5 redenen waarom Bitcoin springlevend is

Elke keer als de koers daalt dan is er wel een journalist ergens op de wereld die Bitcoin dood verklaart. Ook zijn er steeds minder programmeurs die zich bezig houden met Bitcoin Core. In dit artikel gaan we in op 5 initiatieven die juist bewijzen dat Bitcoin springlevend is!

Blijven weinig Core-developers over

We kijken vooral naar wat er gebouwd wordt, maar voordat we die 5 positieve ontwikkelingen benoemen, moeten we ook kijken naar Bitcoin Core. Dit is de software waar Bitcoin op draait. Bitcoin Core heeft nu nog maar vijf developers want in februari maakte de Nederlander Wladimir van der Laan bekend een stapje terug te doen.

In de afgelopen 18 maanden hebben vier developers een stap terug gedaan, vaak vanwege een burn-out of juridisch risico’s. Met het vertrek van Van der Laan zal de ontwikkeling van Bitcoin Core nu worden aangestuurd door vijf mensen: Hennadii Stepanov, Michael Ford, Andrew Chow, Marko Falke en Gloria Zhao.

Ondanks het geringe aantal Bitcoin Core developers, hebben bedrijven veel vertrouwen in Bitcoin. Er worden namelijk veel projecten en initiatieven gebouwd bovenop Bitcoin.

Waarom bouwen op Bitcoin?

Bitcoin is de eerste crypto ooit, en kent door de leeftijd wat technische beperkingen.

Zo is de huidige transactieverwerkingscapaciteit van het Bitcoin-netwerk beperkt en kan het langer duren om transacties te bevestigen in vergelijking met andere blockchain-netwerken. Bovendien is de blockchain van Bitcoin transparant, wat betekent dat alle transactiedetails openbaar zichtbaar zijn, wat privacyproblemen voor gebruikers kan opleveren.

Daarnaast is het lastig om smart contracts te bouwen op Bitcoin, dat komt door de scripttaal.

Maar Bitcoin biedt het veiligste netwerk ter wereld, het heeft de meeste liquiditeit en is open en decentraal. Daarom kiezen projecten om bovenop Bitcoin te bouwen en om de beperkingen aan te pakken.

We hebben dit jaar al veelvuldig geschreven over Ordinal, dus die laten we buiten deze 5 projecten.

Komodo

Komodo stelt ontwikkelaars in staat om aangepaste blockchains te creëren die meer beveiligings- en privacyfuncties bieden. Bitcoin is de basis, maar ontwikkelaars kunnen hun decentrale apps via Komodo koppelen met andere blockchains.

Dit betekent dat projecten aangepaste consensusmechanismen en transactiemodellen kunnen creëren. Het is een soort veelzijdig bouwpakket voor blockchains.

Stacks

Stacks, voorheen bekend als Blockstack, is een platform dat een veiliger en gedecentraliseerd internet wil creëren. Ze hebben gekozen voor Bitcoin vanwege de beveiliging en dat de blockchain stabiel en onveranderlijk is, en hier voegt Stacks verbeterde functionaliteit en schaalbaarheid aan toe. Het platform stelt ontwikkelaars in staat om decentrale apps en smart contracts te maken.

De bijbehorende token STX is dit jaar met 330% gestegen, onder andere door de populariteit van Ordinal.

Mintlayer

Mintlayer is een tweede laag op de blockchain van Bitcoin, hiermee kunnen ontwikkelaars DeFi, dApps en smart contracts op Bitcoin bouwen. Door infrastructuur en tools te bieden, legt Mintlayer de basis om de grenzen van Bitcoin te verleggen en het volledige potentieel ervan te realiseren.

Er is al een decentrale exchange op gebouwd voor atomic swaps. Ofwel de uitwisseling van Bitcoin voor andere crypto, maar met tegenpartijrisico en zekerheid voor gebruikers. Over 20 dagen lanceren ze hun eigen token.

