Bitcoin koers analyse: hoe deed de prijs het in het afgelopen kwartaal?

Het eerste kwartaal van 2019 is alweer bijna voorbij, dus het is een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen periode! Wat deed de bitcoin koers in het afgelopen kwartaal? En wat staat ons de volgende drie maanden te wachten? Eerst even een terugblik.

Wat is er allemaal gebeurd?

Waarde bitcoin 1 januari: 3.233 euro
Waarde bitcoin nu: 3.590 euro
Verandering: +11,0%

Het was een bewogen kwartaal voor bitcoin. Wat gebeurde er allemaal?

  • In het begin van het jaar leek er even sprake te zijn van een inversed head and shoulders. Normaal leidt dat tot een koersstijging, maar dat scenario kwam helaas niet uit.
  • In plaats daarvan daalde de koers naar 2.950 euro, iets hoger dan het absolute dieptepunt in 2018.
  • Lang duurde de misère niet, bitcoin vormde een bull flag en vond de weg weer terug omhoog.
  • Bitcoin vormde in februari opnieuw een bull flag, en even leek er een uitbraak te komen. Maar dat mocht niet baten. 
  • Nu baant de bitcoin koers zich weer een weg omhoog. De waarde beweegt zich de hele maand maart tussen twee trendlijnen.

Wat kunnen we het volgende kwartaal verwachten?

Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Toch blijft het altijd leuk om te speculeren aan de hand van gegevens uit het verleden. In de grafiek hieronder (afkomstig van Market Ahead) zie je de gemiddelde prestaties van bitcoin per maand, gemeten van 2010 tot en met 2018. Vooral april en mei zijn vaak goede maanden voor bitcoin. Gemiddeld genomen steeg de koers hier bijna veertig procent!

(Aan de andere kant is het de vraag of je waarde moet hechten aan dit soort cijfers. Je ziet dat november normaal gesproken ook een goede maand moet zijn. Dat terwijl er in november 2018 juist een enorme prijsdaling plaatsvond.)

Spannend om in de gaten te houden: komt er een golden cross?

Daarnaast is de Moving Average spannend om in de gaten te houden. Een Moving Average (MA) kijkt naar de gemiddelde koers over een bepaalde periode. Zo geeft een 200-dagen MA bijvoorbeeld de gemiddelde koers weer van de afgelopen 200 dagen.

Deze indicator kan dienen als een soort dynamische trendlijn. In de grafiek hieronder zie je bijvoorbeeld dat de 200-dagen MA (in het groen) twee keer heeft gediend als een weerstand. Dat betekent dat de bitcoin koers de lijn heeft aangeraakt, en vanaf daar is teruggezakt. Ook interessant: de 50-dagen MA (in het rood) biedt op zijn beurt juist een ondersteuning. De koers stuitert vanaf hier omhoog.

Combineer je twee MA-lijnen? Dan krijg je ook waardevolle informatie, het spel tussen korte en lange termijn kan je inzicht geven in de trend waarin de koers zich bevindt:

  • In maart 2018 daalde de 50-dagen MA  onder de 200-dagen MA (aangegeven met het rode bolletje). Dat is een negatief teken, dit duidt op een structurele waardedaling. We noemen dit ook wel een death cross.
  • Nu stijgt de 50-dagen MA, en zakt de 200-dagen MA. Stijgt rode lijn boven de groene? Dan is er juist sprake van een golden cross. Dat is juist een positief teken, de markt is dan aan het herstellen.

Stijgt bitcoin in hetzelfde tempo door, dan kan het zomaar zijn dat deze golden cross al in het volgende kwartaal plaats gaat vinden. Maar ook dat blijft natuurlijk speculeren. Op naar het volgende kwartaal!

Wat is jouw koersverwachting voor Q2? Laat het weten in de comments!

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.