Bitcoin koers analyse: bitcoin flink onderuit deze week, wat nu?

Sinds de heftige daling van woensdag 23 oktober is de koers weer een beetje stabieler. Stabiel voor bitcoinbegrippen dan. De afgelopen dagen schommelt de waarde tussen de 6.600 euro (7.335 dollar) en 6.775 euro (7.530 dollar).

Maar dat weerhoudt bitcoin er niet van om door te gaan. Van het begin van bitcoin tot aan nu is er voor 11 biljoen dollar aan waarde verstuurd over het bitcoin netwerk. Het ziet er indrukwekkender uit als je het uitschrijft: 11.000.000.000.000 dollar aan waarde. Toch wel een mooie statistiek!

Maar dat terzijde. Wat kunnen we van de koers van bitcoin verwachten de komende week?

Terugblik: koers breekt door ondersteuning

Deze maand leek de koers van bitcoin een sterke ondersteuning gevonden te hebben tussen 7.000 euro (7.780 dollar) en 7.100 euro (7.780 dollar). De prijs is een maand lang niet onder dit niveau uitgekomen.

Veel analisten dachten daarom dat bitcoin hier de bodem had gevonden. Maar op 23 oktober werd het tegendeel bewezen. Met veel geweld brak de koers uit deze ondersteuning. En dat gebeurde heel snel. In slechts vier minuten daalde de koers met bijna zes procent.

Analisten gissen nog naar de reden achter de daling. Afgelopen woensdag moest Facebook CEO Mark Zuckerberg verschijnen voor het Amerikaanse Congres. Daar moest hij uitleg geven over Libra, de cryptocurrency die Facebook wil lanceren.

De daling van bitcoin was op dezelfde dag. Veel mainstream media schrijven dan ook over de invloed van de zitting over Facebook op de koers van bitcoin. Maar dat lijkt misschien wat vergezocht.

Een andere mogelijkheid zijn de bitcoin futures-contracten die aan het einde van de maand aflopen. Grote investeerders op de futuresmarkt kunnen ook invloed uitoefenen op de cryptomarkt. Dat zag je vorige maand ook. Op 24 september zakte de koers van bitcoin flink, vlak voor het sluiten van bitcoin futures-contracten. En nu, een maand later, zien we vrijwel hetzelfde patroon. In slechts vier minuten tijd is er 400 bitcoin verkocht, alleen al op cryptobeurs Bitstamp.

Op korte termijn kans op stijging

We laten het nieuws even voor wat het is en kijken weer naar de grafieken. De grafiek hieronder toont de bitcoin grafiek in euro op dagniveau. Elke candle op de grafiek stelt dus een dag voor:

Kijken we naar de koers (boven) en de RSI (onder), dan zien we iets wat positief kan zijn voor de prijs van bitcoin. Er is namelijk divergentie te zien.

Dat is een lastig woord, maar het is te herkennen aan het verschil tussen de koers en de RSI. De koers maakt lagere bodems, dat zie je aan de dalende trendlijn. De RSI maakt juist hogere bodems, dat zie je aan de stijgende trendlijn op de onderste grafiek.

De RSI laat het momentum van de koers zien. Op dit moment is de koers van bitcoin onder de paarse band. Dat betekent dat bitcoin oversold is. Of in normaal Nederlands, er is teveel bitcoin verkocht in te korte tijd. De kans op een stijging is dan groter, om de balans weer te herstellen.

Situatie is vergelijkbaar met november 2018

Deze divergentie doet denken aan november 2018. Op 14 november 2018 maakte de koers van bitcoin een duikvlucht. De prijs van bitcoin zakte van 5.500 euro naar 2.800 euro.

Ook nu maakt bitcoin een heftige sprong in het diepe. Vanaf eind september is bitcoin gezakt van 9.135 euro naar 6.605 euro.

Net als in november is de RSI flink oversold en is er sprake van divergentie. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar kunnen je wel een goed beeld geven. Of zoals Mark Twain zegt: ‘History doesn’t repeat itself, but it often rhymes.’

Bitcoin balanceert op het randje

Dit is niet de eerste keer dat we het aanhalen, maar het blijft wel spannend. Er is bijna sprake van een death cross. Een death cross ontstaat als de 50-dagen Moving Average kruist met de 200-dagen Moving Average. En dat is meestal juist geen goed teken. Dat kan duiden op een langdurige periode van daling. Daar komen we zo nog op terug.

Opvallend trouwens, verander je de grafiek naar dollars, dan is er al sprake van een death cross:

Maar wat zegt een death cross eigenlijk? Reden voor paniek?

Dat hoeft niet. Bij bitcoin geeft een kruising tussen deze twee lijnen nogal gemengde signalen. Laten we eens kijken naar het verleden:

  • Op 4 september 2014 was het signaal voor een daling. De koers zakte hierna nog met ruim 67 procent.
  • Maar op 13 september 2015 gaf de death cross juist een bodem aan. De koers steeg hierna nog met 8.514 procent naar de top van 2017. Beetje jammer als je toen verkocht had!
  • Op 21 maart 2018 gaf de death cross weer een helder signaal af. De koers daalde toen met ruim 54 procent naar het dieptepunt van 2.800 euro.
  • En nu? Om nog maar een cliché te gebruiken: de tijd zal het leren.

Wat gaat de bitcoin koers nu doen?

Bitcoin lijkt op dit punt ondersteuning te vinden. Maar ja, dat zeiden we vorige week ook en kijk waar we nu staan. Daarom beschrijven we weer twee scenario’s, want in bitcoin kan alles gebeuren! De weerstanden drukken we in het rood uit en de ondersteuningen in het groen.

Bullish
Komt er een herstel? Dan moeten we eerst de zone rond 8.000 euro zien te overwinnen. Dit was de ondersteuning van vorige week, die nu als weerstand kan dienen. Stel dat dat lukt, dan wordt 9.500 euro weer interessant. Dat was de ondersteuning tussen juni en september.

Bearish
Maar daalt bitcoin? Dan kan het wel eens hard gaan. De eerstvolgende ondersteuning van belang is 6.200 euro. Dit was in heel 2018 een belangrijke ondersteuning.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.