Bitcoin koers analyse: is bitcoin op weg naar 15.600 euro?
In onze analyse van vrijdag vroegen we ons af of bitcoin kan stijgen richting 12.000 euro. We zijn in ieder geval op de goede koers! Hoe anders zag het er vorige week uit. Op dinsdag 30 juli was bitcoin nog nauwelijks 8.500 euro waard. Sindsdien is bitcoin met ruim 30 procent gestegen.
Je kan die stijging eigenlijk ook niet los zien van alle mondiale ontwikkelingen. De handelsoorlog tussen de VS en China staat op escaleren. En voor het eerst in de geschiedenis van bitcoin wordt de rente in de VS verlaagd. Het is een aanname, maar deze ontwikkelingen zorgen misschien wel voor een toevlucht in bitcoin.
Maar in dit artikel kijken we puur naar de grafieken. Wat kunnen we van de bitcoin koers verwachten? PS, geen zin om te lezen? Axel legt het je haarfijn uit:
Bull flag staat op uitbreken
Het bullish scenario van afgelopen koersanalyse is uitgekomen. De waarde van bitcoin is gestegen tot de bovenste trendlijn van de mogelijke bull flag.
Een bull flag, wat is dat ook alweer? In het kort bestaat een bull flag uit twee onderdelen:
- De paal. Eerst stijgt de waarde van bitcoin hard omhoog. Deze stijging hebben we op de grafiek aangegeven met de eerste groene lijn.
- De vlag. Daarna beweegt de koers van bitcoin zich tussen twee trendlijnen in naar beneden. Dat zie je op de grafiek hieronder ook mooi terug.
Breekt de waarde van bitcoin uit de bovenste schuine trendlijn? Dan kan het nog wel eens hard gaan. De mogelijke stijging is dan zo groot als de paal van de bull flag. Een toename van enkele duizenden euro’s is dan zelfs dus denkbaar.
Maar op dit moment is het spannend, de waarde van bitcoin schuurt tegen de trendlijn aan. Het klinkt cliché, maar het kan nog alle kanten opgaan.
Stijging prijs wordt ondersteund door aantal transacties
Wat deze stijging ook bijzonder maakt, is dat deze anders is dan een paar weken terug. De groei van de koers wordt ook daadwerkelijk ondersteund door het transactievolume op het netwerk van bitcoin. Dat was de vorige stijging niet het geval.
Dit zie je terug op de NVT-indicator (onderste grafiek). NVT staat voor Network Value in verhouding tot Transactions (in dollars). In simpele woorden geeft de NVT de verhouding weer tussen de bitcoin prijs en het dagelijks gebruik op de blockchain.
Bevindt de NVT zich in de rode zone? Dan is de prijs eigenlijk te hoog in verhouding met het transactievolume op de blockchain. Onder de rode zone betekent een gezonde verhouding tussen prijs en transacties.
Wat opvalt is dat de NVT eind juni flink in het rood stond. Er vonden relatief weinig transacties plaats op de blockchain toen. Nu lijkt de prijsstijging meer te worden ondersteund door het volume van alle transacties op de blockchain.
De NVT bevindt zich nu namelijk een stuk onder de rode zone. De stijging van nu is wat dat betreft dus anders dan een maand terug. En dat is een positief teken, de prijsstijging is in een gezonde verhouding met het transactievolume.
Moving average zorgt opnieuw voor ondersteuning
In onze analyse van dinsdag 23 juli schreven we ook over de moving average (MA). Dezelfde lijn is nu weer relevant. In plaats van een weerstand is de MA nu weer een ondersteuning.
Je kijkt nu naar de vier uurs-grafiek van bitcoin, en de groene lijn is de 200MA. Een MA geeft het voortschrijdend gemiddelde weer van een bepaalde tijdsperiode. In dit geval tweehonderd tijdseenheden van vier uur. Dat lijkt willekeurig, maar deze lijn wordt vaak gebruikt in de technische analyse.
Dat de MA nu een ondersteuning vormt is positief. Dit kan namelijk het begin zijn van een langdurige stijging. Met twee tussenpozen bevindt de koers van bitcoin zich al sinds februari 2019 boven deze lijn.
In de grafiek hieronder zie je daarnaast dat de MA twee keer is getest. Dat betekent dat de koers de lijn even opzoekt, en daarna verder gaat met stijgen. In het bolletje op de afbeelding zie je deze beweging ingezoomd.
Wat kunnen we van de bitcoin koers verwachten?
Het ziet er erg positief uit voor de koers van bitcoin. Dat konden we vorige nog niet zeggen! Maar de bal is rond, dus kijken we naar twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).
Bullish
In het positieve scenario lukt het de bitcoin koers om uit de enorme bull flag te breken. In dat geval is de stijging van de koers nagenoeg gelijk aan de paal van de bull flag. Dat betekent een flinke toename richting 15.600 euro. Vergezocht? Dat hoeft niet, het blijft natuurlijk bitcoin.
Gaat het bitcoin lukken om deze prijs te bereiken? Dan behaalt bitcoin binnenkort misschien wel zijn hoogste prijs ooit..
Bearish
Maar lukt het bitcoin niet om uit de bull flag te breken? Dan zijn eerst alle ogen gericht op 9.700 euro. Dat is de oranje rechthoek op de grafiek. Deze zone vormde de afgelopen maanden een duidelijke weerstands- en ondersteuningszone.
Daalt bitcoin nog verder? Dan vindt de koers waarschijnlijk ondersteuning aan de onderkant van de bull flag. Dan moet je denken aan een waarde van 7.500 euro.