Bitcoin markt zet zich schrap voor woensdag 6 juli

De komende twee weken worden spannend voor de bitcoin koers. Veel investeerders hebben 1 en 6 juli rood (of groen) omcirkeld in hun agenda. Op die twee dagen bepaalt de Amerikaanse financiële waakhond SEC of er op bitcoin gebaseerde ETF’s op de markt mogen komen. 

In dit artikel kijken we naar de aanvraag van Grayscale, waarvan de deadline voor de SEC tot goed- of afkeuring verloopt op 6 juli. Bij goedkeuring zal Grayscale zijn eigen GBTC omzetten naar een spot bitcoin ETF. Ze gaan uit van een goed resultaat aangezien ze al hulp krijgen van Wall Street firma’s Jane Street en Virtu om hun fonds juridisch om te zetten in een ETF. Toch zegt Grayscale dat het zich voorbereidt op ‘alle mogelijke scenario’s.’

Omzetten van bitcoin fonds Grayscale

Op dit moment biedt Grayscale verschillende fondsen voor verschillende cryptocurrency’s. De belangrijkste is het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) en bij de gratie van de SEC wordt deze dus omgezet in een ETF. Dat is uitzonderlijk, want de meeste aanvragen die bij de SEC binnenkomen voor een bitcoin ETF, hebben nog geen vergelijkbaar product klaar. 

Grayscale heeft al bewezen een populair bitcoin product te kunnen beheren voor institutionele investeerders, dus daarmee hebben ze hopelijk een voordeel. Aan de houding van CEO Michael Sonnenshein ligt het in ieder geval niet. Hij zegt dat het bedrijf “ondubbelzinnig toegewijd” is aan de conversie.

Van groot belang op bitcoin koers

De Securities and Exchange Commission heeft meerdere keren een beslissing over de conversie van GBTC uitgesteld. Er staat dan ook wat op het spel, want bij goedkeuring wordt dit de eerste beschikbare spotgebaseerde bitcoin ETF in de VS. Dit betekent dat voor elk aandeel in deze ETF Grayscale echte bitcoins op de normale markt moet kopen. 

De VS is de grootste financiële markt ter wereld dus dit kan van grote impact zijn op de bitcoin koers. Het maakt het voor institutionele investeerders namelijk makkelijker om in bitcoin te investeren, zonder dat ze zelf voor hun klanten bitcoin in beheer hoeven te houden.

Deze ETF is anders dan anderen

De SEC heeft soortgelijke voorstellen van andere financiële instellingen in het verleden geweigerd, meestal vanwege bezorgdheid over marktmanipulatie en een gebrek aan overeenkomsten voor het delen van toezicht op de onderliggende markt. Degenen die wel zijn goedgekeurd verschillen drastisch van het voorstel van Grayscale. Deze al goedgekeurde ETF’s zijn namelijk op basis van future contracten op bitcoin en niet op basis van de onderliggende spotmarkt. 

Grayscale zette hun aanvraag kracht bij door in een brief aan de SEC te betogen dat het verschil in behandeling tussen spot- en futures-producten een overtreding van de Wet administratieve procedures (Administrative Procedures Act) zou kunnen vormen.

Alle mogelijke scenario’s

Gisteren verstuurde CEO Sonnenshein een brief naar beleggers, dat hoewel het bedrijf wordt aangemoedigd door de acties van de SEC in de afgelopen acht maanden, het zich voorbereidt op “alle mogelijke scenario’s na de uitspraak”.

“Het belangrijkste is dat GBTC operationeel klaar is om te converteren naar een ETF op het moment dat we de juiste wettelijke goedkeuringen krijgen”, aldus de brief.

Grayscale heeft een deal aangekondigd met de Wall Street-firma’s Jane Street en Virtu Financial om de te helpen met GBTC om te zetten in een ETF, de deal wordt pas van kracht als het product wordt goedgekeurd.

Mocht goedkeuring niet doorgaan, dan onderzoekt Grayscale de opties, zoals de SEC aanklagen.

“We hebben het sterkst mogelijke juridische team gecreëerd om ons te helpen het belang van deze kwestie onder woorden te brengen.” 

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Schrap voor wat. weer een daling van 10000k:) dan gaat het wel snel zien we toch een record, dan naar beneden

  28 juni 2022
  • Ik teken voor 10000k ofwel 10.000.000

   28 juni 2022
 • Elke keer word er een nieuw datum gegeven. Word dit de bepalende datum voor de bitcoin etcetera. Lijkt me allemaal uitspraken van proffesionele en amateur investeerders die uit wanhoop lobbyen voor de bitcoin. Het lijkt me heel duidelijk dat heel wat mensen hun bitcoin dumpen. Het gaat niet goed met de cryptovaluta. Het begon als een hype,en nu waait het langzamerhand over. Het was gewoon kort en leuk,dag bitcoin,was leuk je te kennen

  28 juni 2022
  • Peter Schiff, is that you?!

   28 juni 2022
  • Zeiden ze ook allemaal in 2018 toen de markt crashde. Laat het allemaal maar lekker zakken. Probeer goedkoop de coins in te kopen voordat er weer een bitcoin halving komt en de markt langzaam weer moet opbloeit.

   29 juni 2022
 • Peter die zo negatief praat over BTC laat echt zien hoe waardeloos mensen zijn. Crypto heeft vertrouwen nodig en dat komt elke x terug als er geld op te rapen valt. Zodra de koersen stijgen zie ik jou heel gauw weer bukken Petertje. Vergeet niet de 4 year cycle. Amateur.

