Categorieën: Overig

Historie van logo’s laat zien waarom Bitcoin decentraler is dan Ethereum

Het bijzondere aspect van bitcoin is dat de cryptocurrency decentraal is. Dat betekent dat niemand de baas is over de munt, iedereen kan deelnemen aan het netwerk.

Bitcoin is ontworpen zonder marketingplan of financiering, en zonder logo, symbolen of beeldmerken. Toch is Bitcoin ruim elf jaar na dato een van de sterkste merken ter wereld.

Het gebrek aan een vast plan is eigenlijk ook datgeen wat bitcoin zo bijzonder maakt. De community maakt bitcoin tot wat het is.

De community kiest het symbool en de afkorting

In februari 2010 stelde iemand op een bitcoinforum voor dat bitcoin een officieel valuta-symbool en een afkorting nodig heeft. In eerste instantie werd voorgesteld om de Thaise Baht (฿) te gebruiken als valuta-symbool en BTC als afkorting. Tot op de dag van vandaag houden beurzen zich aan de laatste afspraak (hoewel op sommige beurzen bitcoin als XBT wordt verhandeld).

Maar over het symbool waren gebruikers het niet eens. Na letterlijk jaren van discussie werd besloten om een B met twee lijnen te gebruiken als symbool. Sinds juni 2017 is ₿ toegevoegd aan het Unicode protocol en kun je het ook typen op je toetsenbord.

Bij Ethereum is het andersom

Hoe anders is dit bij andere cryptomunten. Vaak ligt er al een compleet marketingplan op tafel, al voordat er een daadwerkelijk product is gelanceerd. Ook bij Ethereum is dat het geval: eerst kwam het logo, daarna pas de software.

Al voordat de Initial Coin Offering van Ethereum begon, werden potentiële deelnemers van het Ethereum netwerk duidelijk geïnformeerd. In een document werd verteld dat degenen die bouwen op het Ethereum netwerk ‘moeten worden goedgekeurd door Ethereum’. Pas dan mag het project het logo van Ethereum gebruiken, met de tekst ‘Powered by Ethereum’ erbij.

Dat druist volledig in tegen de principes van decentraliteit die bitoin wel heeft. Bij bitcoin is er geen centrale entiteit die beslist of je gebruik mag maken van bitcoin of niet. Iedereen die dat wil kan meedoen op zijn eigen manier.

Bijvoorbeeld door de cryptocurrency te minen door code te schrijven voor bitcoin of door een node te draaien. Dat maakt bitcoin decentraler dan menig andere cryptomunt.

Meer informatie over de geschiedenis van het bitcoinlogo vind je hier.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Recente artikelen

Primeur: Bitcoin beurs Coinbase en BlockFi maken zich op voor beursgang (IPO) in Amerika

Opvallend nieuws van de New York Times. Cryptocurrency beurs Coinbase zou zijn begonnen met de…

13 uur geleden

‘Veiligheid is de grootste uitdaging voor decentrale financiële sector (DeFi)’

De decentrale financiële (DeFi) sector is in de afgelopen maanden enorm gegroeid. Was het DeFi-ecosysteem…

13 uur geleden

DeFi cryptocurrency van Kyber Network stijgt door staking

Er gaat geen dag voorbij gegaan zonder dat een of ander gedecentraliseerd financieel platform de…

17 uur geleden

Peter Brandt verwacht 23% groei in waarde ethereum ten opzichte van bitcoin

Oude rot in het vak Peter Brandt verwacht dat de koers van ethereum beter zal…

18 uur geleden

Chainlink en DeFi platform Nexo kondigen samenwerking aan, koers blijft maar stijgen

Nexo heeft een partnerschap aangekondigd met Chainlink, een gedecentraliseerd oracle netwerk dat is gebaseerd op…

19 uur geleden

Win 5x bitcoin hardware wallet Trezor Model T ter waarde van 180 euro

BTC Direct en SatoshiLabs, bekend van hardware wallet Trezor, werken samen om bitcoin nog simpeler…

2 dagen geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app

Check it out!