Bitcoin koers analyse: daling naar 6.000 euro of stijging naar 9.700 euro?
Het openbaar vervoer mag dan staken, de bitcoin koers gaat gewoon door. En hoe, de afgelopen dagen leek het wel een achtbaan. Gisteren bereikte bitcoin bijna de grens van 8.000 euro. En op het moment van schrijven is er weer sprake van een kleine daling.
Hoe is de stijging van afgelopen week eigenlijk tot stand gekomen? En wat kunnen we verwachten van de bitcoin koers in de toekomst? Je leest het hier!
Sinds april al in een stijgende trend
Hoe heeft de bitcoin koers zo snel kunnen stijgen? Om daar antwoord op te geven moeten we terug naar april.
Op 2 april steeg de waarde van bitcoin in nog geen twee uur tijd met ruim 800 euro (ongeveer 21 procent). Deze stijging gaf bitcoin een vliegende start.
De koers bewoog daarna in een kanaal. Je spreekt van een kanaal als de koers zich tussen twee parallelle trendlijnen beweegt. Dat zie je dan ook op onderstaande grafiek terug. De koers beweegt op en neer tussen de twee lijnen in.
Maar ondertussen is de basis gelegd voor een verdere stijging. In mei begon bitcoin aan een sterke opmars. De koers brak toen aan de bovenkant van het kanaal uit.
Vanaf dat punt kan je een trendlijn tekenen. Dat is de lijn op de grafiek die schuin omhoog gaat. En wat opvalt: deze trendlijn is nu nog steeds geldig.
Deze trendlijn werkt nu als een soort ondersteuning. Iedere keer als de bitcoin koers de lijn aanraakt, stuitert het weer omhoog. Dat hebben we op de grafiek aangegeven met de groene pijlen.
Het grote plaatje: de koers boven een belangrijke zone
De stijging van april, maar ook zeker die in mei is erg belangrijk geweest. Dat komt omdat de koers zich nu boven een belangrijke zone bevindt. Dat zie je terug op de grafiek hieronder.
In 2018 was de groene rechthoek erg belangrijk. Dat is het gebied tussen de 5.150 euro en de 5.750 euro. In dat jaar was deze zone een belangrijke ondersteuning. Velen geloofden dat de bitcoin koers niet onder deze zone uit zou kunnen zakken.
Maar dat gebeurde toch, midden november 2018. Vanaf de top van bitcoin in midden december 2017 tot aan dat punt kan je een trendlijn tekenen. Dat is de grote oranje lijn op de grafiek hieronder.
De groene rechthoek en de oranje trendlijn zijn de afgelopen maanden belangrijk geweest. Hieronder lees je waarom:
- De bitcoin koers zakte terug tot een dieptepunt op 15 december 2018. Op dat moment was één bitcoin even 2.775 euro waard.
- Maar het herstel hierna volgde sneller dan verwacht. Op 2 april dit jaar breekt de bitcoin koers uit de oranje trendlijn, en daarna gaat het snel.
- De koers stijgt, maar lijkt in eerste instantie een weerstand te vinden rond 5.200 euro. Precies rond de zone van 2018.
- Maar in mei stijgt bitcoin snel boven de groene zone uit. Het is goed mogelijk dat deze zone nu, net zoals in 2018, gaat zorgen voor een ondersteunend niveau.
Nu: weerstand op Fibonacci niveau
Waar bevinden we ons nu? Het lijkt erop dat bitcoin op dit moment een weerstand vindt.
Deze weerstand valt gelijk met een van de ratio’s van Fibonacci. Wil je weten wat dat precies is? Dat lees je in dit artikel:
Alles over de ratio's van Fibonacci
Het komt erop neer dat je een lijn trekt van de top van de koers naar de bodem. We trekken hier een lijn van de top eind 2017 naar de bodem van eind 2018. Dan ontstaan er bepaalde zones die dienen als weerstand en ondersteuning. Je ziet dan het volgende:
- Het herstel vanuit de rode zone (0,00% naar 23,60%) ging snel.
- In mei steeg bitcoin boven de rode zone uit. Daarna volgde er een correctie richting het 23,60%-niveau.
- En op dit moment lijkt bitcoin een weerstand te vinden rond het 38,2% niveau.
Zal de koers opnieuw een correctie maken richting 23,60%? Dan kunnen we binnenkort een daling verwachting richting 6.020 euro.
Daling in het verschiet?
Het is goed mogelijk dat de prijs van bitcoin een correctie maakt. Op dagniveau zien we namelijk negatieve divergentie. Dit houdt in dat de koers stijgt, maar dat een andere indicator een dalende beweging maakt.
Dat zie je op onderstaande grafiek goed terug. De koers maakt hogere toppen, maar de RSI (onderste grafiek) maakt lagere toppen.
Negatieve divergentie is meestal een teken dat de koers op termijn gaat dalen. Maar het kan alle kanten op met bitcoin, dus het is natuurlijk geen absolute garantie.
Waar gaat de bitcoin koers nu heen?
Het worden weer spannende weken voor bitcoin. Gaat de koers stijgen of dalen? Je bent het inmiddels wel van ons gewend, we beschrijven zowel het positieve (bullish) als het negatieve (bearish) scenario.
Hiervoor pakken we de ratio’s van Fibonacci er opnieuw bij.
Bullish
Blijft bitcoin stijgen? Dan kunnen we in de komende dagen een opmars verwachten richting 9.700 euro. Dit niveau zal dan waarschijnlijk dienen als weerstand. Hierna neemt de koers dus weer even een adempauze.
Bearish
Maar daalt bitcoin, dan kan het goed zijn dat bitcoin opnieuw daalt richting 6.020 euro. Deze zone is, zoals eerder beschreven, erg belangrijk geweest in 2018. Ook nu verwachten we dat dit prijsniveau zal dienen als ondersteuning.
Weten wat de bitcoin koers nu is? Kijk dan op deze pagina:
Jaïr Velleman
/
Dus het kan stijgen of dalen.
29 mei 2019Volgens mij is dat altijd wel het geval
Frank Smits / Auteur
/
Je moet altijd rekening houden met twee scenario’s, op die manier kom je nooit voor verrassingen te staan! Het ene scenario is wellicht waarschijnlijker dan het andere, maar je kan nooit met zekerheid zeggen waar de koers van bitcoin heengaat. Technische analyse kan je alleen helpen deze twee scenario’s te schetsen, zodat je kan inspelen op de beweging van de koers.
29 mei 2019Ron
/
Moest even lachen toen ik “negatieve divergentie” las 😉
3 juni 2019