Bitcoin koers verrassend stabiel onder macro-economische druk
De Amerikaanse inflatie kwam gisteren een stuk hoger binnen dan verwacht, maar de Bitcoin koers blijft daar verrassend stabiel onder. Een hogere inflatie betekent dat de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk nog langer wacht met het verlagen van de rente, maar daar lijkt de markt zich momenteel weinig van aan te trekken.
Sinds de bekendmaking van de inflatiecijfers is Bitcoin wat gezakt, maar er staat momenteel nog altijd een koers van 49.370 dollar op de borden.
Amerikaanse inflatie leeft op
De Amerikaanse CPI voor januari leerde ons dat de prijzen voor gezondheidszorg en nutsvoorzieningen zijn opgeklommen, waarschijnlijk gedreven door de krappe arbeidsmarkt. Dingen als voedsel, alcoholische versnaperingen, kleding en duurzame goederen voor de huishouding zijn juist goedkoper geworden, omdat de Amerikaanse consument het na de feestdagen weer rustig aan doet.
Meteen na de bekendmaking van de Amerikaanse inflatiecijfers viel de Bitcoin koers van 50.000 naar 48.800 dollar. Inmiddels is de digitale munt echter weer opgeklommen en lijkt de markt zich dus geen zorgen meer te maken.
Dat is bijzonder, omdat de markt aan het begin van het jaar nog had ingezet op 7 renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank. De solide economie en de nog altijd verhoogde inflatie betekenen echter dat die verwachtingen zijn bijgesteld naar 4-5 renteverlagingen voor 2024.
“Hoewel we een kleine terugval van Bitcoin zagen als gevolg van het nieuws, lijkt het over het algemeen alsof risico-assets nog steeds een renteverlaging in maart verwachten. Zelfs nu het meerendeel van de marktdeelnemers daar niet meer op rekent”, aldus Oliver Rust van Truflation.
All-time high in 2024?
Een contract op Polymarket geeft momenteel zelfs een kans van 59 procent aan een nieuwe all-time high voor Bitcoin in 2024. Opvallend is dat een ander contract de kans op 66 procent schat dat Bitcoin eerder een nieuwe all-time high bereikt dan Ethereum.
“Voordat we een verzachting zien in de economische data, hoeven we voor mei of juni waarschijnlijk niet op renteverlagingen te rekenen. Maar wellicht hebben de markten simpelweg geaccepteerd dat de rentes langer op dit verhoogde niveau blijven en kunnen ze met die realiteit leven”, aldus Rust.
Heel simpel gezegd zorgen hoge rentes voor druk op de economie en de financiële markt, omdat het duurder is om aan kapitaal te komen. Hoe lager de rentes, hoe meer geld er in de economie terechtkomt en hoe meer kapitaal er beschikbaar is voor investeringen als Bitcoin en aandelen.
Om die reden hopen investeerders vaak op lagere rentes.