Bitcoin koers: naar de maan of met beide benen op de grond?

Bitcoin begint de week goed: vandaag staat de koers op het hoogste punt in 2019. Hoe komt deze koersstijging tot stand? En wat kunnen we binnenkort verwachten van de bitcoin koers? Lees snel verder!

Maak kans op een Ledger Nano S!

Ook deze week maak je weer kans om een Ledger Nano S te winnen! Wat moet je daarvoor doen? Laat in een reactie weten wat jij denkt dat de waarde van bitcoin in euro is ten tijde van onze volgende koersanalyse (dinsdag 30 april om 17:30). Je hebt tot en met vrijdag 26 april om 20:00 uur de tijd om een reactie te plaatsen.

Ascending triangle: eindelijk gelukt

Al twee weken schrijven we over de ascending triangle. Een uitbraak uit een ascending triangle kan leiden tot een flinke koersstijging. Deze koersformatie lijkt nu eindelijk succesvol te zijn: de koers van bitcoin is aan de bovenkant van de driehoek uitgebroken.

In de grafiek hieronder zie je de ascending triangle aangegeven met oranje lijnen. De ‘opening’ van de driehoek is in de meeste gevallen het koersdoel van een ascending triangle. Dat zie je op de grafiek hieronder aangegeven met de oranje rechthoeken. In het meest ideale scenario kan de koers van bitcoin dus stijgen tot een waarde van 5.400 euro.

Golden cross is een feit

Nog een positief teken: als we kijken naar de euro-grafiek van bitcoin, dan zien we een Golden Cross. Een Golden Cross is een kruising tussen twee Moving Average (MA)-lijnen. Deze kruising is belangrijk omdat het de trend van de korte termijn vergelijkt met die van de lange termijn.

In de meeste gevallen houdt een golden cross het volgende in: de 50-dagen MA overstijgt de 200-dagen MA. En dat is een positief signaal, het kan duiden op een structurele waardestijging.

Op de grafiek hieronder zie je de Golden Cross aangegeven. De rode lijn (50-dagen MA) is op dit moment hoger dan de groene lijn (200-dagen MA):

Terug naar de NVT Signal indicator

In week 4 beschreven we de NVT Signal. Dit is een vrij ingewikkelde indicator, maar wel één die nuttige informatie weergeeft. NVT staat voor Network Value in verhouding tot Transactions. In technische termen berekent de NVT Signal het volgende:

De totale marktwaarde van bitcoin gedeeld door het 90-daags gemiddelde van het dagelijkse transactievolume.

Dat is een hele mond vol, maar wat zegt het eigenlijk? De NVT Signal geeft de verhouding weer tussen de bitcoin prijs en het dagelijks gebruik van het bitcoin netwerk.

 • Bevindt de lijn van de NVT Signal zich in de rode zone (hoger dan 150)? Dan zijn er eigenlijk te weinig transacties in verhouding tot de waarde van bitcoin. Het is dan mogelijk dat de prijs een correctie naar beneden maakt.
 • Maar is de NVT Signal groen (lager dan 45)? Dan is de bitcoin prijs lager dan het gemiddelde gebruik. Bitcoin is dan eigenlijk te goedkoop, en een stijging is dan te verwachten.

Op dit moment is de waarde van bitcoin te hoog in verhouding tot het dagelijks gebruik. Althans, als we de NVT Signal moeten geloven: bitcoin bevindt zich nu in de ‘rode zone’ (zie onderste grafiek). In dat geval is het mogelijk dat de koers van bitcoin op korte termijn weer gaat inzakken:

Wat kunnen we verwachten van de bitcoin koers?

Gemixte signalen! Aan de ene kant lijkt bitcoin zich positief te ontwikkelen (uitbraak uit de ascending triangle en de golden cross). Maar aan de andere kant is een correctie ook zomaar mogelijk (de NVT Signal). Wat zijn realistische scenario’s voor bitcoin? Zoals altijd beschrijven we een positief (bullish) en een negatief (bearish) scenario.

Bullish
Stijgt bitcoin verder, dan ondervindt de koers een weerstand tussen de 5.150 euro en de 5.400 euro. Deze zone is belangrijk, omdat dit in vrijwel heel 2018 een ondersteunende zone was.

Mocht bitcoin door deze zone kunnen breken, dan ligt een verdere koersstijging in het verschiet. De uitbraak uit de ascending triangle en het bijbehorende koersdoel (5.400 euro) is wat dat betreft een positief teken.

Bearish
Maar daalt bitcoin? Dan is het goed mogelijk dat bitcoin ondersteuning ondervindt tussen de 3.600 euro en 3.740 euro. Dat lijkt een radicale daling, maar als we naar de NVT Signal kijken dan is een correctie van dit formaat ook een mogelijk scenario.

Welke kant het opgaat? We wachten het af!

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • $5678,67

  24 april 2019
 • €5050,50

  24 april 2019
 • €5012,23

  24 april 2019
 • €4916

  26 april 2019
 • $5,363.95

  26 april 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.