Bitcoin koers analyse: luidt de golden cross een nieuwe bull market in?

Goed nieuws: vandaag bereikte de bitcoin koers het hoogste punt van dit 2019! Beter nieuws: dat kunnen we waarschijnlijk nog vaker zeggen dit jaar 😉 Het drama van Bitfinex en Tether lijkt hiermee weer ver weg. Welke kant gaat de koers van bitcoin nu op? In dit artikel is er weer speciale aandacht voor de Moving Average.

Altijd op de hoogte zijn van de actuele bitcoin prijs?

Check de bitcoin koers

Bitfinex: de aftermath

De schrik zat er vorige week goed in toen het nieuws van Bitfinex naar buiten kan. Wat gebeurde er ook al weer? De cryptocurrency exchange Bitfinex kon 850 miljoen dollar niet verantwoorden. Dit nieuws kwam aan als een dreun in de cryptomarkt: bitcoin daalde met tien procent in een dag.

Maar zoals je op de grafiek hieronder ziet schijnt de zon weer voor bitcoin. De koers blijft onverminderd stijgen!

Misschien herken je de grafiek trouwens nog wel van vorige week: het is dezelfde afbeelding als vorige week, maar met de data van nu. De eerdere weerstand is nu een ondersteuning geworden. En de ondersteuning houdt stand: dezelfde zondes gelden nog steeds.

Opnieuw een golden cross op komst?

Terug naar de toekomst: wat staat bitcoin op korte en lange termijn te wachten? Positief nieuws als we naar de Moving Averages kijken: er lijkt opnieuw een golden cross op komst.

Een Moving Average (MA) kijkt naar de gemiddelde koers van een bepaalde periode. Zo kijkt een 100-dagen MA naar de gemiddelde koers van de afgelopen honderd dagen. Een kruising tussen twee lijnen kan je belangrijke informatie geven.

Traditioneel wordt er gekeken naar drie soorten Moving Averages: op 50 dagen, 100 dagen en 200 dagen. Stijgt een korte termijn MA boven een lange termijn MA? Dan is er sprake van een golden cross. En dat is een positief signaal. Dit kan namelijk het begin aanduiden van een nieuwe bull market, een periode waarin de koers langdurig stijgt.

Welke golden crosses zijn er al voorgekomen?

  1. Op 11 maart steeg de 50-dagen MA boven de 100-dagen MA, dat was de eerste golden cross.
  2. Op 22 april gebeurde dat bij de 50-dagen MA en de 200-dagen MA.
  3. En nu lijkt er ook een golden cross te komen tussen de 100-dagen MA en de 200-dagen MA.

Is dit definitief het einde van de bear market van bitcoin? Dat is niet te zeggen, maar de Moving Averages zijn in ieder geval hoopgevend.

Resultaten uit het verleden..

In de technische analyse wordt de koers vaak vergeleken met punten uit het verleden. Dat is ook niet gek: in veel gevallen lijkt de geschiedenis te rijmen met het heden. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Dat blijkt nu ook weer.

In de onderstaande grafiek zie je verschillende MA lijnen, maar dan op weekniveau:

  • 50 weken in het rood
  • 100 weken in het oranje
  • 200 weken in het groen

De grafiek is in dollar uitgedrukt, omdat deze verder terug kan kijken dan de euro-grafiek.

Het blijkt dat de 200-weken MA een belangrijke ondersteuning is, dat is aangegeven met de groene pijlen op de grafiek hieronder. Dit klopt ook in 2019, de koers is niet onder dit punt gezakt.

Maar op een ander punt is er wel een verschil. In 2015 bleek de 50-weken MA een te grote weerstand (zie het rode bolletje). De koers zakte toen weer terug naar de 200-weken MA.

Veel analisten verwachtten dat dit ook in 2019 ging gebeuren. Maar dat lijkt er nu niet op. Vorige week brak de koers van bitcoin zonder moeite door de 50-weken MA. De geschiedenis lijkt zich (voorlopig althans) niet te herhalen.

Zal de 50-weken MA een ondersteunend niveau worden? Dat gaan we de komende weken zien..

Op weg naar belangrijke zone? Bitcoin schuurt tegen weerstand

We schrijven er al een paar weken over, de zone van 6.000 dollar (ongeveer 5.380 euro, op de grafiek aangegeven met rode rechthoek).

De koers van bitcoin zit nu wel heel dicht tegen deze zone aan. In heel 2018 was het een belangrijke ondersteuning, en nu kan het zomaar een enorme weerstand worden die overwonnen moet worden. Spannende tijden dus!

Welke kant gaat de bitcoin koers op? We beschrijven een positief scenario (bullish) en een negatief scenario (bearish).

Bullish
Het lukt de koers van bitcoin vandaag of morgen om door de enorme weerstand te breken. De volgende grote horde ligt dan tussen de 6.300 euro en de 6.600 euro (bovenste rode rechthoek).

Bearish
Helaas, de psychologische grens van 6.000 dollar (5.380 euro) blijkt voorlopig te groot. De koers heeft een adempauze nodig, en zakt weer terug. Er is een kans dat de koers dan ondersteuning vindt tussen de 4.500 euro en de 4.700 euro. Dat is de zone waarin bitcoin op 2 april is uitgebroken.

Is het een goed moment om bitcoin te kopen, of juist te verkopen?

Bitcoin kopen of verkopen

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.