argentinie bitcoin

Bitcoin koers raakt All Time High! Maar dan wel in Argentinië

De bitcoin koers heeft deze week zijn hoogste punt ooit bereikt. Maar niet op de manier zoals je zou verwachten.

Bitcoin heeft namelijk zijn All Time High bereikt in de Argentijnse peso. Op dat moment was de waarde van bitcoin maar liefst 394.000 peso, dat meldt de Financial Times op maandag 27 mei.

Hieronder zie je de bitcoin koers ten opzichte van de Argentijnse peso:

Bron: bitcoinaverage

Waarde van pesos ten opzichte van dollar en euro

Ziet er raar uit? Dat komt omdat wij de bitcoin-grafiek in euro of in dollar gewend zijn. Ook de euro en de dollar schommelen in waarde, maar deze koersbewegingen zijn niet erg groot. Daarom lijkt de bitcoin grafiek in euro en dollar erg op elkaar.

Maar in Argentinië is dit nu helemaal anders. In verhouding tot de Amerikaanse dollar blijft de Argentijnse peso in waarde dalen. Op dit moment krijg je voor één Argentijnse peso slechts 0,02199 Amerikaanse dollar. In 2018 kreeg je daar nog het dubbele voor. 

Bitcoin in Argentinië enorm populair

Er doet zich dan ook een bijzondere situatie voort. In dollar of in euro is bitcoin nog niet volledig hersteld van de top. Maar in Argentijnse peso staat de bitcoin hoger dan ooit.

Het is dan ook niet gek dat bitcoin in Argentinië op dit moment populairder is dan ooit. In de week van 11 mei werd er voor een recordaantal aan Argentijnse pesos in bitcoin verhandeld.

De grafiek hieronder laat het bitcoinvolume in Argentinië zien van peer-2-peer-exchange LocalBitcoins:

Politieke situatie in Argentinië loopt uit de hand

Argentinië bevindt zich momenteel in een crisis. De waarde van de nationale munt blijft maar dalen ten opzichte van de dollar. Tegelijkertijd stijgen de prijzen voor openbare voorzieningen zoals gas en elektriciteit.

En dat allemaal terwijl het land steun krijgt van het Internationaal Monetair Fonds. Zij lenen 49 miljard euro uit om de Argentijnse economie te steunen. In ruil daarvoor moet Argentinië het begrotingstekort terugdringen. Dat lukt nu alleen nog niet goed.

Later dit jaar worden er nieuwe presidentsverkiezingen gehouden. Analisten van de Financial Times verwachten dat de uitslag van deze verkiezingen wel eens belangrijk kunnen zijn voor de Argentijnse economie.

Wil je weten wat de koers van bitcoin in euro of dollar is? Kijk dan op deze pagina:

Volg live de bitcoin koers


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Revenge of Andreas Antonopoulos. His family lost their savings twice in Argentina

    30 mei 2019