bitcoin valt

Is bitcoin koers opzettelijk gemanipuleerd door Amerikaanse overheid met futurecontracten?

Sinds 2017 zijn er twee bitcoin future producten gelanceerd, vanaf dat moment kunnen beleggers short gaan op de bitcoin koers. Velen beweren dat dit de reden is waarom de bitcoin koers eind 2017 in elkaar zakte, maar er is nu ook sprake van opzet in het spel.

De prijs benadert echte waarde

Volgens Skew Markets hebben futures-producten ervoor gezorgd dat de prijs van bitcoin de echte waarde benaderd, zeker in 2018. Dat kan komen door producten zoals perpetual swapcontracten, die vergelijkbaar zijn met traditionele derivaten, maar geen verval- of afwikkeldatum hebben.

Crash onvermijdelijk

De crash vanaf 20.000 dollar was onvermijdelijk toen twee grote institutionele beurzen futures-producten lanceerden op het hoogtepunt van de bullrun. Binnen een maand steeg bitcoin van 7.500 dollar naar het hoogste punt ooit op 20.000 dollar.

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) is de Amerikaanse AFM, maar dan alleen voor derivatenmarkten. Deze overheidsinstantie keurde op 1 december 2017 goed dat futures verhandeld mochten worden op de Chicago Mercantile Exchange (CME) en de Chicago Board Options Exchange (CBOE). Op 18 december werden beide producten al aangeboden, een dag na bitcoins hoogtepunt.

Short gaan is logisch

Het spreekt voor zich dat de meeste beleggers short zouden gaan na zo’n flinke run omhoog. Er is nu sprake van dat de Amerikaanse regering opzettelijk die twee futureproducten goedkeurde, om de bubbel te laten knappen en de ​​in hun ogen ongecontroleerde bull run te eindigen.

De lange arm van Trump

In gesprek met Coindesk zegt voormalig CFTC-voorzitter Christopher Giancarlo dat hij namens de regering Trump de bubbel heeft laten barsten.

“Een van de onderbelichte verhalen van de afgelopen jaren is dat de CFTC, de Treasury, de SEC en de directeur van de National Economic Council, Gary Cohn, geloofden dat de lancering van bitcoin-futures de bubbel kon laten knappen. En het werkte.”

Tot nog toe heeft de koers nog niet hetzelfde kunnen laten zien als eind 2017, en het lijkt onwaarschijnlijk dat een groei in zo’n korte tijdspanne ooit nog zal voorkomen. Mocht het er toch op lijken dat bitcoin weer zo’n grote groeispurt krijgt, dan heeft de Amerikaanse overheid hun corrigerende middelen al klaar staan.

Wacht Ethereum zelfde lot?

Er is sprake dat futurecontracten op Ethereum volgend jaar gelanceerd kunnen worden. De verwachting is dat deze een heel andere impact hebben dan de bitcoinfutures. Dat komt omdat ether nog lang niet op zijn hoogste punt staat.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ik krijg van langsom meer de indruk dat ik naar een computer spelletje kijk !

  24 oktober 2019
  • Lekker spelen met iemand anders zijn geld en een of ander flauwekul Verhaal er aan vast hangen.
   Lijkt een groot piramide spel.
   Er is select groepje wat hier goed geld mee verdiend en de kruimels zijn voor de wannabe beleggers.
   Maar aan de andere kant word men genoeg gewaarschuwd voor deze praktijken

   25 oktober 2019
 • Ja, iets als Pac-Man, of Moorhun Jagd 🙂

  24 oktober 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.