De lange termijn van Bitcoin: daling van 80% of tussenstop naar 288.000 dollar?

In de eerste maanden van 2021 schreven we bijna dagelijks over nieuwe koersrecords, en het begon al een beetje te wennen. Maar sinds maart heeft bitcoin moeite met het kiezen van een richting. Het laatste record dateert alweer van bijna een maand geleden. Dat was op woensdag 14 april, de dag van de beursgang van Coinbase. Is dit het einde van de bull run, of slechts een korte pauze?

Bitcoin sinds maart op pauze

Hieronder zie je de weekgrafiek van de bitcoin koers. Je ziet dat de prijs al sinds maart in een ruime marge beweegt, grofweg tussen 50.000 dollar (41.368 euro) en 60.000 dollar (49.641 euro).

Als bitcoin uitbreekt: gaan we dan naar boven of beneden? Daar zijn verschillende meningen over, vooral op Twitter speculeren analisten er op los.

Verdeeldheid onder analisten

Analist Josh Rager is bijvoorbeeld van mening dat we de top nog lang niet hebben gezien. Maar lang niet iedereen is het daarmee eens. Volgens sommigen is er meer hype nodig om de prijs verder omhoog te drijven, bijvoorbeeld een beursgenoteerd bedrijf dat in bitcoin investeert.

Daarnaast heeft niet iedereen er vertrouwen in dat bitcoin nog in trek is bij de gewone investeerder. Bitcoin lijkt voor de beginnende investeerder duur met een prijs van ruim 55.000 dollar (45.560 euro). Maar je hoeft niet meteen een hele munt te kopen, want bitcoin is op te delen in 100 miljoen eenheden. Theoretisch kan je al beginnen met een bedrag van 0,0004 euro.

Maar terug naar de verwachtingen: want wie heeft er gelijk? Dat is moeilijk te zeggen, maar we kijken naar beide kanten van het verhaal.

Pessimistisch: Bitcoin wacht een enorme correctie

We beginnen maar meteen met het meest pessimistische scenario, dan hebben we dat ook weer gehad! Analisten die het somber inzien kijken naar langetermijn indicatoren die rood kleuren.

Je ziet hieronder de weekgrafiek van bitcoin, de indicator onder de koersgrafiek is de Relative Strength Indicator (RSI). Dit is een index-cijfer die het momentum van de prijs laat zien. Volgens deze indicator wacht bitcoin een enorme daling, want de RSI is slechts twee keer eerder zo hoog geweest.

De RSI is een indexcijfer tussen 0 en 100 die het momentum van de koers laat zien. Beweegt de lijn boven de paarse band? Dan is bitcoin overbought: de koers is in korte tijd te hard gestegen en wacht een correctie.

De vorige twee keer dat de RSI zo hoog was, leidde dat tot een flinke correctie van respectievelijk 82 en 87 procent. Om je een beeld te geven: een daling van 82 procent zou betekenen dat bitcoin minder dan 10.000 dollar (8.283 euro) wordt.

Positief scenario: Bitcoin neemt een korte pauze

Staan we dus aan het begin van een bear market, een periode waarin de koers langdurig daalt? Dat hoeft niet. Want dezelfde RSI laat ook iets positiefs zien.

In een stijgende markt vindt de RSI ondersteuning in het midden, op ongeveer 52. Op de grafiek hieronder zie je deze middellijn in het groen.

We zoomen in op de weekgrafiek. Terwijl de koers zijwaarts beweegt, keert de RSI rustig terug naar de middellijn. Stuitert de prijs vanaf hier omhoog, dan is dat een mooie springplank voor hogere koersen. En in dat geval is dit niet het einde van de bull market, maar juist een rustpauze op weg naar de top. 

Analist PlanB ziet dit ook als slecht een korte pauze. Oké, PlanB is dan wel de opperbull der opperbulls, maar wel één met een mooie staat van dienst. Deze analist heeft verschillende prijsmodellen ontwikkeld die de koers van bitcoin voorspelt aan de hand van schaarste. Tot nu toe volgt de bitcoin koers zijn modellen nog feilloos.

PlanB kan niet wachten op de volgende beweging omhoog. Volgens zijn S2FX-model kan bitcoin aan het einde van 2021 een waarde van 288.000 dollar bereiken. Omgerekend is dat maar liefst 238.528 euro!

Wat de koers op lange termijn doet is moeilijk te voorspellen. Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de vraag naar bitcoin bij institutionele en particuliere investeerders, maar ook het algemene sentiment op de markt. En hoe stellig sommige analisten ook zijn, er is niemand die zeker weet wat er gaat gebeuren. Doe daarom je eigen onderzoek, bepaal je strategie en handel voorzichtig. Hoe dan ook, de komende weken wordt het spannend welke richting bitcoin gaat kiezen!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Beste Frank Smits,

    De indicatoren zijn in mijn optiek een ‘extra’. In het stuk over de RSI die in 2012 – 2014 zo hoog was, neemt u niet mee dat hier veel minder geld in de markt zat. Er zijn nu miljarden geïnvesteerd en de dalingen die voorheen 60% t/m 80% waren worden nu al opgekocht bij een daling van 30%.

    Met vriendelijke groet,

    Lucas

    8 mei 2021