Bitcoin koers analyse: blijft waarde ook in de tweede helft van 2019 stijgen?

Het is heet buiten en bitcoin lijkt toe aan een siësta. De koers beweegt zich al dagen zijwaarts, er is niet veel spannends gebeurd. Toch kan daar de komende weken zomaar verandering in komen. In deze analyse kijken we niet alleen naar de korte termijn, maar blikken we ook vooruit op de komende maanden.

Wéér die driehoek?

Sorry, maar hij blijft relevant. De kracht van herhaling zullen we maar zeggen!

De situatie op korte termijn is eigenlijk onveranderd sinds onze laatste koersanalyse. De koers van bitcoin beweegt zich tussen twee trendlijnen in die naar elkaar toe bewegen. Op de grafiek hebben we deze trendlijnen in het oranje ingetekend. De grafiek is gericht op de korte termijn, elke candle stelt vier uur voor.

De vraag blijft: breekt de koers aan de onder- of bovenkant uit? De trendlijnen komen ongeveer midden september samen. In het meest saaie scenario blijft de vraag dus tot die tijd onbeantwoord.

Dan maar op de langere termijn

Blijft bitcoin netjes binnen de lijntjes, dan zijn de komende weken niet zo spannend. Daarom zoomen we de grafiek wat uit.

Je ziet hieronder twee dingen. Boven zie je de bitcoin koers in euro. Elke candle op de grafiek stelt nu één week voor in plaats van vier uur. Je kijkt dan ook naar de bitcoin koers van 2017 tot en met nu.

Onder is de MACD afgebeeld. De MACD geeft het verschil tussen Moving Averages weer. De MACD geeft in de meeste gevallen de richting van de trend aan. In simpele woorden: groen voor een stijgende trend, rood voor een dalende trend.

Op weekniveau kleurt de MACD voor het eerst sinds februari rood. Deze verandering van groen wordt een bearish cross genoemd. Maar is deze bearish cross erg?

In begin 2018 kleurde de MACD ook rood. Dat luidde het begin van de bear market in. Maar zover hoeft het niet te komen. In een bull market kan een bearish cross juist een tijdelijke bodem aangeven. De koers stijgt dan juist weer daarna.

Hoe dat werkt zie je op de grafiek hieronder. Let op: de grafiek is in dollars uitgedrukt, omdat we verder terug in de tijd kunnen kijken met deze valuta. Elke keer als de MACD rood kleurt verwacht je een langdurige daling. Maar in een bull market blijft die daling achterwege, de correctie heeft al plaatsgevonden.

Heeft de bitcoin koers nu ook een tijdelijke bodem gevonden? Dat is heel goed mogelijk.

Koers vindt ondersteuning op RSI

Ook een andere indicator wijst erop dat bitcoin nog steeds in een stijgende trend zit. Je kijkt op de onderste grafiek naar de Relative Strength Indicator, ofwel de RSI. Deze geeft het momentum aan van de koers.

Simpel gezegd: een waarde boven de 50 is een positieve trend. Daaronder bevindt de koers zich in een negatieve trend.

En dat blijkt bij bitcoin ook wel aardig te kloppen. In een bull market duikt de RSI over het algemeen niet onder de 53. Je kan zeggen dat de RSI daar ondersteuning vindt. Dit was in 2012 tot en met 2014 het geval, en ook in de bull market van 2016 en 2017.

Nu bevindt de lijn zich nog op de bovenkant van de ondersteunende zone, de RSI is nu ongeveer 60. Op de wat langere termijn kan bitcoin daarom nog wat zakken. De bodem van de RSI op wekelijks niveau ligt namelijk ongeveer op 53.

Maar blijft de RSI op wekelijks niveau boven de 53? Dan blijft de stijgende trend van 2019 intact.

Tja, wat gaat het worden? Voor een grote koersbeweging moeten we waarschijnlijk nog wachten tot september. Op lange termijn heeft bitcoin nog steeds een stevig fundament om te blijven stijgen in waarde. We wachten het af!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.