Waar zijn alle bitcoin transacties gebleven? De mempool is vrijwel leeg

Deze week is voor het eerst in 2021 de Bitcoin mempool helemaal opgedroogd. De mempool bevat alle transacties die zijn uitgestuurd, maar nog niet zijn opgenomen in een blok. Wat het misschien nog een stukje complexer maakt is dat iedere node in het netwerk een eigen mempool heeft.

Alle nodes in het netwerk geven continu alle nieuwe transacties die ze binnenkrijgen aan elkaar door. Een node voegt een transactie toe aan zijn mempool indien de transactie voldoet aan alle regels. Als dat het geval is, geeft de node de transactie ook door aan andere nodes in het netwerk. Nu is dus voor de eerste keer dit jaar de mempool vrijwel helemaal leeg en staan er geen transacties meer in de rij.

Hieronder zie je het huidige verloop van de blockchain. De groene blokken staan in de rij, de paarse zijn al toegevoegd.

Bron: mempool.space

Wat betekent een lege mempool?

In essentie betekent het dat miners alle transacties opgepakt hebben en in blokken hebben verwerkt. Wat betekent dat je op dit moment goedkoop nieuwe transacties kunt inschieten en snel aan de beurt bent. Daarnaast blijven nieuwe blokken toegevoegd worden aan de blockchain, deze zijn alleen niet volledig gevuld met transacties, zoals blok 686066 hierboven. Dat betekent dat een miner wel zijn 6,25 BTC aan beloning krijgt, maar dat er nauwelijks transactiekosten worden verdiend.

Maar je bent natuurlijk benieuwd naar de diepere betekenis. Waarom is de mempool leeg?

In principe is dat altijd speculatie en weet je het nooit zeker. Bitcoin is immers een neutraal en open protocol waarbij je niet hoeft aan te geven waarom je wel of geen transacties doet. Het klinkt als een grap, maar wat zou kunnen meespelen is dat er op dit moment een grote bitcoin-conferentie gaande is in Miami. Meer dan 15.000 van de actiefste bitcoiners zijn de afgelopen dagen op het vliegtuig gestapt richting dat evenement. Vanuit een vliegtuig is het uiteraard lastig om transacties in te schieten.

Het is hoogstwaarschijnlijk niet de hoofdreden voor het leegraken van de mempool, maar het kan zeker meegespeeld hebben. Daarnaast heeft de dip van de bitcoin koers van de laatste weken ook wat actievere handelaren afgeschrokken en voelen veel hodlers niet de noodzaak om hun bitcoin te verhandelen.

Grotere blokken niet nodig

Het leegraken van de mempool laat ook maar weer zien dat de blokken van Bitcoin groot genoeg zijn. Een lege mempool komt steeds minder vaak voor, maar op de lange termijn is een goed gevulde mempool essentieel voor Bitcoin om te overleven. Zodra miners geen subsidie meer ontvangen voor het minen van een blok moeten ze het puur doen met de transactiekosten.

Als we ervoor kiezen om de blokken te vergroten, wat Bitcoin Cash gedaan heeft, dan passen er meer transacties in een blok en gaan de transactiekosten omlaag. Op de lange termijn kan dat gevaarlijk zijn voor de beveiliging van Bitcoin. In de eerste plaats omdat er dan geen markt voor transactiekosten ontstaat en in de tweede plaats omdat het ten koste gaat van decentralisatie.

Hoe groter de blokken zijn, hoe sneller de blockchain groeit in omvang en hoe duurder de apparatuur wordt die je nodig hebt om een node te draaien. Als het voor de gemiddelde bitcoiner te duur wordt om een node te draaien, dan kun je vraagtekens zetten bij de decentralisatie van het systeem.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.