Bitcoin koers analyse: waarde daalt met bijna dertig procent in één week, is dit reden tot zorgen?

De tijd gaat snel in cryptoland. Vorige week was bitcoin nog op weg naar 14.000 dollar (12.200 euro), op woensdag 26 juni. Het hoogste punt van 2019 werd toen gehaald. Op het moment van schrijven is bitcoin dertig procent minder waard dan het hoogtepunt.

Is dit reden tot zorgen? Of is dit juist gezond?

Vaker een correctie van 30 tot 40 procent

Op weekniveau is bitcoin dus meer dan dertig procent gedaald. Dit lijkt op het eerste gezicht nogal heftig. Maar is dat ook zo? Om deze vraag te beantwoorden zoomen we een flink stuk uit. Je kijkt nu naar de grafiek van midden 2016 tot en met nu. Deze grafiek laat een groot deel van de laatste bull run zien.

Een koers gaat nooit alleen maar omhoog. Dat komt omdat investeerders op sommige punten hun winst pakken. De koers maakt dan een correctie. Ook in een bull market komen deze correcties voor. Het lijkt erop dat dit nu bij bitcoin ook het geval is.

Op de grafiek hieronder zie je dat bitcoin in 2017 maar liefst zes grote correcties heeft meegemaakt. De waarde van bitcoin daalde soms wel dertig tot veertig procent! Ondertussen steeg bitcoin toch met ruim 4.200 procent. Op lange termijn kwam bitcoin er dus ruimschoots bovenop.

Zorgt sterke trendlijn voor ondersteuning?

De vraag is nu alleen: wanneer stopt de correctie? Eén van de mogelijkheden is dat de bitcoin koers een oude trendlijn gaat opzoeken. In de grafiek hieronder hebben we deze trendlijn in het oranje ingetekend. We hebben trouwens weer wat ingezoomd, de grafiek laat de koers zien van september 2017 tot en met heden.

In heel 2018 was deze trendlijn een sterke ondersteuning. Bij de groene pijltjes stuiterde de koers namelijk telkens omhoog. Tot november 2018, toen zakte bitcoin hard in waarde.

Op 11 mei steeg de koers boven de trendlijn uit. De bitcoin koers testte deze trendlijn en schoot daarna omhoog.

Zoekt bitcoin de oranje trendlijn opnieuw op nu? In dat geval daalt bitcoin met 48 procent in vergelijking met het laatste toppunt.

Korte termijn heeft ook een trendlijn

Het rijmt, dus het is waar. Ook voor de korte termijn kan je een trendlijn tekenen. De grafiek hieronder is daarom weer wat ingezoomd. Je kijkt naar de bitcoin koers van 25 maart tot en met vandaag.

We tekenen de trendlijn wederom in het oranje, gewoon omdat het een vrolijke kleur is.Je ziet dat de bitcoin koers deze lijn verschillende keren heeft aangeraakt.

In de grafiek hieronder zie je ook wat er afgelopen week is gebeurd. Bitcoin bereikte bijna 14.000 dollar (12.200 euro), maar daalde daarna. De koers vond toen ondersteuning op de rode balk en leek weer te herstellen. Toch zakte de koers door deze zone heen, en is bitcoin nu minder dan 10.000 euro waard.

Op dit moment lijkt bitcoin op weg te zijn naar de oranje trendlijn en naar de groene balk. Dit is een oude weerstand die nu juist kan dienen als ondersteuning.

Wat verwachten we van de bitcoin koers?

In de grafiek hieronder hebben we beide trendlijnen gecombineerd. De lichtoranje trendlijn is de lijn van de korte termijn, de blauwe lijn is die van de lange termijn. Ook zie je de weerstandszones (in het rood) en de ondersteunende zone (in het groen).

Bullish
Stijgt de bitcoin koers? Dan moet eerst de weerstandszone overbrugd worden. Deze zone ligt tussen de 9.350 euro en de 9.500 euro. Lukt het bitcoin om verder te stijgen, dan is de oude top van 12.200 euro een belangrijke weerstand.

Bearish
Maar daalt de koers juist, dan zijn er verschillende niveau’s die belangrijk zijn. Ten eerste de trendlijn op korte termijn. In dat geval daalt de waarde naar ongeveer 8.500 euro.

Bitcoin kan ook ondersteuning vinden op de groene rechthoek, dan daalt de waarde naar 8.200 euro. Eén van deze twee scenario’s komt overeen met de ‘gebruikelijke’ correcties van dertig tot veertig procent die we eerder in dit artikel bespraken.

Daalt bitcoin nog verder? In het meest pessimistische scenario zoekt bitcoin de oude trendlijn op. Bitcoin zakt dan naar ongeveer 6.400 euro.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Iedereen miljonair!!?!??!!!!!!!!

  2 juli 2019
 • Hallo,
  Titel van bericht “waarde daalt met bijna dertig procent in één week, is het tijd voor paniek” is als je het mij vraagt een behoorlijk paniekerige titel. Beetje teveel FUD als je het mij vraagt. Jullie zouden toch beter moeten weten. Jammer dat de mainstream media dit continue verspreid
  Wat dachten jullie denken van de titel: “Waarde daalt met bijna dertig procent in één week. Gewoon normale prijs correctie zoals we in het verleden vaker zagen”!
  Vriendelijke groet, Greg

  2 juli 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.