Bitcoin koers analyse: zorgt block halving voor bull run?

Na weken van stabiliteit lijkt er nu eindelijk weer wat beweging te zijn in de koers van bitcoin. Afgelopen vrijdag schoot de prijs van bitcoin ineens hard omhoog, en dit niveau lijkt bitcoin nog goed vol te kunnen houden. Wat is er vorige week gebeurd? En wat kunnen we in de nabije toekomst verwachten van de koers van bitcoin?

Recap: bearish pennant en falling wedge

In onze vorige koersanalyse zagen we dat de koers van bitcoin zich in een falling wedge heeft bewogen. Maar binnen de falling wedge was er ook een kleine bearish pennant te zien. We hielden daarom rekening met het volgende scenario:

  1. Eerst breekt de koers uit de bearish pennant (oranje lijnen) en daalt de koers licht.
  2. Vervolgens stijgt de koers van bitcoin weer, en breekt uit aan de bovenkant van de falling wedge (groen bolletje).

Dit scenario is nu uitgekomen. De bitcoin koers is overtuigend uitgebroken uit de falling wedge:

Resistance en terug naar oude zone

Op het moment van schrijven is de bitcoin koers redelijk stabiel. Maar het lijkt erop dat de prijs van bitcoin weerstand vindt. Bitcoin lijkt namelijk moeite te hebben uit te breken uit een grotere trendlijn (rode lijn) die sinds kerstavond 2018 geldig is.

Bitcoin lijkt daarmee weer te handelen binnen de ‘oude zone’ (de groene rechthoek). Eind december was dit een belangrijke ondersteuning: de koers van bitcoin stuiterde vanaf hier omhoog. Eind januari veranderde het juist in een weerstand, bitcoin kwam toen niet boven deze zone uit. En op dit moment beweegt de koers er zich precies tussenin.

Vormt bitcoin een bull flag?

Dan richten we ons nu naar de toekomst. Het lijkt erop dat de koers nu een bull flag vormt. Dit houdt in dat bitcoin zich in een soort vlag beweegt. Deze koersformatie bestaat uit twee onderdelen:

  1. De paal. Eerst stijgt de koers in korte tijd enorm, er vormt zich dan een grote groene candle.
  2. De vlag. Daarna beweegt de koers van bitcoin zich tussen twee parallelle lijnen naar beneden.

Breekt de bitcoin koers boven de ‘vlag’ uit? Dan is de koersformatie bevestigd en kunnen we een verdere prijsstijging verwachten.

Hoe ziet dat eruit? De paal vormt het volgende koersdoel voor bitcoin. Dat zie je terug in onderstaande grafiek: een mogelijk scenario is dat bitcoin in de komende dagen stijgt richting 3.475 euro. Daarna is het mogelijk dat bitcoin opnieuw weerstand gaat vinden. In het verleden was dit namelijk ook een zone waar bitcoin moeilijk bovenuit kwam.

Op weg naar de bitcoin block halving

Wat staat de koers van bitcoin te wachten als we naar de lange termijn kijken? Veel bitcoin investeerders kijken reikhalzend uit naar de bitcoin block halving. Dit is het moment waarop de beloning voor het minen van bitcoins gehalveerd wordt, dat gebeurt ongeveer elke vier jaar. De volgende bitcoin block halving kunnen we eind mei 2020 verwachten.

Waarom is dit moment zo belangrijk? De voorgaande bitcoin block halvings vormden het startschot voor een grote koersstijging. Maar ook in de periode daarvoor kan bitcoin zich al opmaken voor een koersstijging. Dat kan nu ook zomaar het geval zijn.

Op de grafiek hieronder zie je drie verschillende Moving Averages (MA). Iedere candle op deze grafiek stelt één week voor:

  • MA over 50 weken (groen)
  • MA over 100 weken (oranje)
  • MA over 200 weken (rood)

De koers van bitcoin nu toont opvallende gelijkenissen met de periode voorafgaand aan de vorige block halving. Dat valt nog meer op als we de koers en de verschillende MA’s vergelijken. In 2015 schoot de groene MA bijvoorbeeld onder de oranje door, 64 weken voor de bitcoin block halving. En de 200 MA vormt een belangrijk ondersteunend niveau, wat we eerder besproken hebben.

De periode tussen 2015 en 2016 kenmerkte zich door een langzaam herstel. Na de block halving schoot de koers snel omhoog. Zal hetzelfde scenario zich nu opnieuw herhalen?

Wat gaat de bitcoin koers doen?

De koers van bitcoin is uit de falling wedge gebroken, en het lijkt erop dat zich een bull flag aan het vormen is. Wat kan er de komende dagen gebeuren met de waarde van bitcoin? Zoals je van ons gewend bent schetsen we twee scenario’s.

Bearish

Wordt de bull flag niet bevestigd? Dan is het mogelijk dat we dalen naar het punt waarop bitcoin uit de falling wedge brak. Dit ligt rond de 3.000 euro.

Bullish

Breekt bitcoin uit de bull flag? Dan ligt een stijging richting 3.475 in het verschiet. Daar zal de bitcoin koers waarschijnlijk opnieuw weerstand vinden.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Geachte heer Smits, van waar uw interesse in stijgende koersen?? Om als solide betaalmiddel te kunnen fungeren zou de prijs toch best zo constant mogelijk moeten zijn en blijven?!

    Met vriendelijke groeten

    Patrick

    13 februari 2019
  • Litecoin block halving ook niet te vergeten –> 🙂
    2019, 2020 en 2021 word een feestje 🙂

    13 februari 2019