Bitcoin koers analyse: daling van tien procent in twee uur, wat is er aan de hand?

Dat was even schrikken! In de tijd dat je waarschijnlijk aan het slapen was, daalde de bitcoin koers opeens met bijna tien procent. Om 23:00 was de waarde van bitcoin nog 7.635 euro, twee uur later was de prijs 6.900 euro. En op het moment van schrijven zoekt bitcoin weer de 7.000 euro op.

Hoe komt deze plotselinge koersdaling? Dat leggen we je hieronder uit. Geen zin om te lezen? Geen probleem, Axel legt het je graag uit in deze video:

Stijgende trendlijn is doorbroken

Hieronder zie je de bitcoin koers van de afgelopen twee weken, van 13 mei tot en met nu. De koers lijkt nu door een stijgende trendlijn te zijn gebroken. En dat is op korte termijn negatief nieuws voor de koers.

Hoe zit dat? De bitcoin koers heeft zich lang in een stijgende trend bewogen. Op de grafiek wordt dat weergegeven door de oranje trendlijn. In de afgelopen twee weken daalde de bitcoin koers ook vaak. Maar elke keer dat de koers de trendlijn aanraakte, stuiterde bitcoin weer omhoog. Tot op 3 juni, op dat moment zakte de waarde door de trendlijn.

Wordt ondersteuning een weerstand?

Kijk je naar de grafiek hierboven, dan valt er nog iets op. In de periode van 13 mei tot en met 26 mei heeft de bitcoin koers moeite gehad om boven een bepaalde zone te komen. Dat noemen we een weerstand. In de grafiek hebben we dat ingetekend met de groene rechthoek.

Deze zone was eerst een weerstand en daarna een ondersteuning. Wordt de groene rechthoek nu opnieuw een weerstand? Eerst even een recap van de afgelopen dagen:

  • Op 26 mei werd de weerstand doorbroken. En snel ook, in één uur tijd steeg de bitcoin koers met ruim 7,5 procent.
  • Tussen 26 mei en 3 juni vindt de bitcoin koers opnieuw een weerstand. Deze zie je op de grafiek met de rode rechthoek. Het lukte bitcoin niet om boven de 8.000 euro te stijgen.
  • Ofja, kort was dat wel het geval. Dat noemen we ook wel een fake-out. Op de grafiek zie je dat waarde van bitcoin heel kort boven de rode rechthoek uit schoot. Maar al snel keerde de prijs terug naar de ‘oude’ zone.
  • De koers van bitcoin vond daarna juist ondersteuning bij de groene rechthoek.

Op 3 juni daalt bitcoin door de oranje trendlijn. Maar wat opvalt: de koers daalt ook direct onder de groene rechthoek. Betekent dit dat deze zone nu opnieuw een weerstand wordt? De komende dagen zal dit duidelijker worden.

Op weg naar oude trendlijn

De grafiek hieronder is flink uitgezoomd. Je kijkt naar de ontwikkeling van de bitcoin koers tussen september 2017 en nu. Elke candlestick stelt één dag voor.

In deze lange periode kan je één lange trendlijn tekenen. Deze loopt langs de (tijdelijke) top in september 2017 en langs de bodems in 2018. Op de grafiek hebben we deze momenten aangeven met de pijltjes. Zoals je ziet is de trendlijn afwisselend een weerstand en een ondersteuning.

Op dit moment lijkt de bitcoin koers weer af te stevenen naar de trendlijn. Zal de lijn nu als ondersteuning dienen of zakt de koers erdoorheen?

MACD en RSI tonen negatieve signalen

Op de grafiek hierboven zien we naast de trendlijn twee indicatoren: de Relative Strength Index (RSI) en de MACD. Beide indicatoren geven een negatief signaal. Globaal laten zowel de RSI als de MACD een dalende beweging zien.

De afgelopen dagen was er dan ook sprake van negatieve divergentie. Wat betekent dat? De bitcoin koers maakte hogere toppen, maar de indicatoren lieten lagere waardes zien. Op termijn is het een teken dat de bitcoin koers kan zakken.

Dat lijkt zich nu ook uit te spelen. Het kan betekenen dat bitcoin een beweging maakt richting de trendlijn.

Nog langere termijn: wordt de 100-weken MA getest?

We zoomen de grafiek nóg verder uit. Geen zorgen, verder gaan we niet! Je ziet hieronder de bitcoin koers van juli 2014 tot en met heden. In plaats van een dag stelt elke candle op de grafiek nu een week voor. De grafiek hieronder is uitgedrukt in dollar, omdat deze grafiek een langere historie toont.

Op de grafiek zie je drie Moving Averages (MA). Een Moving Average (MA) kijkt naar de gemiddelde koers van een bepaalde periode. Zo geeft een 100-weken MA bijvoorbeeld de gemiddelde koers weer van de afgelopen 100 weken. Zoals de naam al zegt vormt de lijn op die manier een bewegend gemiddelde.

Op de grafiek zie je de 50-weken MA (rood), de 100-weken MA (oranje) en de 200-weken MA (groen).

In november 2015 steeg de bitcoin koers boven de 100-weken MA uit. Maar erg lang duurde dit niet. De koers zocht de 100-weken MA opnieuw op. Daar vond de koers van bitcoin ondersteuning en vervolgde het langzaam de weg omhoog. Dit opzoeken van de trendlijn noemen we testen.

Het kan goed zijn dat de bitcoin koers ook in 2019 de 100-weken MA gaat testen. Erg gek is dat eigenlijk ook niet. De afgelopen maand is bitcoin enorm in waarde toegenomen. Het kan goed zijn dat er een grote correctie aan zit te komen.

Wat kunnen we verwachten van de bitcoin koers?

Dat klinkt allemaal wel heel negatief! Maar geen zorgen, we beschrijven gewoon twee scenario’s zoals je van ons gewend bent. Bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Stijgt de bitcoin koers toch? Dan kunnen we ons opmaken voor een stijging richting de oude top. De koers vindt dan waarschijnlijk weerstand tussen de 7.600 en 7.800 euro. Deze zone hebben we op de grafiek ingetekend met de rode balk.

Bearish
Een negatiever scenario is dat de koers daalt richting de oranje trendlijn. In dat geval vindt de koers dan waarschijnlijk ondersteuning tussen de 6.000 en 6.300 euro.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Mooie uitleg voor leken! Thanks!

    4 juni 2019