Categories: Bitcoin nieuws

Bitcoin veiliger dan ooit: moeilijkheidsgraad bitcoin minen stijgt met 7%

Vandaag stijgt de moelijkheidsgraad om bitcoin te minen met meer dan zeven procent. Dat blijkt uit een schatting van deze website. Na deze aanpassing is er dus nog meer rekenkracht nodig om bitcoin transacties te verwerken. Maar wat betekent dat voor het netwerk en voor de koers?

In onze wekelijkse video bespreken we dit onderwerp ook:

Voor het netwerk: meer veiligheid

Dagelijks werken duizenden computers aan de veiligheid van de bitcoin blockchain. Bitcoin miners verwerken transacties in blokken op de blockchain. Voor het minen van bitcoin is rekenkracht nodig. Hoe meer bitcoin miners er zijn, hoe hoger de totale rekenkracht op het netwerk.

Iedere tien minuten wordt er een nieuw blok aan de bitcoin blockchain toegevoegd. Om te voorkomen dat er te snel blokken worden gevonden als er veel miners bij komen, wordt de moeilijkheidsgraad om de 2.016 blokken aangepast. In de meeste gevallen is dat ongeveer om de twee weken.

Na de aanpassing van de moeilijkheidsgraad kost het dan weer gemiddeld tien minuten om een blok aan de blockchain toe te voegen. Op die manier houdt het systeem zich zelf in stand.

Meer miners zorgt ook voor meer veiligheid. Wil je de bitcoin blockchain manipuleren? Dan heb je meer dan de helft van de totale rekenkracht op het netwerk nodig. Dat is nu praktisch onmogelijk, tenzij je bereid bent om miljarden euro’s te spenderen aan hardware en apparatuur.

En voor de prijs?

Wat deze stijging voor de bitcoin koers gaat betekenen is nog onduidelijk. Volgens sommige analisten zorgt een stijgende moeilijkheidsgraad voor een stijgende prijs, maar of er een direct verband bestaat is onduidelijk.

Wel kan je de stijging van de moeilijkheidsgraad zien als blijk van vertrouwen. Miners zijn hoe dan ook bereid om te investeren in krachtigere apparatuur om bitcoin te minen. Zij blijven helpen om het bitcoin netwerk te kunnen onderhouden. Dat is bijzonder, zeker omdat de bitcoin koers nog steeds lager is dan het hoogste punt in 2019.

En over minen gesproken, een belangrijk moment om in de gaten te houden is de bitcoin block halving. Tijdens de bitcoin block halving wordt de beloning voor bitcoin miners gehalveerd. Dat kan invloed hebben op het aantal miners, het kan zijn dat kleine miners hun apparatuur afsluiten. Of dat ook gaat gebeuren? We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten!

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving.

Recent Posts

Binnenkort vliegtuigtickets kopen met cryptocurrency bij Norwegian Air

Sommigen vinden bitcoin een manier om waarde op te slaan, anderen willen er mee kunnen…

15 uur ago

Tweede keer dat Ethereum DeFi kredietprotocol bZx aangevallen wordt, minimaal 3.500 ETH verlies

Voor de tweede keer in korte tijd is kredietverlener bZx aangevallen. Dit bedrijf verleent DeFI…

2 dagen ago

Alaaf! Polonaise voor bitcoin of een heftige kater?

Voor de derde keer in februari dipte bitcoin onder de 10.000 dollar (9.250 euro). Bitcoin…

2 dagen ago

Ethereum prijs hangt nauw samen met die van bitcoin, wachten op 290 dollar

Het leek er even op of de koers van Ethereum een eigen pad kon bewandelen,…

3 dagen ago

IOTA vraagt gebruikers hun wachtwoorden te veranderen na hack

IOTA zit in de hoek waar de klappen vallen. De hack van hun Trinity-wallet heeft…

3 dagen ago

Zweden kan eerste grote economie worden met eigen cryptocurrency

De laatste jaren wordt er veel gesproken en geschreven over Central Bank Digital Currency's (CBDC's). Veel…

3 dagen ago