Bitcoin koers analyse: even onder de 3000 euro en uitleg over Mayer Multiple indicator
Bitcoin handelt nog steeds in dezelfde zone als de afgelopen weken. Maar het lijkt erop alsof we in de nabije toekomst een beweging kunnen verwachten. Ook halen we er in deze koersanalyse een nieuwe indicator bij: de Mayer Multiple indicator. Kunnen we met deze indicator de bodem van bitcoin voorspellen?
Trendlijnen
Op de korte termijn zien we dat bitcoin zich nog steeds binnen dezelfde marge beweegt als vorige week. Dit is op de grafiek hieronder aangegeven met de rode rechthoek.
Op het moment van schrijven beweegt bitcoin zich ook nog steeds binnen twee dalende trendlijnen. Dat wordt een falling wedge genoemd. Een falling wedge is een zogeheten reversal koersformatie: het kan leiden tot een ommekeer van de trend.
In de grafiek hieronder is de falling wedge met groene lijnen getekend. Eind november en begin december vormde zich ook een falling wedge, toen is bitcoin er aan de bovenkant uitgebroken. Kan dat deze keer weer gebeuren?
Naast de falling wedge zien we op kortere termijn ook iets anders, namelijke een bearish pennant. Een bearish pennant houdt in dat de bovenste trendlijn daalt, maar de trendlijn aan de onderkant stijgt. Dat betekent in de meeste gevallen dat de koers gaat zakken.
Op de grafiek hierboven is de bearish pennant in het oranje ingetekend. Midden december was er ook sprake van een kleine bearish pennant binnen een falling wedge. De koers zakte toen nog even door, en brak daarna aan de bovenkant bij de falling wedge uit.
We zien nu hetzelfde in de bitcoin grafiek van nu. Een mogelijk scenario is dat bitcoin de komende dagen even gaat zakken, en daarna aan de bovenkant van de falling wedge uitbreekt.
De Mayer Multiple indicator
Voor de wat langere termijn is de Mayer Multiple indicator erg interessant. De Mayer Multiple indicator is ontworpen door bitcoin investeerder Trace Mayer. Leuk weetje: hij is ook de bedenker van Proof of Keys, begin dit jaar.
Hoe wordt de Mayer Multiple indicator berekent? De indicator deelt de huidige bitcoin prijs met het 200 dagen Moving Average. Is de Mayer Multiple lager dan één? Dan betekent dit dat de huidige prijs onder de 200 dagen MA zit. Een waarde boven de één geeft aan dat de huidige prijs zich boven de 200 dagen MA bevindt.
Deze indicator geeft veel waardevolle informatie. Waar bevinden zich de toppen en de bodems van de koers op langere termijn? De Mayer Multiple is hieronder afgebeeld op de tweede grafiek met de lichtblauwe lijn. Op 16 december 2018 heeft de Mayer Multiple indicator het laagste punt aangeraakt sinds 2015. Deze lijn hebben we met donkerblauw ingetekend. Betekent dit dat de bodem nu is bereikt? Het zou zomaar kunnen, we zitten nu in de langste bear market ooit.
Aan de andere kant geeft een waarde boven de 2,5 aan dat de bitcoin prijs een top aan het vormen is. Dit zie je in de grafiek helemaal onderaan ook terug. Twee keer in 2013 en één keer in 2017 heeft de bitcoin koers een flinke piek gevormd. De koers heeft daarna een terugval gekregen.
Wat gaat de bitcoin koers doen?
Zoals het er nu voor staat blijven dezelfde scenario’s als vorige week gelden. Bitcoin beweegt zich namelijk nog steeds in dezelfde marge. Op termijn kunnen we daarom de volgende twee mogelijkheden schetsen.
Bearish
Lukt het bitcoin niet om door de falling wedge te breken? Dan vindt de koers waarschijnlijk ondersteuning rond 2.800 euro.
Bullish
Breekt bitcoin wél aan de bovenkant uit? Dan moet de prijs eerst de weerstand overwinnen rond 3.070 euro. De volgende weerstand bevindt zich rond de 3.530 euro.
William
/
Wat een lulkoek, als hij zakt gaat hij omlaag, en als hij stijgt gaat hij omhoog. Bedankt voor de inlichting.
5 februari 2019