Bitcoin koers analyse: waarde flink omlaag, waar gaat de prijs nu heen?

Eerder deze week schreven we over een inversed head and shoulders. Nee, niet over shampoo. Het is een koerspatroon dat kan duiden op een prijsstijging. Maar bij een technische analyse moet je altijd rekening houden met meerdere scenario’s. En in dit geval kwam het negatieve scenario uit. Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Lange trendlijn

Hieronder zie je de grafiek van bitcoin van augustus 2017 tot nu. De grote rode trendlijn is getekend vanuit de top op 17 december 2017 tot aan de koers nu. Een ander punt waar de koers de lijn raakt is op 14 november 2018. Dat was de datum dat de bitcoin koers enorm hard naar beneden ging.

Opvallend: dit is tegelijkertijd het punt waar de koers gisteren niet doorheen kon breken.

Belangrijk punt op Fibonacci-schaal

De ratio’s van Fibonacci worden vaak gebruikt in de technische analyse. Deze ratio’s zijn toepasbaar op allerlei gebieden, waaronder koersgrafieken. Deze zone’s geven vaak belangrijke weerstands- en ondersteuningsniveau’s aan (ook wel support en resistance zone’s genoemd).

Op dit moment bevindt de bitcoin koers zich op het 61.80% Fibonacci retracementniveau. Dit niveau kan dienen als een belangrijke ondersteuning. De koers steeg vandaag naar het 50% niveau, om weer terug te dalen naar 61.80%.

Moving Average: negatieve trend

De Moving Average (MA) lijn wordt ook vaak gebruikt om een trend te bepalen. Deze lijn geeft het gemiddelde aan van de koers, over een vastgestelde periode. In de grafiek stelt elke candle één uur voor. De MA-lijn bestaat uit het gemiddelde van de afgelopen 100 uren (candles).

Een MA kan dienen als een weerstands- of ondersteuningsniveau. Dit was in de periode van 28 december tot en met 10 januari het geval. Toen de koers door de MA zakte ging het echter snel naar beneden. Nu zou de MA kunnen dienen als een weerstand; een punt waar de koers niet makkelijk kan overstijgen.

Naast een ondersteuning of weerstand kan de MA ook een trend weergeven. Op dit moment bevindt de koers zich onder de MA-lijn. Dat houdt in dat de koers zich in een dalende trend bevindt.

 

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

De inversed head and shoulders formatie van afgelopen week is niet uitgekomen. Het lukte de koers van bitcoin namelijk niet om aan de bovenkant uit te breken. Maar waar gaan we dan wel heen? Zoals altijd beschrijven wij twee scenario’s.

Bearish

Op dit moment bevindt de bitcoin koers zich op een belangrijk punt. Het is namelijk het eerste ondersteuningsniveau van de vorige technische analyse. Zakt de koers nog verder weg? Dan geldt nog steeds het andere niveau van 2.800-2.900 euro.

Bullish

Opvallend: de koers van bitcoin heeft al een poging gedaan om de kleine rode trendlijn te doorbreken. Dat is helaas niet gelukt. Doorbreekt bitcoin deze lijn wel? Dan kan de koers doorstijgen naar de langere trendlijn op de afbeelding hieronder. Dat niveau ligt rond de 3.500 euro. Is viermaal scheepsrecht?

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.