Bitcoin koers analyse: breekt de koers deze week dan eindelijk uit?

De koers van bitcoin gedraagt zich als de schrijver van dit artikel. Wanneer hij in de snackbar te vinden is kan hij ook geen keuze maken. Eigenlijk is er al sinds juli geen duidelijke trend te vinden, gaat de koers van bitcoin op langere termijn omhoog of omlaag?

Vandaag geen tijd om te lezen? Dan heb je geen smoesjes, Axel legt het je in een paar minuten uit:

Bitcoin stelt uitbraak uit

Het begint onderhand een meme te worden, maar zolang het relevant blijft gaan we gewoon door. Heb je onze eerdere analyses gelezen? Dan weet je inmiddels waar we het over hebben. De grafiek hieronder komt je dan vast bekend voor. Elke candle op de grafiek stelt vier uur voor:

De koers van bitcoin beweegt zich tussen twee trendlijnen in. De bewegingen worden steeds kleiner, totdat de koers uitbreekt. Dat betekent dat de koers een grote beweging maakt, wanneer die buiten de lijnen komt. Maar is dat aan de bovenkant of aan de onderkant? Daar wachten we al een tijd op. Schiet eens op, bitcoin!

De oorzaak van de stijging deze week

De week begon goed voor bitcoin! Op maandag steeg de koers plotseling met acht procent, daar schreven we in onze vorige analyse over.

We schreven dat de koers van bitcoin uit een trendlijn was gebroken, dat zag er toen zo uit:

Maar er speelde ook iets anders, en dat is negatieve divergentie. Meestal is dat een voorbode voor een stijging van de koers.

Bij negatieve divergentie heeft de bitcoin koers steeds lagere bodems. Maar een indicator laat juist steeds hogere bodems zien. Hier is dat de RSI, de Relative Strength Indicator. Op de beide grafieken hieronder zie je dat afgebeeld met de oranje trendlijnen.

De negatieve divergentie speelde goed uit, op maandag is de koers met ruim acht procent gestegen.

Tijden zijn anders dan in mei tot en met juli

We zoomen de grafiek wat uit, elke candle stelt nu één dag voor. Je kijkt naar de bitcoin koers van mei 2018 tot en met nu:

Je herinnert het je vast nog wel, vanaf mei schoot de bitcoin koers als een raket omhoog. De sky leek de limit, en velen dachten dat bitcoin vóór de zomer nog de hoogste waarde ooit zou bereiken.

Maar er zat een addertje onder het gras, in de vorm van de NVT-indicator. In simpele woorden kijkt deze indicator naar gebruik van bitcoin ten opzichte van de prijs.

In mei tot en met juli kleurde de NVT-indicator rood. Dat betekent dat de waarde van alle transacties te laag was in verhouding tot de bitcoin prijs. De stijging ging toen ongezond hard.

Meestal is dat een voorbode voor een daling, zoals dat ook in november 2018 het geval was. Zo ver is het nu gelukkig niet gekomen, de koers vond ondersteuning op 8.500 euro.

Op dit moment bevindt de koers zich in een wat rustiger vaarwater. We zitten nu ongeveer op hetzelfde niveau als in juli, maar de NVT-indicator is een stuk lager. De waarde van bitcoin staat dus in een gezonde verhouding tot de transacties op de blockchain.

 


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Volg ons op Telegram


 

De Moving Average als vangnet in een bull markt

In een bull market gaat de koers omhoog. Maar dat kan niet zonder correcties, soms moet de koers namelijk even een adempauze nemen. De waarde van bitcoin kan in dat geval in een paar dagen tijd met dertig procent afnemen.

Dat is even schrikken, maar het hoort er wel bij. De cryptomarkt is nog jong, en dat betekent dat de koers van bitcoin nog erg beweeglijk is. Er is relatief weinig volume nodig om de koers een flinke beweging te laten maken.

Hoe bepaal je wanneer je kan instappen na een correctie? De Moving Averages kunnen jou daarbij helpen. Een Moving Average (MA) geeft het voortschrijdend gemiddelde over een bepaalde periode weer.

Meestal worden de 50MA en de 100MA gebruikt, in dit geval op dagniveau. De rode lijn op de grafiek is de 50MA, de oranje lijn de 100MA. Je ziet dat de koers in de bull market van 2017 vrijwel nooit onder de 100MA is gekomen. In 2018 was dat een ander verhaal, toen zaten we in een bear market.

Daarnaast komt de 50MA in een bull market nooit onder de 100MA. Dat gebeurde afgelopen dagen ook niet. De daling van vorige week was dus een gezonde correctie in een bull market:

Waar gaat de bitcoin koers nu heen?

We hebben het al weken over de driehoek. Maar wat gebeurt er als bitcoin uit de driehoek breekt? Dan kan het zijn dat de koers even weerstand vindt.

We trekken een lijn over de top van 2017 (16.500 euro). Deze lijn gaat ook over de top van 2019 (12.185 euro). Is deze trendlijn relevant? Dan vindt bitcoin weerstand rond 11.600 euro.

En wat gebeurt er als bitcoin opnieuw niet uit de driehoek breekt? Dan moet je even slikken, want dan komen we er dinsdag weer op terug. In dat geval zakken we naar de onderkant van de driehoek, dat is nu rond 8.800 euro.

 


Stem op ons


 


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.