Alleen bij bitcoin: stijging van 85 procent en toch het slechtste positieve jaar

Het klinkt gek, maar afgelopen jaar was lang niet het beste jaar voor bitcoin. Van alle jaren dat bitcoin in de plus is geëindigd, was de procentuele stijging in 2019 het laagst. En dat is opmerkelijk, want afgelopen jaar is bitcoin met 85 procent gestegen.

2015 komt op de tweede plek, met een stijging van 88,1 procent over een jaar. Dat kwam er uit het onderzoek van een anonieme Twitteraar:

2019 was een goed, maar tegelijkertijd matig jaar

Twitteraar Rptr45 hield per maand in een Excel sheet bij wat de koers van bitcoin heeft gedaan. Op jaarbasis eindigt bitcoin dan wel in de plus, maar de stijging is lang niet zo spectaculair als andere jaren.

Iedereen heeft bijvoorbeeld nog 2017 vers in het geheugen, toen de koers steeg naar het absolute toppunt van 16.600 euro.

Toch is dit relatief gezien niet het beste jaar. Dat record werd namelijk in 2013 gehaald, toen de koers met ruim 3.000 procent steeg. In dat jaar tikte bitcoin voor het eerst de duizend dollar aan.

Slechts twee negatieve jaren

Van 2011 tot en met 2019 zijn er slechts twee negatieve jaren. In 2018 verloor bitcoin maar liefst 70 procent aan waarde. Vooral in november ging het toen hard, de koers daalde toen met maar liefst 36 procent. Op 15 december werd toen het dieptepunt van 2.700 euro gehaald.

Het andere negatieve jaar was in 2014. Mede door de onzekerheid na de hack van bitcoin exchange Mt. Gox daalde de koers met maar liefst 59 procent.

En dit jaar?

Dit jaar kan bitcoin zomaar opnieuw in de groene cijfers eindigen. Dit jaar vindt de bitcoin block halving plaats, en dat evenement was in het verleden het startschot voor een nieuwe bull market. Zal dat dit jaar ook zo zijn? We houden het voor je in de gaten!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.