Maak gebruik van de extreme angst op de bitcoin markt

De succesvolle investeerder Warren Buffet zei ooit: ‘Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.’ Wat dat betreft is nu misschien wel het perfecte moment om bitcoin te kopen. Want volgens de Fear & Greed indicator van Alternative.me heerst er nu extreme angst op de bitcoinmarkt.

Crypto Fear & Greed Index on Apr 1, 2020

Van angst naar hebzucht

Deze indicator is geen hard koopadvies, maar weerspiegelt het sentiment op de markt. De schaal gaat van 0 (extreme angst) naar 100 (extreme hebzucht). Financiële markten zoals bitcoin lijken alleen gebaseerd te zijn op cijfers, maar er schuilt ook een massa-psychologie achter. Je kunt daarop handelen door ‘tegen de meute’ in te gaan.

Heerst er angst op de markt, dan kan het goed zijn dat bitcoin een bodem bereikt heeft. Het voelt tegenstrijdig, maar dat is dan juist het moment om te kopen. Op dit moment is het indexcijfer 12, een van de laagste waardes ooit. Ook in november en december 2018 was de Fear & Greed index zo laag, toen bitcoin een bodem bereikte.

Anderzijds geeft een hoog cijfer hebzucht aan. Op 26 juni 2019 werd bijvoorbeeld het hoogste cijfer ooit gehaald. Precies op die dag bereikte bitcoin het hoogste punt van dat jaar en was het een goed moment geweest om (een deel van) je bitcoins te verkopen.

Gebaseerd op meerdere factoren

De Fear & Greed index is een gewogen gemiddelde van verschillende factoren. De volatiliteit van de koers speelt voor een groot deel mee. Als de koers veel beweegt is dat volgens de website achter de indactor een teken van een angstige markt. Ook wordt het 30- en 90-daags gemiddelde van de koers en het handelsvolume meegenomen. Is de trend stijgend, dan worden investeerders langzaamaan hebzuchtig.

Daarnaast wordt het sentiment op social media meegenomen en worden er enquêtes afgenomen om het sentiment te meten. Twitter en Reddit zijn bijvoorbeeld social media platformen waarop veel wordt gediscussieerd over bitcoin en cryptocurrency’s.

Ten slotte kijkt Alternative.me naar het zoekvolume naar trefwoorden zoals ‘Bitcoin’ in Google Trends. Maar ook naar combinaties van woorden, zoals de populariteit van ‘bitcoin prijs manipulatie’. Laatstgenoemde is een teken dat er angst heerst op de markt.

Wat denk jij, is het nu juist tijd om bitcoin te kopen? Of toch even afwachten? Ben je bang of gierig?

Gordon Gekko weet het wel:


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.