Bitcoin koers analyse: prijs opnieuw richting 10.000 euro?

Bij de Nijmeegse Vierdaagse loopt het lekker, maar dat kan je nu nog niet zeggen over de bitcoin koers. Na een maandenlange stijging begint de motor van bitcoin een beetje te haperen. Op het moment van schrijven is de waarde gedaald tot onder de 10.000 dollar.

Maar het tij lijkt te keren, gisteren en vandaag stijgt de prijs van bitcoin weer een beetje. Is dit dan het einde van de prijsdaling van afgelopen dagen? Of kunnen we een verdere koersval verwachten?

Bitcoin koers onder Moving Average..

Voor het eerst sinds februari 2019 is de bitcoin koers onder de 50-dagen Moving Average (MA) gedoken. Op de grafiek hieronder zie je de MA in het rood. Elke candle op de grafiek stelt één dag voor. Je kijkt naar de koers van juli 2018 tot en met nu.

In de periode na februari dient de MA lijn als ondersteuning. De waarde van bitcoin komt er namelijk moeilijk onder. Op de grafiek hebben we dat met de groene pijltjes aangegeven.

Maar op dit moment is de waarde van bitcoin lager dan de MA. Dient de MA nu als weerstand? Of is dit maar een tijdelijke correctie? Om dat te begrijpen kijken we naar de vorige bull market, in 2017.

..maar dat gebeurt wel vaker in een bull market

Ook in 2017 dook de koers wel eens onder de MA door. De koers kan namelijk niet in één schuine lijn omhoog gaan, er zijn altijd wel wat correcties.

De koers daalde dan ook vaak onder de 50-dagen MA. Vaak waren het ook flinke correcties, tussen de dertig en veertig procent. Dat is vergelijkbaar met de situatie van nu. Maar uiteindelijk kwam de bitcoin koers deze daling weer te boven, en steeg zelfs naar een hoogtepunt van ruim 16.000 euro.

Terugkomend op nu: dit kan op dit moment dus ook het geval zijn. Sinds de vorige top van woensdag 10 juli is de waarde van bitcoin met ruim dertig procent gedaald. Daarnaast bevindt de waarde zich nu onder de 50-dagen MA.

Is de correctie dan nu voorbij? Dat zou zomaar kunnen, maar we moeten natuurlijk niet te vroeg juichen. Of huilen, als je met jezelf hebt afgesproken om op 7.000 euro te kopen.

Bitcoin koers weer terug in een oud kanaal?

Van mei tot aan juni bewoog de bitcoin koers zich in een kanaal. Een kanaal bestaat uit twee parallelle trendlijnen. Dat zie je op de grafiek hieronder terug. De koers stuiterde tussen deze twee lijnen op en neer.

Eind juni brak de bitcoin koers uit dit kanaal. Op dat moment leek het even alsof het kanaal niet meer relevant zou zijn.

Maar in juli daalde de koers tot aan de bovenkant van het kanaal. Dat hebben we op de grafiek aangegeven met het groene pijltje. Bij het tweede dal raakte de koers de bovenkant opnieuw (tweede groene pijltje).

En nu bevindt de bitcoin koers zich weer in het ‘oude kanaal’. Het lijkt er ook op dat de koers ondersteuning heeft gevonden op de rode balk. Dit niveau was in de afgelopen maanden namelijk een belangrijke zone. Begin juni was dit vooral een weerstand, na eind juni een ondersteuning.

Fibonacci-zones blijven ook relevant voor de koers

Ook Fibonacci blijft relevant voor de koers van bitcoin. De reeks van Fibonacci geven nog steeds feilloos de weerstanden en ondersteuningen aan.

Fibonacci was een Italiaanse wiskundige, die in de twaalfde eeuw een simpele reeks getallen beschreef. Deze reeks getallen wordt nu overal gebruikt om natuurlijke proporties te beschrijven. Bijvoorbeeld op het gebied van film en fotografie, maar ook op technische analyse.

In de technische analyse teken je de Fibonacci retracement van de top naar de bodem. De getallen aan de rechterkant geven aan hoeveel procent van de daling inmiddels is ingehaald.

Dat zie je op deze grafiek dan ook goed terug. De weerstanden hebben we aangegeven met de rode pijltjes, de ondersteuningen met de groene pijltjes. De twee toppen bevonden zich op het 61,80% Fibonacci-niveau. Onlangs heeft de koers ondersteuning gevonden op het 38,20% Fibonacci-niveau.

Het volgende niveau om in de gaten te houden? Het 50% Fibonacci-niveau, dat bevindt zich op ongeveer 9.650 euro. Het is goed mogelijk dat de bitcoin koers daar weerstand gaat ondervinden.

Waar gaat de bitcoin koers heen?

In de tijd dat de ene helft van Nijmegen aan het lopen was en de andere helft aan het feesten, heeft de bitcoin koers flink in moeten leveren. Zal bitcoin verder zakken? Of was dit het einde van de correctie? Zoals altijd hebben we weer twee kakelverse scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Stijgt de bitcoin koers, dan ondervindt de prijs waarschijnlijk eerst weerstand op de rode balk. Deze valt samen met het 50% Fibonacci-niveau dat we zojuist bespraken. Kunnen we een verdere stijging verwachten? Dan vormt de schuine oranje trendlijn een weerstand. In dat geval vormt 10.500 euro een belangrijk niveau om in de gaten te houden.

Bearish
Voor het bearish scenario is het goed om de gele balk in de gaten te houden. Dat is de zone waar de bitcoin koers voor het laatst ondersteuning vondt. Wordt deze zone gebroken? Dan ligt in het meest negatieve scenario een daling richting 6.000 euro in het verschiet (de groene balk op de grafiek). Deze zone komt samen met het 23,80% Fibonacci-niveau.

Het wordt hoe dan ook spannend.. een fijn trade weekend!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Dank je wel, mooie uitleg en analyse!

    De waardes op de grafieken zijn jammer genoeg onleesbaar, te klein. Ook met vergroten als afbeelding niet leesbaar. Graag groter dus. Dat was ook bij andere posts een probleem

    Als je ze niet groter kunt krijgen, of de cruciale waardes er niet zelf groter op kunt zetten, benoem dan de cruciale waardes (van de weerstandzones) steeds in je tekst.

    23 juli 2019