Bitcoin koers duikt met 10 procent in één uur: BitFinex en Tether (USDT) als schuldigen aangewezen

Afgelopen nacht rond 23:00 uur Nederlandse tijd zakte de bitcoin koers in slechts één uur tijd met bijna tien procent in waarde. In verschillende media werden de schuldigen al snel aangewezen: Bitfinex en Tether. Door negatief nieuws over cryptocurrencybeurs Bitfinex zakte de waarde van stablecoin Tether. Bitcoin zakte ook mee: van 23:00 tot 00:00 zakte de koers met ruim 500 dollar in waarde.

Bitfinex verliest 850 miljoen dollar en dekt de schuld met Tether (USDT)

Gisterennacht kwam er belangrijk nieuws naar buiten over Bitfinex. Procureur-generaal Letitia James van New York ontving een gerechtelijk bevel tegen iFinex Inc. en Tether Limited. iFinex Inc. is het overkoepelend orgaan van de beurs Bitfinex, Tether Limited is verantwoordelijk voor de uitgifte van Tether. Beide bedrijven zijn nauw met elkaar verbonden: zo wordt de koers van bitcoin bij Bitfinex uitgedrukt in Tether.

De beschuldigingen in het document zijn flink. Zowel Bitfinex als Tether moeten stoppen met het overtreden van de New Yorkse wet en het frauderen van de inwoners in New York.

Het departement van Letitia James doet onderzoek naar de handelingen van Bitfinex en Tether. Volgens dit onderzoek heeft iFinex Inc. 850 miljoen dollar verloren. Volgens de verklaring heeft Bitfinex deze miljoenen verstuurd naar Crypto Capital Corp., een betalingsverwerker die ook fondsen beheert voor andere cryptocurrency exchanges (sappig: ook voor QuadrigaCX).

Om het tekort van 850 miljoen dollar aan te vullen heeft iFinex de stablecoin Tether gebruikt. Maar Bitfinex heeft nooit het versturen van fondsen naar Crypto Capital Corp. bekend gemaakt. Ook heeft Bitfinex nooit gecommuniceerd dat er Tether is gebruikt om het tekort aan te vullen. Volgens het departement van James ruikt dit naar fraude.

Tether zakt, bitcoin reageert

Het nieuws zorgde voor een kettingreactie in de cryptowereld. Het vertrouwen in de Tether zakt, en daardoor zakt ook de koers van Tether. Gisterennacht zorgde het negatieve nieuws voor een daling van ongeveer 3,5 procent bij Tether. En dat is veel voor een stablecoin.

Tegelijkertijd met Tether maakte ook bitcoin een klap naar beneden. Deze klap was groter dan bij Tether, in een uur tijd verloor bitcoin bijna tien procent aan waarde.

Ook andere cryptomunten zijn flink in waarde gedaald. Volgens informatie van Tradingview daalde de totale marketcap van alle cryptomunten van 170 miljoen dollar naar 156 miljoen dollar, een daling van ruim acht procent. Eén nieuwsbericht over Bitfinex en Tether heeft dus impact op de hele cryptomarkt.

Koers bitcoin op Bitfinex verschilt van andere beurzen

Ook een belangrijk bij-effect: op Bitfinex verschilt de koers van Bitcoin met die van andere beurzen. Dit komt omdat de waarde van bitoin op Bitfinex wordt uitgedrukt in Tether, in plaats van een fiat valuta zoals de dollar of de euro. Tether is nu minder waard dan één dollar, en dit zorgt voor scheve verhoudingen als we naar de koersgrafieken kijken.

Deze verhoudingen zie je goed terug op onderstaande grafiek. In het blauw zie je de koers van Bitstamp in dollars. In het oranje zie je de koers op Bitfinex, uitgedrukt in Tether. Beide koersen lopen nagenoeg gelijk, tot aan het moment dat het persbericht over Bitfinex naar buiten is gekomen. Vanaf dat moment is er een groot verschil tussen de bitcoin koers op Bitnex en Bitstamp.

Bitfinex reageert: ‘We worden vals beschuldigd’

Inmiddels heeft cryptobeurs Bitfinex gereageerd op de beschuldigingen van het gerechtelijk document. Hieronder vind je een Nederlandse vertaling van het statement van Bitfinex:

“Eerder vandaag publiceerde het kantoor van de procureur-generaal van New York een bevel dat het had gekregen – zonder enkele kennisgeving of een hoorzitting – in een poging om Bitfinex en Tether te dwingen bepaalde documenten te verstrekken als voorlopige voorziening.

Het gerechterlijk document is te kwader trouw geschreven en staat vol met valse beschuldigingen. Daar hoort ook de beschuldiging bij van het vermeend ‘verlies’ van 850 miljoen dollar bij Crypto Capital. Integendeel, deze bedragen zijn niet verloren, maar worden in beslag genomen en in veiligheid gesteld.”

‘We zijn actief bezig om fondsen vrij te krijgen’

Volgens Bitfinex is er dus geen sprake van verlies van fondsen, een heeft de procureur-generaal van New York het bedrijf vals beschuldigd. Bitfinex zou nu bezig zijn om dit op te lossen:

“We zijn actief bezig om onze rechten en rechtsmiddelen uit te oefenen en die fondsen vrij te krijgen. Helaas lijkt het kantoor van de procureur-generaal van New York erop gericht om die inspanningen ten koste van onze klanten te ondermijnen.

Bitfinex en Tether hebben volledige medewerking verleend aan het kantoor van de procureur-generaal van New York, aangezien beide bedrijven bij alle toezichthouders zijn aangesloten. De procureur-generaal van New York zou zich juist moeten richten op het ondersteunen van onze herstelinspanningen.

Zowel Bitfinex als Tether zijn financieel sterk. En zowel Bitfinex als Tether zijn vastbesloten om te vechten tegen deze handeling van het kantoor van de procureur-generaal van New York tegen bedrijven die goede zakelijke burgers zijn en sterke voorstanders van wetshandhaving. We zullen deze actie dan ook krachtig bestrijden.”

 

Dit verhaal krijgt ongetwijfeld een staartje. We houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Tether is altijd al vrij controversieel geweest. Lees hier onze eerdere verslaggeving over Tether:


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.