Rootstock

Rootstock kan je het beste omschrijven als een platform voor smart contracts op Bitcoin. Het stelt programmeurs in staat om apps te bouwen met Bitcoin als onderpand. Bitcoin wordt dan omgezet in RBTC, dit moet je niet zien als een eigen crypto, maar als een IOU op Bitcoin.

Daarnaast richt RSK zich op het bevorderen van financiële inclusie en het bieden van toegang tot financiële diensten aan achtergestelde bevolkingsgroepen.

Liquid Network

Liquid Network is een zogenaamde sidechain van Bitcoin en bedient vooral cryptocurrency-handelaren, institutionele investeerders en exchanges. Het netwerk is ontwikkeld door Blockstream en maakt snelle, private en veilige uitgifte, uitwisseling en overdracht van activa op het Bitcoin-netwerk mogelijk.

Het werkt sneller dan Bitcoin en dat maakt het ideaal voor arbitrage. Handelaren kunnen namelijk snel transacties tussen exchanges uitvoeren om winst te maken. Blokken worden binnen twee minuten bevestigd, in tegenstelling tot de tien minuten die nodig zijn op Bitcoin.

De transacties op Liquid Network verbergen belangrijke transactiegegevens voor derden, waardoor deze alleen zichtbaar zijn voor directe deelnemers.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Hoi Jerremie,

  Je schrijft terecht dat er geen dag voorbijgaat zonder dat iemand crypto doodverklaart. Een terechte conclusie. Sinds enkele dagen echter gaat het gerucht dat het IMF de boel aan banden wil gaan leggen. Dat lijkt me toch behoorlijk serieus van aard.

  Hoe beoordeel jij dit?

  Zeer vriendelijke groet

  2 maart 2023
 • Wat als bovengenoemde 5 personen op onverklaarbare wijze zouden verdwijnen of het bijltje erbij neergooien?
  Bitcoin omzeep helpen is sneller gedaan dan het verzenden van dit bericht!

  2 maart 2023
 • Springlevend… ik zie het meer als laatste stuiptrekkingen!

  2 maart 2023
 • 1. Je schrijft “Bovendien is de blockchain van Bitcoin transparant”. Dat zijn andere blockchains/DLT’s ook.
  2. BTC is een blockchain dat op zwaar antieke tech berust. Pow is al jaren niet meer van deze tijd en wordt een steeds groter probleem. Hoe meer BTC zal worden gebruikt/verhandeld hoe groter de energiebehoefte. Als het BTC netwerk het wereldwijde betalingsverkeer zou afhandelen (totale waanzin maar goed) dat zouden we de energie van 100,000 kerncentrales nodig hebben.
  3. BTC is vreselijk traag, transacties zijn onvoorspelbaar en duur en het BTC netwerk kan maar een paar TPS aan.
  4. Het BTC netwerk kan alleen Bitcoin aan
  5. BTC kent geen native ondersteuning van smart-contracts
  6. BTC kent geen native ondersteuning van tokenized assets zoals: onroerend goed, kunst, antiek, aandelen, derivaten en alles wat waarde heeft. Alles met waarde in de wereld wordt getokeniseerd en dat kan niet op het antieke BTC netwerk.
  7. Niet alleen het IMF maar ook de Bank of International Settlements (overkoepelden orgaan van alle Centrale Banken) zijn anti-BTC, net als de Worldbank, het WEF en de ECB. Ze zullen NOOIT accepteren dat er naast hun eigen CBDC/Stablecoin een parallel betaalsysteem met b.v. BTC zal bestaan. BTC zal kapot worden gereguleerd.
  8. Bitcoin is super gecentraliseerd omdat maar 2 mining companies meer dan 55% van de hash rate controleren. Als ze samenspannen kunnen ze met het BTC netwerk en jouw BTC doen wat ze willen.

  Er is niet 1 reden te verzinnen waarom BTC zou moeten blijven bestaan anders dan emotie.
  Bitcoin heeft niet 1 echt goed use-case.

  Een crypto als XRP en de XRP-ledger hebben juist heel veel geweldige use-cases. XRP en de XRP-L hebben niet 1 nadeel van het lijstje hierboven.,

  3 maart 2023

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.