volgens sommigen was vorige week het einde van de cryptowinter, en begint het zonnetje langzaam weer te schijnen. Blijft bitcoin stijgen? Of zakt de koers weer terug?

Vormt zich er een ascending triangle?

We beginnen met de bitcoin koers op de korte termijn. Op onderstaande grafiek staat elke candle voor één uur.

Het lijkt erop dat de koers zich beweegt in een ascending triangle, ofwel een stijgende driehoek in het Nederlands. Die herken je op deze manier:

  • Over de top kan je een horizontale trendlijn leggen
  • Aan de onderkant teken je een schuine trendlijn naar boven

Breekt bitcoin aan de bovenkant van de driehoek uit, dan kunnen we flinke stijging verwachten. Als vuistregel wordt gesteld dat de uitbraak even groot is als het begin van de driehoek (hier tweemaal aangegeven met de groene rechthoek).

Speelt dit scenario uit, dan ligt er een stijging in het verschiet richting de 5.380 euro:

Maar daarna weerstand

Hierna ondervindt de bitcoin koers waarschijnlijk een flinke weerstand. Om dat te begrijpen moeten we de grafiek even wat uitzoomen. Op het plaatje hieronder zie je dezelfde ascending triangle met de zojuist beschreven doelen, maar dan op de dag-grafiek.

Mocht het scenario zo uitspelen, dan loopt bitcoin tegen een belangrijke weerstand. Dit is de zone die in vrijwel heel 2018 juist een ondersteuning was. Voor veel handelaren kan dit dienen als een psychologische grens, en het is te verwachten dat bitcoin veel moeite gaat hebben om dit punt te doorbreken.

 

De Mayer Multiple: is de bodem nu bereikt?

We zoomen de grafiek nog verder uit en halen een andere indicator erbij: de Mayer Multiple.
Deze hebben we in week 6 ook besproken, toen de vooruitzichten er nog heel anders uitzagen. Let op: onderstaande grafiek gebruikt de dollar prijs van bitcoin, omdat je met deze valuta verder terug in de tijd kan kijken.

Wat zegt de Mayer Multiple ook alweer? De Mayer Multiple geeft de verhouding weer tussen de Moving Average (MA) en de prijs. De prijs van bitcoin wordt namelijk gedeeld door de waarde van het 200 daags gemiddelde.

Oftewel: is de Mayer Multiple lager dan 1? Dan bevindt de koers zich onder de 200-dagen MA (de groene lijn op de bovenste grafiek). Is de waarde hoger dan 1, dan bevindt de koers zich boven de MA. Dat is op het moment van schrijven het geval.

Ook opvallend: op 15 december 2018 bereikte de Mayer Multiple de waarde 0,5. Dat is het laagste punt sinds 2015. Sindsdien bevindt de koers zich in een stijgende lijn. Kunnen we hieruit opmaken dat de (voorlopige) bodem van bitcoin bereikt is? Wie weet..

Wat gaat de bitcoin koers doen?

Het is super cliché om te horen, maar met bitcoin kan het nog steeds alle kanten op. Daarom beschrijven we zowel een positief (bullish) scenario, als een negatief (bearish) scenario.

Bullish
Breekt bitcoin uit de ascending triangle, dan kunnen we een koersstijging verwachten richting 5.380 euro (rode rechthoek). Hier zal de waarde een belangrijke weerstand ondervinden, omdat dit in het verleden ook een belangrijke zone is geweest.

Bearish
Maar daalt bitcoin? Dan is het mogelijk dat bitcoin terugzakt naar het begin van de ascending triangle, rond de 4.200 euro. In het meest negatieve scenario zakt bitcoin terug naar de groene rechthoek. De koers vindt dan mogelijk ondersteuning tussen de 3.600 en 3.700 euro.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.