Bitcoin koers gaat gelijk op met goud

De bitcoin koers vertoont steeds meer gelijkenissen met de koers van goud. Dat stelt Tim Culpan van Bloomberg op 7 augustus. Tussen vorig jaar en nu was de correlatie tussen de koers van bitcoin en de koers van goud 0.496. Als je alleen naar de afgelopen drie maanden kijkt is dat cijfer bijna verdubbeld, naar 0.837.

Hoe moet je deze cijfers zien? Een cijfer van -1 betekent negatieve correlatie. Of in andere woorden: stijgt bitcoin, dan daalt goud. Een cijfer van 1 betekent perfecte correlatie, beide koersen bewegen dan op dezelfde manier. Bitcoin beweegt de afgelopen maanden dus bijna in hetzelfde patroon als goud (of andersom, net hoe je het wil bekijken).

58 procent van bewegingen zijn gelijk sinds mei 2019

Naast de correlatie bekijkt Culpan ook welke bewegingen van de koers gelijk zijn. Vanaf augustus 2018 tot nu bewegen beide koersen in 49 procent in tegengestelde richting. Maar dat verandert als je alleen naar de afgelopen drie maanden kijkt. Sinds 8 mei beweegt de bitcoin koers in 58 procent van de gevallen mee met goud.

Volgens Culpan hoeft er niet per se sprake te zijn van oorzaak en gevolg. Daarnaast heeft de stablecoin Tether volgens hem veel invloed op de prijsbewegingen van bitcoin.

Wereldwijde economie zorgt voor stijging bitcoin

Maar ook Culpan vindt dat de ontwikkelingen in de wereldwijde economie van invloed zijn op de koers van bitcoin: ‘De onzekerheid is terug. De spanningen tussen China en Amerika zijn geëscaleerd. Deze week is de yuan flink in waarde gedaald, tot ongenoegen van president Donald Trump. Het bewijs is groeiende dat investeerders – gegrond of niet – bitcoin steeds meer gaan zien als een redmiddel in turbulente tijden.’

Velen delen de mening van Culpan. En zo ook rasoptimist Tim Draper. Hij ziet dat de aandelenindexen in Amerika dalen, terwijl bitcoin stijgt. Volgens hem is bitcoin dan ook een opmerkelijke ‘hedge’:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.