Bitcoin koers analyse: klaar voor lancering of terug naar de basis?

Op zondagmiddag stond de zon hoog aan de hemel en leek er niets aan de hand te zijn. Niets bleek minder waar, in slechts vier uur tijd daalde bitcoin met bijna 350 euro in waarde.

Een dag voor deze daling steeg bitcoin nog boven de psychologische grens van 4.000 dollar (ongeveer 3.520 euro). Deze stijging heeft niet vol kunnen houden. Het is goed mogelijk dat automatische tradingbots reageerden op dit prijsniveau, en dat in korte tijd veel bitcoin is verkocht.

Wat gebeurde er met de bitcoin koers op technisch vlak? En wat kunnen we opmaken uit de koersformaties en indicatoren deze week? We hebben weer twee kersverse scenario’s voor jou!

En hou je niet van lezen? Dan vind je onze koersanalyse natuurlijk ook weer terug op YouTube:

Welke kant gaat de bitcoin koers op?

We bespreken eerst de twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief). Daarna leggen we je uit hoe deze scenario’s tot stand komen. In deze technische analyse bekijken we de euro-koers van cryptocurrency exchange Coinbase.

Bullish

Stijgt bitcoin verder? Dan vindt bitcoin weerstand tussen de 3.585 euro en 3.700 euro. In de afgelopen periode heeft de bitcoin koers meerdere pogingen gedaan om deze zone te doorbreken, tot nog toe zonder resultaat. In de grafiek zie je deze zone terug in de rode rechthoek.

Bearish

Maakt de koers nog een klap naar beneden? Dan ligt het ondersteunende niveau tussen 3.020 euro en 3.075 euro. Dat zie je op de grafiek terug aan de groene rechthoek.

Positief: bitcoin test de uitbraak

Laten we eerst naar het positieve scenario kijken. In de grafiek hieronder stelt elke candle vier uur voor.

Vanaf eind november 2018 tot en met vorige week kon je over de toppen van de bitcoin koers een trendlijn (in het rood) tekenen. Bitcoin had in deze periode moeite om deze lijn te doorbreken. Dit gebeurde uiteindelijk toch, op maandagmiddag 18 februari. In de grafiek is dat aangegeven met het eerste groene bolletje.

Bekijken we het positief, dan lijkt het alsof bitcoin deze lijn aan het ‘testen’ is. Dat betekent dat de koers de lijn nog één of meerdere malen aanraakt en vervolgens verder gaat stijgen. Met andere woorden, de weerstand wordt een ondersteuning. In de grafiek zie je dat bij het tweede groene bolletje.

Gaat bitcoin niet meer onder de trendlijn? Dan ligt een stijging richting 3.500 euro en hoger weer in het verschiet.

Ook positief: ondersteuning op Moving Average

Een ander positief gegeven, de koers lijkt ondersteuning te vinden op de 100 dagen Moving Average (MA). De 100 dagen Moving Average neemt de gemiddelde slotkoers van de afgelopen 100 dagen mee. Omdat deze indicator eigenlijk achteruit kijkt wordt dit ook wel een lagging indicator genoemd.

Soms kan een MA ook een weerstands- of ondersteuningsniveau aangeven. Dat zie je ook terug op de grafiek hieronder. Elke candle stelt één dag voor, en de lijn geeft de 100 dagen MA aan:

  • Vanaf september tot en met november 2018 diende de 100 dagen MA als een sterke weerstand. De bitcoin koers kwam hier simpelweg niet doorheen.
  • Nu lijkt het erop dat de 100 dagen MA juist een ondersteuning biedt. De koers heeft deze MA-lijn getest, en stuiterde vanaf daar weer omhoog.

Blijft bitcoin boven deze 100 dagen MA? Dan kan dat een positief signaal zijn, het kan aangeven dat bitcoin weer structureel gaat stijgen. Of dat nu ook het geval is, is misschien wat voorbarig. Ook in 2018 kwam bitcoin meerdere malen boven deze lijn. Maar anders dan in 2018 zakt bitcoin nu niet meteen onder de lijn, dat kan positief zijn.

Ook op een iets kortere termijn vindt de koers ondersteuning. Op de grafiek zie je ook de 100 MA lijn, maar dan op een tijdsspanne van vier uur. Blijft bitcoin boven deze lijn, dan kan dat ook een positief signaal zijn:

Negatief: bitcoin vormt een bear flag

Dit is minder leuk om te horen, maar een koersdaling is net zo goed mogelijk. Er lijkt namelijk een formatie te vormen die negatief invloed heeft op de bitcoin koers: de bearish flag.

Vorige week schreven we veel over de bullish flag. De bearish flag is eigenlijk het tegenovergestelde:

  1. Eerst maakt de koers een flinke daling. Dat is afgelopen zondag gebeurd. Op de grafiek lijkt de daling op een omgekeerde vlaggenstok.
  2. Daarna beweegt de koers tussen twee parallelle trendlijnen naar boven. Dit lijkt op een vlaggetje, maar dan omgekeerd.

Breekt de koers uit de onderste trendlijn van het vlaggetje? Dan kan bitcoin evenveel dalen als de hoogte van de ‘vlaggenstok’.

In dat geval kan het zijn dat de koers daalt richting 3.020 euro (de onderkant van de rode trendlijn). Maar voor het zover is moet bitcoin eerst nog een ondersteunend niveau doorbreken, tussen 3.255 en 3.295 (aangegeven met de groene rechthoek).

 

Wat denk jij? Welk scenario gaat bitcoin volgen, en waarom? Laat het ons weten in een reactie!

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.