Bitcoin koers zakt met vier procent in een kwartier, is dat erg?

Bitcoin onder 9.000 euro? Je moest waarschijnlijk even in je ogen wrijven toen je naar de bitcoin koers keek. Vanmorgen vóór vijf uur ‘s ochtends schommelde bitcoin nog vrolijk rond 9.200 euro. Maar toen ging het snel. Nog geen kwartier later was de koers 8.791 euro, een daling van ruim vier procent.

Ben je nieuw in de markt, dan kan een koersbeweging als dit vrij heftig zijn. Maar de cryptomarkt is nog relatief klein en jong. Flinke schommelingen als deze horen er nog steeds bij. Dus houd je hoofd koel, pak een theetje en neem even de tijd om dit artikel te lezen.

156 miljoen dollar aan longs geliquideerd

Op de cryptobeurs Bitmex kan je gokken op de koers van bitcoin. Ga je short, dan speculeer je op een koersdaling. Als je denkt dat de koers omhoog gaat, ga je long. Eerder schreven we in een koersanalyse dat veel investeerders long zijn gegaan, zij verwachten dus dat de koers stijgt.

Maar de koers is vanmorgen juist gedaald, en dat zorgt voor een kettingreactie. De koers daalt, en daardoor worden longposities gesloten. Dit zorgt ervoor dat de koers nog harder daalt en er meer longposities worden gesloten. Enzovoorts. Dit noem je ook wel een long squeeze.

 

 


Stem op ons


 

 

Maar is dit erg?

Je kan het eigenlijk al zien op de grafiek hierboven, de koers is inmiddels rustig aan het opkrabbelen. En ook op Twitter blijft het sentiment positief.

Trader Josh Rager stelt dat 9.400 dollar (8.500 euro) een belangrijk niveau is om in de gaten te houden. Sinds medio juni is dit een ondersteuning. Zakt de bitcoin koers niet onder dit niveau, dan is er nog niets aan de hand. Maar aan de andere kant, bitcoin kan nu dus nog steeds een paar honderd euro zakken.

En volgens de Nederlandse crypto-analist Crypto Michaël is de 21 EMA een belangrijk niveau om in de gaten te houden. EMA staat voor Exponential Moving Average, dat is een lijn die het voortschrijdend gemiddelde van de koers aangeeft. Zo’n lijn kan in een bull market zorgen voor ondersteuning.

Op de grafiek hieronder zie je de 21 EMA op wekelijks niveau. Bij het aanraken van de lijn maakt de koers een nieuwe beweging omhoog. Gaat dat deze keer ook gebeuren?

Ook moeten we de kalender in de gaten. Op maandag 23 september lanceert bitcoin futures trading platform Bakkt. Investeerders verwachten dat deze lancering grote invloed kan hebben op de bitcoin koers.

Spannende tijden dus! Blijf de bitcoin koers in de gaten houden en lees onze koersartikelen om op de hoogte te blijven van al het nieuws rondom de bitcoin koers.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Zeer spannend allemaal

    19 september 2019
  • Geen paniek, zelfs de bitcoin moet je wat tijd gunnen.

    19 september 2019