Bitcoin maakt duikeling nadat FED rente verhoogt

De Amerikaanse Federal Reserve besloot gisteren om de rente met 0,25 procentpunt te verhogen ondanks de onrust binnen de bankensector. Bitcoin en de rest van de markt reageerden in eerste instantie met een daling, die vooral het gevolg lijkt van de woorden van Federal Reserve voorzitter tijdens de persconferentie die direct op het rentebesluit volgde.

De bankensector is solide

Als we de woorden van Federal Reserve voorzitter Powell van gisteravond mogen geloven, dan zijn de problemen bij Silicon Valley Bank een uitzondering geweest. Silicon Valley Bank investeerde de afgelopen jaren stevig in Amerikaanse staatsobligaties met een lange looptijd.

Vanwege de renteverhogingen van de Federal Reserve van maart 2022 tot en met gisteravond zijn de koersen van die staatsobligaties stevig in waarde gedaald. Dit komt omdat de staatsobligaties van Silicon Valley Bank een rente van ongeveer 1,5 procent op jaarbasis betaalden.

Inmiddels staat de rente in de range van 4,75 – 5,00 procent, waardoor de staatsobligaties van Silicon Valley Bank met een gemiddelde rente van 1,50 procent flink aan waarde inleverden. Als gevolg daarvan moesten zij een gigantisch verlies nemen op hun obligatieportfolio, met alle gevolgen van dien.

Powell is van mening dat het vooral aan het risicomanagement van Silicon Valley Bank te wijten is dat zij in de problemen kwamen. Hij en de Federal Reserve zien datzelfde risico op dit moment niet terugkomen bij andere banken, waardoor de verwachting is dat de onrust bij de banken niet verder doorzet.

In principe maakt dat de weg vrij voor de Federal Reserve om de rente langer op dit verhoogde niveau van 4,75 – 5,00 procent te houden, om daarmee de inflatie omlaag te drukken naar de doelstelling van 2,0 procent. Op het moment van schrijven ligt de consumentenprijsindex (CPI) in de Verenigde Staten op 6,0 procent en de kerninflatie (CPI minus voedsel en energie) op 5,5 procent.

Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?

De grote vraag is natuurlijk wat dit spektakel allemaal betekent voor de Bitcoin koers. Op de korte termijn lijkt het erop alsof de Federal Reserve erin geslaagd is om de markt tot rust te manen. Er staan faciliteiten klaar voor banken die nu nog in de problemen raken, waardoor er van een acute crisis op dit moment geen sprake meer lijkt.

Verwachtingen volgende rentevergadering Federal Reserve. Bron: cmegroup.com

De bovenstaande grafiek toont de verwachtingen die de markt momenteel heeft met betrekking tot de volgende rentevergadering van de Federal Reserve. Op dit moment is er een kans van 53,1 procent dat de rente op het huidige niveau van 4,75 – 5,00 procent blijft en de Federal Reserve dus een pauze inlast.

De overige 46,4 procent gaat naar een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent naar 5,00 – 5,25 procent. Dit leert ons vooral dat de markt op dit moment ook niet goed weet hoe het de woorden van Powell moet interpreteren. Wat dit vooral betekent is dat er voor de korte termijn een hoop onzekerheid is.

Op zich is dat logisch, omdat de Federal Reserve ook moet afwachten of de onrust in de bankensector nu daadwerkelijk voorbij is en of er mogelijk andere sectoren zijn die in de problemen komen door de renteverhogingen.

Verwachtingen Amerikaanse rente na rentevergadering 13 december 2023. Bron: cmegroup.com

Voor het verdere verloop van 2023 is de markt een stuk duidelijker en is de verwachting dat de Federal Reserve nog voor het einde van het jaar komt met een aantal renteverlagingen. Op dit moment hebben de rentestanden van 4,00 – 4,25 en 4,25 – 4,50 procent de grootste kans voor de laatste vergadering van 2023.

Als we geen nieuwe verassingen in de trant van Silicon Valley Bank krijgen, dan betekent dat voor Bitcoin waarschijnlijk een periode van zijwaarts handelen totdat er meer duidelijkheid is. Die duidelijkheid moet er komen in de vorm van een lagere inflatie, wat uiteindelijk de grote doelstelling van de Federal Reserve is, of meer paniek op de financiële markten.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.