Bitcoin analyse: eind november bodem, dan stijging van 70 procent

We naderen het einde van de maand en dat betekent vaak vuurwerk op de markt. Waarschijnlijk betekent het niet Plan-B-voorspelt-98000-dollar vuurwerk, maar het zou fijn zijn als we op z’n minst een rotje horen knallen.

Toch blijft het crypto en blijft alles mogelijk. Daarbij wordt het sentiment steeds positiever, wat alleen nog niet direct vertaald wordt in de bitcoin koers. Tijd om de grafieken in te duiken, want wat valt ons op? Waar slaat dat positieve sentiment op als de prijs niet eens stijgt?

Beweging in kanaal

In de grafiek hieronder staat elke kaars voor een week. Sinds juli vormt zich een parallel kanaal, waar lering uit te trekken valt.

Op de grafiek zijn drie punten belangrijk, namelijk bij het aanraken van de onderkant van het kanaal. We zijn nu bij punt 3, maar de onderkant is nog net niet geraakt. Dat zou eventueel deze week nog kunnen gebeuren en dat zou een cruciaal moment zijn voor de prijs.

Aan de pijlen bij punt 1 en 2 zie je namelijk de eerdere aanrakingen van de koers met de onderkant van dit patroon. De eerste keer dat dit gebeurde zagen we over een periode van 50 dagen een prijsstijging van 77%.

Bij de tweede ontmoeting met de onderkant zagen we daarna over een periode van 56 dagen een stijging van 73%.

Top van kanaal op 15 januari

Stel dat dit patroon zich herhaalt en de koers bij punt 3 de onderkant raakt, maak dan je borst maar nat. Als het patroon zich herhaalt dan is een stijging van 70% niet ondenkbaar. We nemen 70% om een mooi rond getal te pakken dat in lijn is met de afname van de stijging van punt 2 ten opzichte van punt 1. Een prijsstijging van 70% geeft een koersdoel van rond de 94.000 dollar (84.000 euro). Als dit wederom in een periode van 50 dagen zou gebeuren mogen we dit prijsniveau rond 15 januari verwachten.

Omdat dit patroon zich al zo lang aan het vormen is en de bewegingen van de prijs groot zijn, zal ook de beweging naar beneden groot zijn mochten we naar beneden uitbreken. De eerste support zone is dan de vorige piek vlak voor punt 2 wat rond de 52.000 dollar ligt (46.000 euro).

Dit komt overeen met de support zone van de ‘Bull Market Support Band’ die gister in de analyse genoemd is, waardoor we hier kunnen hopen op een sterke support.

Verband trekken

Tijd om in te zoomen, want 15 januari duurt nog wel even. In de grafiek hieronder is de koers in dollars, en staat elke kaars voor één dag. Ook zetten we de Bollinger bands indicator er weer bij. Deze laat de verschillen zien tussen hoogte en laagtepunten over een bepaalde periode, en laat daarmee dus de algemene volatiliteit zijn. Het kanaal van hierboven is ook nog te zien.

De geschiedenis leert dat als de Bollinger bands samenknijpen en het kanaal nauw wordt, er een explosieve beweging volgt. Dit kan naar boven, maar ook naar beneden. Wat nu erg opvalt is dat we precies dezelfde soort beweging aan het maken zijn als op punt 1 en 2. Op deze punten waren de Bollinger bands namelijk ook zeer smal en begon er meer volatiliteit in de markt te komen.

Lont nu aansteken

Bij deze twee punten zien we ook dat de Bollinger bands eerst een neerwaartse beweging maken terwijl de Bollinger bands breder worden. Hierna volgde in beide gevallen een explosieve beweging naar boven, wat in dit geval een mooi begin zou kunnen zijn naar de beweging richting die eerder genoemde 94.000 dollar. Bij punt twee zaten er 23 dagen tussen de piek en het vinden van een tijdelijke bodem.

Mocht dat in deze beweging weer het geval zijn dan kunnen we eind november een bodem verwachten voordat de koers explosief omhoog schiet. Ofwel, wellicht geen vuurwerk in november, maar wel in december. En de lont wordt nu al aangestoken.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.