Bitcoin koers analyse: met deze strategie investeer je altijd op het juiste moment
In deze koersanalyse richten wij ons meer op de lange termijn investeerders en de HODL’ers. We zoomen dan ook iets verder uit dan je van ons gewend bent. En ja, dan worden wij heel bullish over de bitcoin koers.
Ook Axel is positief:
Meer dan 90% positief
Laten we beginnen met een vette stat. De grafiek hieronder laat zien dat er eigenlijk maar twee koopmomenten zijn in de geschiedenis van bitcoin, waardoor je investering nu in het rood staat.
Hierboven zie je een logaritmische weergave van de dollarkoers van bitcoin. We hebben ervoor gekozen om dollars te gebruiken omdat je dan verder in het verleden kunt kijken. Het spreekt misschien voor zich, maar als je tijdens de groene periodes had gekocht, sta je nu op winst. De twee (eigenlijk drie maar die laatste tellen we niet mee) rode zones vallen in het niet als je het vergelijkt met de hele geschiedenis van bitcoin.
Dit betekent dat 93% van alle maanden groen zijn. Ofwel, de prijs van een bitcoin is nu hoger dan tijdens 93% van de geschiedenis van bitcoin. Wij weten dat veel mensen voor het eerst bitcoin kochten eind 2017, begin 2018, vanwege FOMO. En al deze mensen moeten nu wel flink in de min staan, toch?
Dat hoeft niet per se. Stel dat je je eerste bitcoin op de absolute top van 20.000 dollar had gekocht op 17 december 2017, en je zou elke maand hetzelfde bedrag inleggen, dan nog heb je alsnog 26,5% winst. Als we uitgaan van een bedrag van 100 dollar x 23 maanden, dan heb je 2.300 dollar geïnvesteerd. Daar krijg je iets meer dan 0,35 bitcoin voor terug. Op dit moment is dat 2.909 dollar waard. Toch een nette winst van 600 dollar.
De les (en tevens disclaimer want dit is geen koopadvies): het is veiliger om periodiek een beetje te investeren in plaats van één keer een groot bedrag. Dit wordt DCA genoemd, ofwel Dollar Cost Averaging.
Falling Wedge
Voor de volgende grafiek schakelen we weer van de dollar naar de euro. We gaan het hebben over de falling wedge.
De falling wedge is een bullish continuation patern. Dat betekent eigenlijk gewoon dat het positieve sentiment nog niet voorbij is. De kopers zijn nog steeds aan de winnende hand.
Wat je hierboven ziet is die enorme groeispurt van 45%. De bitcoin koers reageerde op de positieve uitspraken van de Chinese president over blockchain. Vervolgens zie je dat de kopers weer op adem komen en even rustig aan doen. De twee trendlijnen van de falling wedge bewegen naar elkaar toe en de koers moet hier de komende weken uitbreken.
Het verleden leert dat als de koers bovenaan de falling wedge uitbreekt, de groei vergelijkbaar is met de groei voorafgaand aan de wedge.
De onderste trendlijn is ook een interessante. Deze is niet alleen gebaseerd op de korte termijn, maar is juist al zichtbaar sinds juli. Dat zie je in de grafiek hieronder.
Vanaf juli kan je een trendlijn trekken over de toppen van de koers. Die lijn was lange tijd een resistance, waar de koers maar niet doorheen kon breken. Toen de koers eenmaal uitbrak veranderde de trendlijn in een support.
De beste dagen zijn schaars, gotta catch ’em all
Als je kijkt naar de koers vanaf april 2019, dan zie je veel kleine rode candles en een paar grote groene candles.
Elke candle hierboven stelt één dag voor. Veel candles zijn rood en als je elke dag de koers volgt dan kan je het gevoel hebben dat de koers niet lekker gaat. Probeer op zulke momenten uit te zoomen. Vanaf het begin van 2019 is een ondersteunende trendlijn zichtbaar. Daar is de koers maar één keer ondergedoken, voordat die met alle geweld van de wereld (lees: sinds 2011 niet meer zo hard gegroeid op één dag) er weer boven uit kwam.
De koers van bitcoin moet het hebben van een paar dagen in het jaar waarin je enorme groene candles ziet. Analist Thomas Lee van Fundstrat berekende dat als je de tien beste dagen van bitcoin per jaar niet meerekent, dan zakt de koers jaarlijks met 25%. Door te hodl’en en op een vast moment gemiddeld te investeren, loop je die paar dagen niet mis.
Mayer multiple voor de lange termijn
Voor de wat langere termijn is de Mayer Multiple indicator erg interessant. De Mayer Multiple indicator is ontworpen door bitcoin investeerder Trace Mayer.
Wat zegt de Mayer Multiple ook alweer? De Mayer Multiple geeft de verhouding weer tussen de Moving Average (MA) en de prijs. De prijs van bitcoin wordt namelijk gedeeld door de waarde van het gemiddelde van 200 dagen.
Is de Mayer Multiple lager dan 1? Dan bevindt de koers zich onder de 200-dagen MA (de groene lijn). Is de waarde hoger dan 1, dan bevindt de koers zich boven de MA.
Deze indicator geeft veel waardevolle informatie. Waar bevinden zich de toppen en de bodems van de koers op de langere termijn? De Mayer Multiple is in de grafiek hierboven zichtbaar als een lichtblauwe lijn. In juli steeg de waarde boven de 2. Dit kan een teken zijn dat de koers overgewaardeerd wordt. Sindsdien is de koers ook weer wat gezakt en is de Mayer Multiple zelfs onder de 1 gezakt.
Volgens RSI koersstijging op korte termijn
Zoals je misschien al gemerkt hebt, zijn wij positief over de koersontwikkelingen op de lange termijn. Maar ook voor de kortere termijn hebben we een positieve indicator gevonden.
Elke candle staat voor één uur. Hoewel de koers soms wegzakt en er steeds iets lagere bodems zichtbaar zijn, laat de RSI een ander verhaal zien. Die maakt zelfs hogere bodems, zoals we zien in het paarse deel van de grafiek. Dit wordt divergentie genoemd. Dat is misschien het duidelijkst als we kijken naar de twee blauwe lijnen. Die bewegen naar elkaar toe. Vaak toont dit aan dat de verkoopdruk afneemt en dat we een koersstijging kunnen verwachten op de korte termijn.
Wij kunnen alleen maar positief zijn over koers op de lange termijn, en daar passen wij onze investeringsstrategie dan ook op aan. In de praktijk betekent dit periodiek investeren en vasthouden aan je bitcoin om de beste dagen mee te pakken.
Disclaimer: dit is geen koopadvies. Denk zelf goed na over je strategie.
Patrick
/
Waarom moet de koers per sé omhoog? Prijs stabiliteit zal de munt toch veel geloofwaardiger maken. Of vergis ik mij?
13 november 2019