Categorieën: Bitcoin nieuwsKoers

Bitcoin koers crashtte gisterenavond met bijna 2.200 euro in 15 minuten, Coinbase even onbereikbaar

Dat was even schrikken! Gisterenavond om 22:30 uur zakte de bitcoin koers met bijna 2.200 euro in een kwartier tijd. Niet veel later herstelde de waarde van bitcoin zich weer enigszins.

Volg live de bitcoin koers

Op de koersgrafiek hierboven zie je de prijsbeweging van bitcoin. Om iets voor 22:00 leek er nog niets aan de hand. Op dat moment bereikte bitcoin een tijdelijke top van 12.200 euro, en hogere koersen leken binnen handbereik. Maar dat gebeurde niet, de waarde van bitcoin zakte naar 10.600 euro.

Hoe komt dat zo plotseling?

Coinbase had een storing

Precies ten tijde van de koersdaling had cryptobeurs Coinbase een storing, de gehele website lag eruit. Gebruikers kregen deze boodschap te zien wanneer zij toegang probeerden te krijgen tot Coinbase:

Veel functies van het handelsplatform waren op dat moment onbereikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de mobiele app van Coinbase en de API’s. Om 23:17 Nederlandse tijd was Coinbase weer volledig bereikbaar.

Komt de koersdaling door de uitval van Coinbase? Dat is niet direct te zeggen, maar de timing is wel opvallend. Daarnaast is Coinbase een van de grootste beurzen wereldwijd, met een hoog handelsvolume. Een uitval op deze beurs kan dus van invloed zijn op de koers van bitcoin.

Maar kan ook een correctie zijn

Op nieuwssites wordt er bij een koersdaling vaak een reden gezocht. Zo kan de uitval van Coinbase een mogelijke oorzaak zijn.

Maar het kan ook zijn dat de daling een natuurlijke correctie was. De afgelopen dagen is de bitcoin koers namelijk enorm hard gestegen. Gisteren bereikte bitcoin zelfs even bijna een waarde van 14.000 dollar.

Het is daarom goed mogelijk dat handelaren op dat punt besloten hun winst te pakken. Een kleine daling kan dan voor een sneeuwbaleffect zorgen, waarbij steeds meer investeerders bitcoin verkopen. En dan kan de koers wel eens flink zakken. Ook kan een kleine daling zorgen voor een long squeeze, waarbij veel long positief worden geliquideerd, hierdoor de koers daalt waardoor nog meer long posities worden geliquideerd.

Daarnaast is het ook altijd goed om te relativeren. Kijk je naar de bitcoin koers op weekniveau? Dan is bitcoin nog steeds met ruim 2.000 euro gestegen.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bekijk reacties

  • Sws correctie, gdax stond open op mn scherm tijdens die flash crash. Alsof 1 exchange de oorzaak zou zijn voor een 10% globale crash...

    • Alsof 1 exchange de oorzaak zou zijn voor een 20% stijging.... oh wacht eens.... dat was ook zo......

Recente artikelen

Man maakt token van zichzelf, laat mensen stemmen over levenskeuzes

Net als je denkt dat je alles hebt gezien in de cryptowereld, kan het altijd…

2 uur geleden

Vitalik Buterin van Ethereum noemt DeFi spannend maar voor de korte termijn

Vitalik Buterin, de bedenker van Ethereum tempert de euforie rond DeFi. Hij zegt dat de…

3 uur geleden

In Facebook groepen worden nep zelfmoordpillen voor bitcoin verkocht

Een onderzoek van het BBC heeft tientallen Facebookpagina's aan het licht gebracht die beweren een…

8 uur geleden

Ledger, BRD en andere bitcoin wallets wellicht slachtoffer van hack BigSpender

Onderzoekers van het Israëlische ZenGo hebben alle bitcoin gebruikers gewaarschuwd voor een nieuwe kwetsbaarheid in…

1 dag geleden

Activiteit op blockchain van bitcoin sinds 20.000 dollar niet zo hoog geweest

Het aantal actieve dagelijkse bitcoin adressen is gestegen tot 1,07 miljoen volgens cryptocurrency data provider Santimnet.…

1 dag geleden

Japanse centrale bank heeft Proof of Concept voor digitale Yen

De Bank of Japan kondigde gisteren aan dat zij met een CBDC experimenteren om de…

1 dag geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app

Check it out!