Bitcoin en altcoin koers analyse: Omhoog of terug naar de bear market van 2018?

De bitcoin koers maakt steeds kleinere bewegingen en lijkt dichter bij een uitbraak te komen. Tegelijkertijd lijken altcoins moeite te hebben om aan te haken bij bitcoin. In deze koersanalyse focussen we ons daarom niet alleen op bitcoin, maar ook op litecoin en ether. There we go!

Geen zin om te lezen? Geen probleem, Axel legt het je in een paar minuten uit:

Daar is ie weer!

Ja, we hebben het nog steeds over de driehoek. Die zie je hieronder op de grafiek. Elke candle stelt vier uur voor:

De koers van bitcoin is gevangen tussen twee trendlijnen die elkaar opzoeken. Analisten gebruiken een formatie als deze vaak om een goed koop of verkoopmoment te bepalen. Raakt de koers de bovenkant van de driehoek? Dan is het tijd om te verkopen. De onderkant is dan juist een goed koopmoment, dat is namelijk een tijdelijke bodem. Maar dit is geen koopadvies, aangezien deze strategie niet zonder risico is. Je weet namelijk nooit wanneer de koers uit de driehoek breekt.

Daarover gesproken, als bitcoin wacht tot de punt van de driehoek moeten we nog even geduld hebben tot die grote uitbraak. Gaan we naar boven of naar beneden?

Falling wedge kan zorgen voor nieuwe poging uitbraak

We zoomen nog verder in op de grafiek. Elke candle op de grafiek stelt nu één uur voor in plaats van vier uur.

Een falling wedge (dalende wig) kan zorgen voor een positieve uitbraak. Falling watte? Een falling wedge kenmerkt zich door lagere toppen en lagere bodems. De koers beweegt zich tussen twee trendlijnen in. De bewegingen op en neer worden steeds kleiner. In de meeste gevallen zorgt een falling wedge voor een uitbraak naar boven.

Breekt bitcoin uit de falling wedge? Dan kan de koers een nieuwe poging doen om de bovenkant van de grote driehoek op te zoeken. En heel misschien hoor je dan de komende weken niets meer over een driehoek van ons.

Bitcoin koers doet het eigenlijk nog prima

Is de grafiek ver ingezoomd, dan lijkt het niet altijd goed te gaan met de koers. Maar zoals ze in het Engels zeggen: when in doubt, zoom out! Of ‘sell in May and go away. But remember to come back in September.’ Misschien ook wel toepasselijk op bitcoin 😉

De koers van bitcoin bevindt zich nu nog steeds op een hoger niveau dan de ondersteuningszone van 2018. In de grafiek hieronder wordt de ondersteuning weergegeven door de groene balk.

De koers kwam in het grootste gedeelte van 2018 niet makkelijk onder deze groene zone. Tot november, toen brak bitcoin met veel geweld erdoorheen. Op 15 december werd de laagste koers van 2018 behaald, 2.700 euro.

Eigenlijk is het best een prestatie te noemen dat de bitcoin koers nu hoger is dan de ondersteuning van 2018. Om dat te kunnen begrijpen moeten we ook kijken naar andere coins. Dat zijn er nogal wat, dus we bespreken er twee. We beginnen met litecoin.

Litecoin terug op grote supportzone 2018

Litecoin is 2019 sterk begonnen. Tot en met juni was het één van de best presterende cryptomunten van dit jaar. De koers was sinds het dieptepunt van december 2018 met maar liefst 560 procent gestegen!

Dat komt mede door de hype rondom de litecoin block halving. Dit houdt in dat de beloning voor miners wordt gehalveerd. Er komt dan per 2,5 minuut de helft minder litecoin op de markt. Bij een gelijke vraag kan de prijs dan stijgen. Dat zagen we ook bij de vorige bitcoin block halvings, en in mindere mate ook bij de litecoin block halving.

Al iets voor de halving is de prijs van litecoin flink gezakt. Waarschijnlijk hebben investeerders dit moment al ingecalculeerd. De koers van litecoin was al gestegen voordat de litecoin block halving heeft plaatsgevonden. Net voor de halving zakte de koers weer in elkaar.

Dit gebeurde ook in 2015: de maanden voorafgaand aan de halving steeg de koers. Een maand voor de halving begon de koers echter te zakken. In de maanden daarop volgde pas het herstel.

De koers van litecoin bevindt zich nu precies op de ondersteunende zone van 2018. Anders dan bij bitcoin is litecoin dus weer terug bij af.

In augustus 2018 zakte litecoin voor het eerst onder de groene zone. De waarde maakte een snoekduik richting 19,50 euro. Snel daarna volgde het herstel. Op 2 april schoot de koers van litecoin door de groene balk heen. De weerstand werd toen een ondersteuning.

Deze zone wordt ook nu weer belangrijk. Zakt litecoin opnieuw door de ondersteuning, of vindt het straks zijn weg terug omhoog? We houden je natuurlijk op de hoogte

Ook voor ether is dit het moment van de waarheid

Wat voor litecoin geldt, geldt ook voor ether. De cryptomunt van het Ethereum netwerk is sinds midden juni flink in elkaar gezakt en bevindt zich nu weer in de supportzone van 2018. Deze zie je op de grafiek hieronder wederom met de groene balk:

In het begin van 2019 werd de prijs van ether misschien ook even opgedreven door de hype rondom een update op het Ethereum netwerk. Ethereum kreeg in februari dit jaar voor het eerst sinds oktober 2017 een update.

Dat ging niet zonder slag of stoot, de zogeheten Constantinople update is meerdere malen uitgesteld. Op donderdag 28 februari was de update dan eindelijk een feit. Daarna vond de koers van ether weer langzaam zijn weg omhoog.

Samen met bitcoin en litecoin bereikte ether zijn toppunt op 26 juni. Even was ether meer dan 300 euro waard, het hoogste punt sinds 10 augustus 2018. Maar dat duurde niet lang, ether is weer terug op de ondersteuningszone van 2018.

Kortom, in vergelijking met altcoins doet bitcoin het zo slecht nog niet. De koers bevindt zich nog steeds op een hoger niveau dan de ondersteuningszone van 2018.

 


Stem op ons


 


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.