Bitcoin koers analyse: code oranje voor bitcoin of stijging van twintig procent?

Gisteren schreven we erover: Bakkt kan zomaar zorgen voor vuurwerk op de bitcoinmarkt. Maar zover is het voorlopig nog niet. Bitcoin lijkt nu de grens van 9.000 euro te verdedigen. Het kan alle kanten op, of zoals ze bij voetbal zeggen: de bal is rond. Duikt de waarde van bitcoin omlaag, of kunnen we een stijging verwachten?

Kan de vlag uit?

Het lijkt nu nog wat vergezocht, maar het kan zomaar dat de grafiek een bull flag vormt. Een bull flag is een koersformatie die kan leiden tot een flinke koersstijging. Het bestaat uit twee onderdelen:

  • Eerst vormt zich de paal. De koers stijgt bijna recht omhoog, waarna er een top wordt bereikt. In de grafiek hebben we dat aangegeven met de eerste groene pijl.
  • Daarna beweegt de koers zich tussen twee parallelle trendlijnen naar beneden. Dat zien we nu ook gebeuren.

De koers vormt op die manier een vlaggetje. Daar komt dan ook de naam bull flag vandaan.

Stijgt de koers boven de bovenste trendlijn? Dan kan de vlag uit! De verwachte koersstijging is dan gelijk aan de ‘paal’ van de bull flag. Komt dit scenario uit, dan haalt bitcoin misschien wel zijn hoogste waarde ooit.

Inverse head and shoulders kan leiden tot stijging

Daarnaast zien we een andere formatie die kan leiden tot een prijsstijging. Dat is de inverse head and shoulders.

Deze formatie bestaat uit vier onderdelen:

  • Eerst vormt zich de eerste shoulder: de koers maakt een dal. Dit hebben we op de grafiek aangegeven met het eerste groene bolletje.
  • Daarna vormt zich de head. De koers maakt een dieper dal, aangegeven met het tweede groene bolletje.
  • Ten slotte vormt zich de tweede shoulder. De koers stijgt maar maakt daarna weer een ander dal. Deze bevindt zich ongeveer ter hoogte van de eerste shoulder. Op de grafiek zie je dat aan het derde bolletje.
  • Maar het belangrijkst is de neckline. Dit is de trendlijn die de koers blijft opzoeken bij een inverse head and shoulders. Dat is de oranje lijn op de grafiek hieronder.

Breekt de bitcoin koers boven de neckline? Dan kan de bitcoin koers flink stijgen. Een mogelijk koersdoel is dan de eerdere top van 11.800 euro van 10 juli.

Maar.. moving average zorgt niet langer meer voor ondersteuning

Eerder schreven we dat de 200 moving average op de vier uurs-grafiek voor ondersteuning zorgt. Dat zie je op de grafiek aan de groene pijltjes. Maar dat lijkt nu niet meer het geval. De lijn is veranderd in een weerstand (rode pijltjes).

En dat kan juist weer negatief zijn voor de bitcoin koers. Blijft de lijn een weerstand, dan ligt er namelijk een verdere daling in het verschiet. Het dieptepunt van vorige week woensdag (8.100 euro) komt dan misschien weer in beeld.

Welke kant gaat de bitcoin koers op?

Het is een beetje saai, maar vrijwel dezelfde zones als de vorige keer blijven geldig in deze koersanalyse. We beschrijven zowel een positief (bullish) scenario als een negatief (bearish) scenario.

Bullish
Zorgt een combinatie van de bull flag en de inversed head and shoulders voor een prijsstijging? Dan moet de bitcoin koers eerst de bovenkant van de bull flag opzoeken (10.800 euro). Dat is de schuine oranje lijn op de grafiek.

Stijgt bitcoin ook daarboven, dan kan de koers zich opmaken voor een stijging richting de ‘all time high’ van bitcoin (rond de 16.000 euro).

Bearish
Maar daalt bitcoin, dan zoekt de koers waarschijnlijk de onderkant van de bull flag op. Op de grafiek ligt die zone rond de gele rechthoek. Bitcoin kan dan zakken richting 7.800 euro.

Daalt bitcoin daarna verder, dan vindt de koers waarschijnlijk ondersteuning tussen 6.000 euro en 6.200 euro.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.