Bitcoin koers crashtte gisterenavond met bijna 2.200 euro in 15 minuten, Coinbase even onbereikbaar

Dat was even schrikken! Gisterenavond om 22:30 uur zakte de bitcoin koers met bijna 2.200 euro in een kwartier tijd. Niet veel later herstelde de waarde van bitcoin zich weer enigszins.

Volg live de bitcoin koers

Op de koersgrafiek hierboven zie je de prijsbeweging van bitcoin. Om iets voor 22:00 leek er nog niets aan de hand. Op dat moment bereikte bitcoin een tijdelijke top van 12.200 euro, en hogere koersen leken binnen handbereik. Maar dat gebeurde niet, de waarde van bitcoin zakte naar 10.600 euro.

Hoe komt dat zo plotseling?

Coinbase had een storing

Precies ten tijde van de koersdaling had cryptobeurs Coinbase een storing, de gehele website lag eruit. Gebruikers kregen deze boodschap te zien wanneer zij toegang probeerden te krijgen tot Coinbase:

Veel functies van het handelsplatform waren op dat moment onbereikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de mobiele app van Coinbase en de API’s. Om 23:17 Nederlandse tijd was Coinbase weer volledig bereikbaar.

Komt de koersdaling door de uitval van Coinbase? Dat is niet direct te zeggen, maar de timing is wel opvallend. Daarnaast is Coinbase een van de grootste beurzen wereldwijd, met een hoog handelsvolume. Een uitval op deze beurs kan dus van invloed zijn op de koers van bitcoin.

Maar kan ook een correctie zijn

Op nieuwssites wordt er bij een koersdaling vaak een reden gezocht. Zo kan de uitval van Coinbase een mogelijke oorzaak zijn.

Maar het kan ook zijn dat de daling een natuurlijke correctie was. De afgelopen dagen is de bitcoin koers namelijk enorm hard gestegen. Gisteren bereikte bitcoin zelfs even bijna een waarde van 14.000 dollar.

Het is daarom goed mogelijk dat handelaren op dat punt besloten hun winst te pakken. Een kleine daling kan dan voor een sneeuwbaleffect zorgen, waarbij steeds meer investeerders bitcoin verkopen. En dan kan de koers wel eens flink zakken. Ook kan een kleine daling zorgen voor een long squeeze, waarbij veel long positief worden geliquideerd, hierdoor de koers daalt waardoor nog meer long posities worden geliquideerd.

Daarnaast is het ook altijd goed om te relativeren. Kijk je naar de bitcoin koers op weekniveau? Dan is bitcoin nog steeds met ruim 2.000 euro gestegen.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Sws correctie, gdax stond open op mn scherm tijdens die flash crash. Alsof 1 exchange de oorzaak zou zijn voor een 10% globale crash…

  27 juni 2019
  • Alsof 1 exchange de oorzaak zou zijn voor een 20% stijging…. oh wacht eens…. dat was ook zo……

   27 juni 2019
 • True

  27 juni 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor Belgiƫ.