Bitcoin koers analyse: code geel van kracht voor bitcoin?

De koers van bitcoin is de afgelopen dagen aan het zakken. Zal bitcoin ondersteuning vinden op 3.000 euro? Of gaan we verder wegzakken? In deze koersanalyse kijken we naar de korte termijn, maar ook naar de langere termijn. En zoals elke dinsdag kan je de TA ook op YouTube bekijken:

 

RSI is oversold

Kijken we naar de korte termijn (4 uurs-grafiek), dan zien we dat de Relative Strength Index (RSI) oversold is. De RSI geeft het momentum van de koers weer. Is de waarde van de RSI onder de 30? Dan spreek je van oversold. Dat zie je ook terug op de grafiek, de RSI bevindt zich onder de paarse zone.

Dit kan erop wijzen dat de trend in de nabije toekomst omkeert. Oftewel: dat de koers weer een opleving krijgt. De zone tussen de 2.910 euro en 2.960 euro kan dan dienen als een support.

 

Trendlijnen nog steeds geldig

De koers van bitcoin handelt tussen twee steeds nauwere trendlijnen. Op de 4 uurs-grafiek zien we dat bitcoin twee pogingen heeft gedaan om deze te doorbreken, op 24 januari en op 6 januari. Maar beide pogingen mislukten: bitcoin keerde terug tussen de trendlijnen.

Op dit moment lijkt bitcoin aan de onderkant van de onderste trendlijn uit te willen breken. De MACD-indicator lijkt het negatieve sentiment te bevestigen. Op de onderste grafiek duikt de blauwe lijn (korte termijn) onder de rode lijn (lange termijn). Dat betekent dat de koers nu een negatief momentum heeft.

Aan de andere kant lijkt bitcoin maar niet uit de trendlijn te willen breken. Het kan dus ook goed zijn dat de koers de komende dagen binnen de trendlijnen blijft handelen.

Bevinden we ons nu op een cruciaal punt?

Voor deze grafiek zoomen we een heel eind uit. Elke candle op de grafiek stelt één week voor.  De grafiek toont de koers vanaf 2014 tot en met vandaag, en toont de waarde van bitcoin in dollars. We kiezen nu voor de dollar, omdat we met de dollargrafiek verder kunnen terugkijken dan de grafiek in euro’s.

We bevinden ons nu op een cruciaal punt. De blauwe lijn geeft de Moving Average (MA) aan van de afgelopen 200 weken. De MA is een voortschrijdend gemiddelde, nu gebaseerd op de afgelopen 200 weken.

Een MA kan je gebruiken om support- en resistance zones te bepalen. Het kan zomaar dat we met deze waarde een ondersteuningsniveau hebben bereikt. De 200 MA-lijn was namelijk in 2015 ook een belangrijke ondersteuning. Dit moment was het startschot van de bull market, die tot eind 2017 duurde.

Ook opvallend: midden december 2018 stuiterde de bitcoin koers omhoog op het moment dat de waarde onder de 200 MA-lijn dreigde te zakken. Blijft dit een belangrijke ondersteuning, en gaan we vanaf hier weer omhoog?

Wat gaat de bitcoin koers doen?

We gaan weer terug naar de korte termijn. Bitcoin lijkt op dit moment ondersteuning gevonden te hebben. Dat zien we terug in de RSI-indicator, die oversold is. Op heel korte termijn lijkt het er niet op dat bitcoin nog verder gaat zakken.

Maar wat kunnen we zeggen over de komende dagen? Zoals altijd schetsen wij twee scenario’s voor jou, aan de hand van deze grafiek:

Bearish

Gaat de bitcoin koers toch dalen? Dan blijft de support geldig die we eerder hebben besproken. Dat is het dieptepunt van bitcoin in 2018 en de support in 2017 voorafgaand aan de grote koersstijging: rond de 2.800 euro. Deze zone is op de grafiek met groen aangegeven.

Bullish

Maakt de trend van bitcoin een ommekeer, dan moet het eerst een paar weerstandszones overwinnen. Deze zijn in de grafiek in het rood weergegeven.

De eerste weerstand bevindt zich rond de 3.070 euro. Dit was eerder juist een support, waar de koers moeilijk onder kwam.

De volgende weerstand bevindt zich rond de 3.530 euro, dat is het niveau waar bitcoin eind 2018 en begin 2019 niet kon doorbreken.

Kijken we nog verder naar boven, dan zien we een weerstand tussen 4.800 en 4.900 euro. Dit is het punt waar bitcoin niet doorheen leek te zakken in 2018. Op verschillende momenten raakte de bitcoin koers deze zone aan, en op 19 november zakte bitcoin hier definitief doorheen. Dit kan nu dienen als sterke weerstand.

 

 

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.