Bitcoin voorkomt dat je langzaam arm wordt, over inflatie en koopkracht

In het huidige monetaire en financiële systeem moeten we ons allemaal houden aan de regels die zijn opgesteld zijn door een paar machtige mensen, die al dan niet gekozen zijn.

Opgeven of vechten

Iedereen ondervindt in levenden lijve dat die regels je op den duur alleen maar armer maken, en koopkracht afneemt. Vrijwel elke dag lees je weer over een oud inflatierecord dat is verbroken, of stijgende prijzen. Je kan je hierbij neerleggen en accepteren dat de tijd en moeite die je hebt gestoken in het verdienen van geld, steeds minder waard wordt.

Maar je kan er ook voor kiezen om je te wapenen tegen inflatie en de ontwaarding van je geld. Steeds meer investeerders zien in dat geldontwaarding alleen bevochten kan worden met iets wat schaars is. En steeds meer investeerders kiezen voor bitcoin.

De grafiek hieronder werkt nou eenmaal overtuigend.

Bron: BraveNewCoin Liquid Index op Tradingview

Koopkracht neemt af

De grote zonde van het huidige fiatsysteem is dat centrale banken het mandaat en het vermogen hebben om zoveel mogelijk geld te drukken als ze nodig achten. Elke keer dat de printknop wordt ingedrukt, gaat ieders koopkracht ietsjes achteruit.

Lange tijd was dit geen onderwerp van gesprek, wat merk je er nu van als de inflatie maar 2% is, of dat de repen chocola eens per jaar iets kleiner worden? Maar nu wordt iedereen gedwongen om zich met inflatie bezig te houden, of om alleen maar te zeuren dat het leven duurder wordt.

Bitcoin is er voor de mensen

Gelukkig is er een oplossing, een ontsnapping aan inflatie. De oplossing heet bitcoin en bestaat al sinds 3 januari 2009. Het is aan jou om er gebruik van te maken.

Bitcoin is door Satoshi Nakamoto ontworpen en is een revolutionair P2P-systeem dat de macht teruggeeft aan de mensen. Dit is geld dat alleen maar kan bestaan vanwege de mensen, en waar instituties geen invloed op hebben.

Er is geen overheidsinstantie, bank of betalingsverwerker die censuur kan plegen. Wil je een klokkenluider steunen, of familie in Iran iets geven? Fiatgeld kan gestopt worden, bitcoin niet.

Regels voor iedereen hetzelfde

Het aanbod van bitcoin is beperkt tot 21 miljoen eenheden. De regels zijn voor iedereen bekend, en voor iedereen hetzelfde. Dit monetaire beleid is geprogrammeerd en zorgt ervoor dat je niet overgeleverd bent aan de grillen van de menselijk voorkeur.

Dit is een totale paradigmaverschuiving waar het grote publiek de komende jaren aan zal moeten wennen. Gelukkig snappen steeds meer mensen wat bitcoin kan bieden, en waar het om draait. Een van de manieren om dit uit te drukken, is (helaas) in fiatwaarde, zoals in de grafiek hierboven.

Een grafiek kan veel zeggen, zeker als het onderbouwd wordt met andere meetbare statistieken. De prijs stijgt, en dat komt doordat er steeds minder investeerders bereid zijn om bitcoin te verkopen. Ook komen er elke dag duizenden nieuwe bitcoinadressen bij.

Het is te hopen dat deze bullrun genoeg mensen het licht gaan zien. De prijsstijgingen zijn leuk en zorgen ervoor dat nieuwe mensen kennismaken met bitcoin, maar uiteindelijk is het ruis. Bitcoin is er niet om snel rijk te worden, maar om te voorkomen dat je langzaam arm wordt.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Hoe kan ik investeren en is het veilig

    21 november 2021