Bitcoin koers analyse: wordt de waarde van het nieuwe goud dit jaar nog 36.000 euro?

Wordt bitcoin het nieuwe goud? Dat is de discussie die al een tijd lang gaande is op het internet. En dat is eigenlijk ook niet gek. Bitcoin wordt namelijk vaak gezien als het digitale goud, een nieuwe manier om waarde vast te houden.

Net zoals bij goud wordt er bij bitcoin wellicht ook in de toekomst een ETF geaccepteerd. Daarnaast maken ook partijen zoals Bakkt en Fidelity de weg vrij voor institutionele partijen. Fidelity richt zich op Over The Counter (OTC)-deals, en Bakkt biedt een veilige bitcoin opslag voor bedrijven en institutionele partijen.

In deze koersanalyse gaan we daarom in op de volgende vragen:

  • Bewandelt de bitcoin koers dezelfde weg als goud?
  • Wat zorgde voor de koersstijging van gisteren?
  • En wat kunnen we verwachten van de bitcoin koers op korte termijn?

Bitcoin koers heeft veel weg van de koers van goud

In de grafiek hieronder vergelijken wij bitcoin (groen en rood) met goud (blauw). Gaat bitcoin net als goud flink stijgen?

Wat meteen opvalt is dat bitcoin vrijwel dezelfde koersbewegingen maakt als goud. Maar wel met een belangrijk verschil. De bitcoin koers beweegt veel sneller dan de goud koers. Op de bitcoin grafiek stelt elke candle namelijk één dag voor. De goudgrafiek stelt een langere periode voor, elke candle staat voor een week. De blauwe lijn laat dan ook de koers zien van 1979 tot en met nu.

Goud ETF valt samen met positieve berichtgeving bitcoin

De koers van goud maakt een flinke sprong omhoog wanneer de eerste goud ETF op de markt komt. En dat is later dan je in eerste instantie denkt, pas op 28 maart 2003. Na de eerste goud ETF raakte de koers van goud in een stroomversnelling.

Deze periode komt op de grafiek overeen met de periode tussen mei en juni 2019 bij bitcoin (de oranje puntjes op de grafiek). Op dat moment was er veel positieve berichtgeving rondom bitcoin. Denk aan Fidelity en Bakkt, maar ook aan Microsoft die een eigen tool maakt op de bitcoin blockchain.

Volgt bitcoin ook in de toekomst dezelfde beweging als goud? Dan staan we eigenlijk nog maar aan het begin van deze bull market.

Bitcoin heeft de potentie om dit jaar nog de hoogste waarde ooit te bereiken. Dat punt ligt nu op 16.727,68 euro, dat zie je op onze koerspagina terug. Volgens de grafiek zou bitcoin deze grens in augustus 2019 nog kunnen passeren.

En toeval of niet, dat valt net samen met de deadline voor de bitcoin ETF van VanEck/SolidX. Die is namelijk op 19 augustus.

En als bitcoin daarna de koers van goud blijft volgen? Dan is bitcoin vóór november 2019 meer dan 36.000 euro waard. We wachten het af!

Bitcoin koers breekt uit

Terug naar de korte termijn. Wat zorgde voor de koersstijging van gisteren? We zoomen in op uurniveau.

Een bullish pennant zorgde voor de uitbraak van gisteren. Dat houdt in dat de koers zich in een stijgende trend beweegt, tussen twee steeds nauwer wordende trendlijnen. De toppen worden steeds lager, en de bodems steeds hoger.

Op het moment dat de twee lijnen bijna samenkomen volgt vaak een uitbraak naar boven. En dat is dan ook wat er maandagmorgen om 10:00 gebeurde. In slechts één uur tijd steeg de koers van bitcoin met bijna 500 euro. Vanmorgen werd zelfs bijna een waarde van 11.470 euro gehaald!

Wat kunnen we verwachten van de bitcoin koers?

Het klinkt cliché, maar het wordt wederom heel spannend voor bitcoin. De koers bevindt zich nu namelijk op een kruispunt.

Op dit moment lijkt de waarde van bitcoin namelijk weerstand te vinden (gele rechthoek). Deze weerstand bevindt zich op een belangrijk gebied.

Dat zie je terug op de grafiek hieronder. Eind 2017 was deze zone nog even een ondersteuning. Twee weken geleden en nu lijkt het juist op een weerstand:

Gaat bitcoin deze weerstand nu doorbreken of niet? Op basis daarvan bepalen wij onze scenario’s:

De weerstand wordt doorbroken (bullish)
Lukt het bitcoin om door te blijven stijgen, dan verwachten we dat de koers weerstand gaat vinden tussen 13.500 euro en 14.100 euro. Deze zone was begin december 2017 en begin januari 2018 namelijk ook een belangrijke weerstand.

De weerstand wordt niet doorbroken (bearish)
Maar zakt de bitcoin koers weer? Dan is het mogelijk dat de koers opnieuw ondersteuning vindt tussen 8.500 euro en 9.000 euro. Dit was de zone die de bitcoin prijs voor het laatst opzocht tijdens een daling. Zorgt deze zone opnieuw voor een ondersteuning? Dan is dit een sterke zone, en is de kans kleiner dat bitcoin onder dit niveau zal zakken.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ze kunnen in de toekomst kijken..

    9 juli 2019