  28 juni 2022
  • Wanneer gaat de koers dan stijgen: over 4 jaar

   28 juni 2022
  • Je noemt jezelf “Expert”? Je durft zeg! Mensen zouden waardeloos zijn? Schaam je diep. Erken gewoon dat de kans groot is, dat Bitcoin niet blijkt te zijn wat alle hier zelfbenoemde experts beweren. De afgrond is nabij….

   29 juni 2022
   • Nee hoor lees mijn reactie en leer er maar goed van willetje..

    1 juli 2022
   • 2 juli 2022
 • Bye bye bitcoin

  28 juni 2022
 • Laat bitcoin maar 2 jaar laag blijven tot aan de halving in 2024 en verders die hopium hier een bericht van paar uur terug
  https://www.crypto-insiders.nl/nieuws/bitcoin/crypto-fondsen-zien-grootste-leegloop-ooit-vooral-bitcoin-krijgt-klap/

  28 juni 2022
  • Tja naarmate ik me meer verdiep in het fiasco fiat monetaire beleid en de techniek van Bitcoin dan snap ik de blockchain toekomst steeds meer..

   30 juni 2022
 • Als bitcoin zakt onder de 15000 euro betekent dit dan het einde van de crypto? Wie kan hier antwoord op geven?

  29 juni 2022
  • nee dat betekend helemaal niks, IK denk zelfs dat dat gaat gebeuren wegens de pre halving die er aan komt.
   echter denk ik dat het einde van crypto pas is als met bitcoin het zelfde gebeurt als terra luna, of bitcoin zou gecanceld moeten worden, wat zeer onwaarschijnlijk is. het spelletje gaat allemaal over fear, het feit dat JIJ denkt dat dat het einde van crypto is geeft whales al een reden om de markt naar die lvl’s te laten droppen want jij bent niet de enige die dat denkt.

   29 juni 2022
 • Vaag gelul allemaal..

  29 juni 2022
 • deze reacties… kunnen jullie dan ook echt niet verder kijken dan de neus lang is… amateurs.

  29 juni 2022
  • Noem je mij een amateur? Zou ik niet doen. Ik noem jou toch ook geen boerenlul?

   29 juni 2022
 • De Bitcoin is dood, het is over en uit met de pret.

  29 juni 2022
 • bitcon is zoals blockchain,
  veel gelul , tijdverpilling en energieverspilling

  29 juni 2022
 • Het zich voorbereidt op alle mogelijke scenario’s na de uitspraak. Dat klinkt al niet te best natuurlijk . Dus ze zijn niet zeker .. ergens zou het wel beter zijn dat die spot erdoor komt zodat ze echt bitcoins in bezit moeten hebben , want nu op dit moment is het eigenlijk een beetje het wilde westen : je kan er via grayscale en andere in investeren maar grayscale zelf hebben geen btc nodig voor jou te laten investeren via hun “fonds” . Eens de SEC die spot goedkeurd gaan ze nooit meer van cryptocurrencies afgeraken en eig zo de banken hun grip op de financiële wereld afnemen . In de bankwereld zitten geen retail bellegertjes maar echte machtige mensen die het al generaties voor het zeggen hebben . Wie heeft de SEC in hun achterzak ? De bankwereld of grayscale ?

  29 juni 2022
 • Moeten niet vergeten dat bitcoin gestaag blijft groeien, 12% per jaar is behoorlijk meer dan dat je bij een bank krijgt.
  Mensen zijn te ongeduldig, de algehele acceptatie gaat echt komen.

  29 juni 2022
 • Bitcoin (crypto, wat een k*t naam is dit toch) is zoiets als Linux op de desktop. Dit was in de jaren 2000-2010 een hype. Elk jaar zou Linux op de desktop doorbreken. Je hoort er nu niks meer over. Wat trouwens niet wil zeggen dat het een slecht produkt is (net als Bitcoin). De mensen willen er gewoon niet aan (helaas). Het is trekken aan een dood paard. Misschien over 20 jaar als de jongeren van nu de macht hebben.

  30 juni 2022
 • Tis simpel ze willen van cash af en dat zal gebeuren.als iedereen in coma blijft.als ik kon koopte ik van elke coins wat.want 1ntje zal overschieten dat voor heel de wereld zal zijn.hoe het ook zal noemen coins credits.maar het zal zeker geen cash meer zijn maar digitaal.en dan gade in de toekomst nog moge kiezen waar ge het steekt in uwe pols of zelf uw gat als ze de scanners niet te hoog zetten😃👽

  30 juni 2022
 • Zoveel mensen zo veelmeningen. Op basis van zelfde grafiek moet het omhoog en omlaag. Ik zie kans omhoog en kans omlaag met een kans percentage. Ps ikmkijk vanuit neutraliteit.,ik wil geen gelijk of ongelijk.
  Ps ikmhebbze okkmniet. Algemenevacceptatie is leuk maar kennikneraannferdienen wabtbdatmiscdoel vannbelegfers

  30 juni 2022
 • Sorry hoor. Ik zie alleen maar verschillende meningen… laat ik ook mijn mening maar geven dann. Elke keer als iedereen zei dat crypto dood zou gaan verdubbelde het een aantal x. Verder als bitcoin een otime high kregen mensen juist het idee dat bitcoin naar de 200 duizend ging… ik zeg niet dat dit nog een x gaat gebeuren maar ik denk wel dat bitcoin op weg is naar een Bull market en dit zal in dit jaar nog gebeuren..ook kun je zien dat bitcoin misschien wel gaat afzetten omhoog.. ik denk dat dit nie gaat gebeuren en dan we een beedje rond het zelfde level blijven dus rond de 20k.. maar later dit jaar gaan we zeker nog een prijsstijging zien naar de 35k en misschien nog wel hoger!

  1 juli 2022