Bitcoin koers analyse: 10.000 dollar komt steeds dichterbij

Bitcoin blijft maar stijgen. Afgelopen dinsdag was bitcoin nog 8.100 euro waard. Daar is nu ruim 500 euro bij gekomen! Langzaam maar zeker sluipt de waarde van bitcoin richting de psychologische grens van 10.000 dollar (8.840 euro). En dat kan een flinke duw in de rug geven voor bitcoin.

Geen tijd om te lezen, want de BBQ gaat aan? Dat snappen we, het wordt ook heel mooi weer! Axel praat je bij in drie minuten:

19 dagen tot de All Time High

Waarom wordt er zoveel geschreven over de grens van 10.000 dollar? Daarvoor moeten we kijken naar de data uit het verleden.

Eind 2017 brak de bitcoin koers voor het eerst door de grens van 10.000 dollar. Toen duurde het slechts negentien dagen voordat de allerhoogste waarde tot nu toe werd genoteerd.

In ongeveer twee en een halve week steeg bitcoin van 10.000 dollar naar 19.650 dollar. Dat is een stijging van 96,5 procent!

Op dat moment kwam de stijging vooral door FOMO, ofwel Fear Of Missing Out. Misschien heb je het zelf wel meegemaakt. Op elk feestje eind 2017 sprak iedereen ineens over bitcoin. Of het nu je oom of tante was, of de kapper om de hoek. Dit gaf je waarschijnlijk het gevoel van: dat wil ik niet missen! Precies dat gevoel is eigenlijk wat FOMO het beste omschrijft.

Kunnen we dat nu ook verwachten? Wie weet..

Wil je weten wat de bitcoin koers op dit moment doet? Kijk dan op deze pagina:

Bekijk actuele koers bitcoin

Bitcoin koers schiet door belangrijke weerstand

Afgelopen dinsdag schreven we dat bitcoin tegen een belangrijke weerstand aanliep. Dit niveau komt overeen met de weerstand rond 6 mei vorig jaar. Op de grafiek hieronder hebben we dat aangegeven met de oranje lijn.

Bitcoin heeft er even moeite mee gehad, maar de koers is deze week door deze weerstand heen gebroken!

Misschien dat de koers van bitcoin nu een poging kan doen om de magische grens van 10.000 dollar te doorbreken. In euro omgerekend is dat ongeveer 8.840 euro. In andere woorden, de waarde van bitcoin moet nog ruim 200 euro toenemen om boven dit niveau uit te stijgen.


Ingezoomd: ascending triangle

Hoe komt die koersstijging dan tot stand? Het lijkt erop dat de koers van bitcoin door een ascending triangle is gebroken. Dit is een koersformatie die in de meeste gevallen leidt tot een prijsstijging.

Hieronder zie je de ascending triangle op de grafiek. De grafiek richt zich op de korte termijn. Elke candle op de grafiek stelt namelijk een uur voor.

Een ascending triangle is Engels voor ‘oplopende driehoek’. En dat is eigenlijk ook precies wat je ziet:

 • De top van de driehoek is een horizontale lijn. De koers probeert hier een paar keer doorheen te komen, maar in eerste instantie lukt dat niet.
 • De dalen van de koers worden juist steeds hoger.
 • De koers beweegt zich vervolgens in een steeds nauwer gebied.

Breekt de bitcoin koers daarna aan de bovenkant uit? Dan is de driehoek bevestigd. Vaak gaat dat gepaard met een flinke beweging omhoog. Dat was dan gisteren ook het geval:

Koersbeweging lijkt verdacht veel op die van een paar weken terug

Kijken we naar de grafiek van afgelopen week, dan valt ons nog iets op. De prijsbeweging van bitcoin is bijna gelijk aan die van april tot en met mei dit jaar.

Ook toen bewoog de bitcoin koers zich in een kanaal. Een kanaal bestaat uit twee trendlijnen die parallel aan elkaar lopen. Dat zie je dan ook op onderstaande grafiek terug. De bewegingen binnen dit kanaal zijn bijna identiek:

 1. De koers raakt de bovenkant van het kanaal, maar weet er niet bovenuit te stijgen. De waarde van bitcoin maakt een flinke duik naar beneden (rode pijl).
 2. Daarna beweegt de koers van bitcoin een tijdje aan de onderkant van het kanaal op en neer.
  De koers stijgt steeds sneller, dit wordt parabolisch genoemd. Dat zie je aan de groene trendlijn op de grafiek.
  Bitcoin breekt uit de groene trendlijn, en zakt even naar beneden.
  Maar dit duurt niet lang, want daarna stijgt de koers boven het kanaal uit.

Dit patroon lijkt eng veel op dat het patroon in april. Zal bitcoin nu ook hard stijgen? Het zou zomaar kunnen, maar het kan natuurlijk alle kanten opgaan met bitcoin.

Wat kunnen we verwachten van de bitcoin koers?

De komende uren gaan heel spannend worden voor bitcoin. Gaan we richting de 10.000 dollar? En zo ja: kunnen we ons dan opmaken voor een verdere stijging? Of haalt de koers van bitcoin het niet, en zakken we terug? Zoals je van ons gewend bent schetsen we weer twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

 • Bullish
  Eigenlijk is er niet veel veranderd ten opzichte van de vorige koersanalyse, als we kijken naar de niveaus. Opvallend is wel dat de bitcoin koers door de weerstand heen is gebroken (oranje lijn op de grafiek). Deze weerstand wordt nu wellicht een ondersteuning.Stijgt bitcoin verder? Dan verwachten wij dat bitcoin een nieuwe weerstand gaat vinden tussen de 9.250 euro en de 9.400 euro, een belangrijke zone in 2018. Eerst moet bitcoin echter door de psychologische grens van 10.000 dollar. Omgerekend in euro is dat nu ongeveer 8.840 euro.
 • Bearish
  Lukt het bitcoin niet om de stijging voort te zetten, dan vindt de koers waarschijnlijk ondersteuning tussen de 6.700 euro en de 6.900 euro. Dat is de zone die de koers van bitcoin telkens opzocht bij een daling de afgelopen weken.

bitcoin 10k

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ben benieuwd of we door de 10k gaan vandaag. In ieder geval alle schermen staan open om alles te volgen op coinmarketcap en binance 😉

  21 juni 2019
 • Verkopen????

  21 juni 2019