Bitcoin is financiële prikkel om over te stappen op schone energie, goed voor milieu

Eergisteren tweette Stephen Diel dat bitcoin ontzettend slecht voor het milieu is. Hij noemt bitcoin een piramidespel met Chernobyl als hart. Daar zijn wij het niet mee eens.

Bitcoin verbruikt veel energie

Een van de grootste misvattingen betreft het energieverbruik dat nodig is om het gedecentraliseerde computernetwerk te runnen. De theorie gaat als volgt: Bitcoin verbruikt veel energie, dus Bitcoin is slecht voor het milieu.

In werkelijkheid kan dit niet verder van de waarheid zijn. Bitcoin is eigenlijk een van de grootste financiële prikkels in de wereld om over te schakelen naar schone energie. Daar zijn twee redenen voor:

  1. Bitcoin miners zoeken schone energie als hun belangrijkste energiebron.
  2. Bitcoin miners helpen de milieu-impact van niet-schone energie af te leiden.

Computer aan, kosten omlaag

Laten we beginnen met het eerste onderdeel. Bitcoin miners hebben een heel simpel bedrijfsmodel. Ze verbruiken stroom, draaien op een gespecialiseerde computer en verdienen bitcoin in ruil voor het draaien van de computer / software. Voor het gemak is dit een versimpeling van de realiteit.

Het verdienmodel heeft twee variabelen: de stroomkosten die de miners maken en de koers van de bitcoins die worden verdiend. De miner heeft geen controle over de prijs van de Bitcoin die wordt verdiend, dus moeten ze zich uitsluitend concentreren op het verlagen van de kosten van het stroomverbruik om winstgevender te worden. Vanwege deze beperking worden miners financieel gestimuleerd om de goedkoopste stroom te vinden die beschikbaar is.

Zoektocht naar ongesubsidieerde hernieuwbare energie

In een artikel in Forbes in 2019 staat: ‘Volgens een nieuw rapport van het International Renewable Energy Agency (IRENA), is ongesubsidieerde hernieuwbare energie nu het vaakst de goedkoopste bron voor energieopwekking is.’

Ofwel, ongesubsidieerde hernieuwbare energie is de goedkoopste vorm van elektriciteit. Dit trekt uiteraard miners aan, zij worden financieel gestimuleerd om hier van te profiteren. Onthoud dat het de mijnwerker niet kan schelen waar de stroom vandaan komt. Ze willen gewoon de goedkoopste stroom die beschikbaar is.

Methaanemissies verminderen

De tweede reden is dat bitcoin miners helpen de milieu-impact van niet-schone energie af te leiden. Anthony Pompliano verwijst hierbij naar methaangas. Het Internationaal Energieagentschap meldt dat de methaanemissies vorig jaar met 10% zijn gedaald, maar Fatih Birol deelde een samenvatting van waarom dit niet zo bemoedigend is als het lijkt:

Hij rondt zijn analyse af door te zeggen dat verantwoordelijke operators deze methaanemissies onmiddellijk moeten aanpakken.

Miners vangen methaan af

Pompliano weet dit om te zetten naar goed nieuws. Bitcoin-miningbedrijven zoals Great American Mining stappen in met een win-win-oplossing voor deze operators.

Volgens hun website: ‘Great American Mining verdient geld aan verspild, gestrand en ondergewaardeerd gas in de olie- en gasindustrie door het te gebruiken als bron voor het opwekken van energie voor bitcoin mining. Onze oplossingen maken producenten efficiënter en winstgevender en helpen tegelijkertijd het affakkelen en ontluchten in de hele waardeketen van olie en gas te verminderen.’

Benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet?

Niet slecht van bitcoin

Great American Mining en vele andere bedrijven over de hele wereld doen hun best om de grootste methaan-uitstoters te helpen de negatieve bijwerkingen van hun werk te verwerken. Daarnaast helpen ze natuurlijk ook om het gezondste geld dat de wereld ooit heeft gezien te maken.

Volgens een studie van Cambridge gebruikt meer dan 75% van de miners hernieuwbare energie en nu zijn er oplossingen om methaanemissies ook in mining om te zetten.

Bitcoin is niet slecht voor het milieu.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bekijk reacties

  • Ad 1) bitcoinminers zoeken de goedkoopste energiebron. Dit is tegenwoordig weliswaar vaak groene energie, maar die groene energie kan niet voor andere, meer nuttige doeleinden gebruikt worden, waardoor er meer grijze stroom nodig is.
    Ad 2 ) Goed dat ze werken aan het afvangen van methaanlekken. Echter, dit kan ook voor iets anders gebruikt worden.

    Feit blijft dat bitcoinmining een enorme energieverslindende operatie is, alleen om wat bits te genereren. Als Satoshi Nakamoto dit had voorzien had hij vast een efficiëntere en eerlijker manier bedacht om Bitcoin te genereren.

Recente artikelen

Amerikaanse grootbank adviseert bitcoin in portfolio op te nemen

JP Morgan zegt dat de vraag naar bitcoin hoger is dan het daadwerkelijke aanbod en…

12 uur geleden

Grayscale overweegt meer keuze voor grote investeerders: Polkadot, Chainlink, Cardano en meer

Het cryptocurrency investeringsfonds Grayscale is van plan om meer cryptomunten aan te bieden voor institutionele…

14 uur geleden

Fonds uit Dubai verkoopt 750 miljoen dollar Bitcoin om Cardano en Polkadot te kopen

Het in Dubai gevestigde cryptofonds FD7 Ventures zal de komende maand voor meer dan 750…

15 uur geleden

Bitcoinbeurs Kraken wil geld ophalen, waarde geschat op 10 miljard dollar

De grote Amerikaanse crypto-exchange Kraken is in gesprek over een nieuwe financieringsronde die de waardering…

17 uur geleden

Zakt Bitcoin naar 41.000 dollar? Of terug naar 50.000 dollar?

Bitcoin vond even de weg omhoog, maar 51.000 dollar (42.009 euro) bleek een te sterke weerstand.…

18 uur geleden

NBA-spelers kopen cryptocurrency van zichzelf en bod van 1,8 miljoen dollar op NFT Beeple

Er is flink geboden op een verzameling kunstwerken gemaakt door de populaire digitale kunstenaar Beeple.…

19 uur geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde crypto-platform van Nederland.

Ga direct naar BTC Direct