Bitcoin koers analyse: prijs terug naar 10.000 dollar? Of toch richting 14.000 dollar?

Spannende tijden voor bitcoin! Gisteren was bitcoin even 12.000 dollar (10.600 euro)
waard, nu schommelt de waarde van bitcoin rondom 10.800 dollar (9.600 euro). Het lijkt echt alle kanten op te gaan. Kunnen we een correctie verwachten? Of gaat de koers omhoog?

Negatieve divergentie, bitcoin opnieuw uit stijgende trend

Vanaf dinsdag 2 juli herstelde de bitcoin koers, de waarde schoot namelijk omhoog: van 8.500 euro naar 10.600 euro!

De afgelopen dagen bevond bitcoin zich nog in een stijgende trendlijn. Deze is op de grafiek in het groen ingetekend. Op donderdagavond 22:00 daalde de bitcoin koers door deze trendlijn. Negatieve divergentie kan daarin meespelen.

Negatieve divergentie betekent dat de koers hogere toppen maakt, maar dat een indicator juist lagere toppen laat zien. Dat zie je op onderstaande grafiek dan ook terug.

De bovenste grafiek laat de koers van bitcoin zien. Je ziet dat de koers hogere toppen maakt. De onderste grafiek toont de RSI, de Relative Strength Index. Deze indicator laat juist lagere toppen zien. Wanneer dit gebeurt kan dat een voorbode zijn voor een koersdaling. En dat is dan ook gebeurd.

Zorgt Moving Average nog steeds voor ondersteuning?

In een eerdere koersanalyse hebben we de Moving Average besproken. Ook nu lijkt dit weer relevant.

Moving Average betekent letterlijk bewegend gemiddelde, en dat is eigenlijk ook precies wat het is. Een Moving Average (MA) kijkt namelijk naar de gemiddelde koers van een bepaalde periode. Zo geeft een 200-dagen MA bijvoorbeeld de gemiddelde koers weer van de afgelopen 200 dagen.

Op de grafiek hieronder is de 200MA afgebeeld op de vier uurs-grafiek. De lijn hieronder geeft dus het gemiddelde weer van tweehonderd tijdseenheden van vier uur.

De koers lijkt telkens ondersteuning te vinden op deze lijn. Dat is al zo sinds februari 2019. Het lijkt dus op een soort dynamische trendlijn. Vindt de koers nu ook weer ondersteuning op deze lijn?

Kanaal van mei en juni opnieuw relevant

Een kanaal van mei en juni lijkt nu ook weer van toepassing te zijn. Een kanaal betekent dat de koers zich tussen twee parallelle trendlijnen beweegt. Dit was dan ook lange tijd het geval.

Op 20 juni brak de koers van bitcoin door dit kanaal heen. Dat was het begin van de opmars richting de 12.000 euro. Maar bitcoin hield dit niet lang vol, en zakte met dertig procent in een week.

Opvallend genoeg zocht de koers precies de bovenkant van het kanaal op. Het kan zijn dat de koers nogmaals de bovenkant opzoekt, als de daling voortzet:

Wat verwachten we van de bitcoin koers?

Op het moment van schrijven bevindt de bitcoin koers zich in een dalende trend. Toch lijkt de koers nu een ondersteuning te hebben gevonden. Deze zie je op de grafiek aan de groene rechthoek.

Waar gaat de bitcoin koers nu heen? We schetsen zoals altijd weer twee scenario’s: positief (bullish) en negatief (bearish).

Bullish
Mocht bitcoin stijgen, dan is de oude top van woensdag 26 juni een belangrijke weerstand. De koers heeft waarschijnlijk moeite om het niveau van 12.000 euro te doorbreken. Deze zone zie je op de grafiek aan de rode rechthoek.

Bearish
Maar daalt bitcoin? Dan kan de koers de bovenkant van het kanaal op gaan zoeken. Dat ligt ongeveer op 9.000 euro.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.