Bitcoin liquiditeit op Amerikaanse beurzen zakt naar dieptepunt door recente bankrun

De recente crisis onder verschillende Amerikaanse tech-banken heeft veel invloed gehad op de in de Verenigde Staten gevestigde cryptocurrency beurzen. De marktliquiditeit hier is namelijk gedaald tot het laagste punt in de afgelopen 10 maanden. En dit ondanks dat er in het afgelopen kwartaal een positieve trend zichtbaar is in de koers van bitcoin.

Het opdrogen van de liquiditeit wordt deels toegeschreven aan de bankrun in de Verenigde Staten en de aanhoudende regelgevende maatregelen tegen cryptobedrijven. Ondanks dat is de prijs van bitcoin sinds de start van het jaar met bijna 45% gestegen. Dit maakt Bitcoin de best presterende asset van dit jaar. Dit in tegenstelling tot onder meer aandelen en obligaties. Dergelijke traditionele markten laten de eerste tekenen van een financiële crisis duidelijk zien.

Liquiditeitscrisis op Amerikaanse beurzen

Naarmate de financiële crisis vorderde, zijn verschillende Amerikaanse banken ingestort, wat zijn weerslag heeft gehad op de cryptomarkt. Zo verdwenen belangrijke betaalsystemen die transacties tussen de dollar en crypto mogelijk maakten, doordat crypto-vriendelijke banken, zoals Silicon Valley Bank en Signature Bank, instortten. En dat heeft, zo blijkt nu uit onderzoek van on-chain data-analysebedrijf Kaiko, tot een liquiditeitscrisis geleid op met name de Amerikaanse beurzen.

Liquiditeit op Amerikaanse versus niet-Amerikaanse beurzen. Bron: Kaiko


Gevolg 1: Meer slippage

De liquiditeitscrisis van deze beurzen heeft op haar beurt weer geleid tot een grotere prijsvolatiliteit van cryptomunten zoals Bitcoin. Daardoor worden handelaren momenteel gedwongen om een hogere fee te betalen bij slippage. Slippage verwijst naar het prijsverschil tussen de verwachte prijs van een transactie wanneer deze op de beurs wordt getoond, en de prijs waartegen deze transactie daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Voor een verkooporder van bijvoorbeeld $100.000, steeg de slippage voor het BTC/USD-paar op de grootste cryptobeurs van Amerika – Coinbase – begin maart met factor 2,5. Gedurende datzelfde tijdsbestek bewoog de slipage van het BTC/USDT-paar op ‘s wereld’s grootste cryptobeurs welke niet in Amerika gelegen is – namelijk Binance – vrijwel niet.

USD versus USDT prijsverschuiving. Bron: Kaiko


Gevolg 2: Hogere prijsvolatiliteit

Daarnaast heeft de Amerikaanse liquiditeitscrisis door de recente bankencrisis, geleid tot een hogere prijsvolatiliteit op Amerikaanse beurzen dan op niet-Amerikaanse beurzen. De prijs van BTC op Binance.US is bijvoorbeeld volatieler dan de gemiddelde prijs op 10 andere beurzen.

Binance.US prijsverschil vs. 10 andere beurzen. Bron: Kaiko

Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.