Bitcoin zakt naar laagste punt 2022, daling 75% van crypto FTX

Wat een slagveld vandaag op de cryptomarkt. De dollarwaarde van Bitcoin is tot het laagste punt gezakt van 2022 en heeft de afgelopen 24 uur maar liefst 11% in moeten leveren. Maar het verhaal van de dag is FTT, dit is de crypto van de beurs FTX.

Koers crypto FTX daalt 75%

De koers van FTT is met 75% gedaald, van 19,24 dollar tot 3,46 dollar, het laagste punt van deze 24 uur. Sindsdien is de waarde licht gestegen tot boven de vier dollar en vervolgens terug naar ongeveer 5,69 op het moment van schrijven.

FTT is bijna 93% gedaald ten opzichte van het hoogste punt ooit van 84 dollar in september vorig jaar.

Binance neemt FTX over

De dalende prijs van FTT komt op het moment dat zowel Binance CEO Changpeng “CZ” Zhao en FTX CEO Sam Bankman-Fried gisteravond bevestigden dat Binance FTX zou overnemen. FTX heeft namelijk niet genoeg liquiditeit (lees: geld).

Maar wat een soap is crypto weer geworden. Een paar dagen geleden liet CZ weten dat hij al zijn FTT-coins verkocht. Binance is een vroege investeerder in concurrent FTX en kreeg hiervoor FTT.

Verkoop FTT door Binance

‘Als gevolg van recente onthullingen die aan het licht zijn gekomen, hebben we besloten om alle resterende FTT in onze boeken te liquideren,’ zei CZ zondag, zonder precies te onthullen wat de onthullingen waren.

‘We zullen proberen dit op een manier te doen die de marktimpact minimaliseert. Vanwege de marktomstandigheden en de beperkte liquiditeit verwachten we dat dit enkele maanden in beslag zal nemen,’ voegde hij eraan toe.

Is er sprake van een complot?

Ondanks de uitgesproken wens van CZ om de impact van de verkoop van FTT te minimaliseren, is het hoogst waarschijnlijk dat deze eerste aankondiging de koers van FTT beĆÆnvloedde. CZ ontkent de financiĆ«le onrust bij FTX te hebben veroorzaakt.

“Er waren ook complottheorieĆ«n dat ik dit op de een of andere manier had georkestreerd”, schreef hij op Twitter over de recente problemen van FTX. “Als je deze thread leest, zou je het op prijs stellen dat niemand dit kan orkestreren.”

Samenvatting: Binance verkoopt FTT-tokens. FTX blijkt niet genoeg geld te hebben. De twee directeuren ruziƫn op Twitter. Binance koopt FTX.

We zullen in een later artikel verder duiding geven over wat de overname van FTX betekent. Maar wat we nu al wel kunnen zeggen is dat de cryptomarkt zich moet realiseren dat zowel FTX, de cryptobeurs van Sam Bankman-Fried, en zijn investeringsfonds Alameda Research mogelijk insolvent zijn.

Bitcoin en altcoins zakken door ondergrens

Die realisatie had direct impact op de cryptomarkt. Zo is de Bitcoin koers op het moment van schrijven met meer dan 12% gedaald en handelt het voor minder dan 18.300 dollar.

Veel andere coins hebben het ook zwaar. Zo is Ethereum met 16% gedaald, Serum heeft 31,7% in moeten leveren en de twee Luna coins ontlopen elkaar niet veel met dalingen van 24%.

Volgens CoinGecko is de wereldwijde marktkapitalisatie voor cryptocurrency vandaag 947 miljard dollar, een daling van 11,52% in de afgelopen 24 uur. Dit is 70% lager dan precies een jaar geleden.

Dit is geen financieel advies, maar een daling als deze komt niet vaak voor.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Highway to hell

  9 november 2022
 • nix van.. een buitenkans!

  9 november 2022
  • terug, ge kunt blijven investeren in een dip…šŸ™ˆ

   10 november 2022