Categorieën: Bitcoin nieuwsMining

Meevaller voor bitcoin miners rond halving, overtollige energie voor bodemprijzen

De Chinese stad Yaan, in de provincie Sichuan, vraagt hulp aan bitcoin miners voor het verwerken van overtollige energie. Dit kan gunstig uitpakken voor de veiligheid van het bitcoinnetwerk maar zeker voor de miners die actief zijn in de regio. Verwacht wordt dat de kosten voor energie lager worden.

Twee vliegen in één klap

De lokale overheid heeft een document gedeeld waarin blockchain bedrijven worden gevraagd om hun activiteiten te verplaatsen. Het liefst richting elektriciteitscentrales waar sprake is van overproductie. De stad slaat zo twee vliegen in één klap, ze willen namelijk ook een soort hub worden voor bitcoinmining.

Miners overleven vanwege een goede balans van kosten en inkomsten, ze zijn allerminst altruïstisch. Daarom staat in het document ook dat deze overtollige stroom tegen lagere tarieven af te nemen zijn.

Volatiele maand achter de rug

We hebben een wisselende maand achter de rug. De verrassende crash van de bitcoinkoers halverwege maart, die de prijzen met 50 procent deed dalen, had uiteraard ook invloed op miners. Het werd zo wel heel moeilijk om winst in fiat uit hun werkzaamheden te halen. Dat zag je ook terug in de teruggang van de computerkracht van alle miners. Dit duidt er op dat sommige miners hun apparaten moesten sluiten.

Prijs en kosten compenseren voor halving

Als een mijnwerker bijvoorbeeld een winst van 100 bitcoin per maand maakt voor de halvering en tegen een prijs van 7.000 dollar, komt dat overeen met 700.000 dollar per maand. Als de bitcoin inkomsten na de halvering met 50% worden verlaagd, maar de prijs verdubbelt tot 14.000 dollar, dan maakt het niet uit voor de miner. Er komt nog steeds 700.000 dollar binnen elke maand.

Maar niets wijst er op dat de bitcoinprijs direct na de halvering verdubbelt. Bij de vorige halveringen van 2012 en 2016 duurde het ongeveer 10 maanden voordat de koers omhoog schoot. Dat betekent dat miners mogelijk een lange periode van lage inkomsten moeten doorstaan.

Lage elektriciteitskosten zorgen voor minder faillissementen

Blijft de prijs na de halving 7.000 dollar? Dan verwacht Mao Shixing, mede-oprichter van miningpool F2Pool, dat meer miningapparatuur onvermijdelijk zullen worden uitgeschakeld:

Als de prijs van bitcoin op het huidige niveau van 6.000 tot 7.000 dollar blijft, zullen na de halvering onvermijdelijk meer machines worden uitgeschakeld. Door de crash van 12 maart zijn al een aantal machines uitgeschakeld. Maar misschien proberen we nog steeds hun efficiëntie te verbeteren en hun kosten te verlagen.

Tegelijkertijd zei hij dat lagere elektriciteitskosten miners kunnen redden van faillissementen.

Gezien de huidige marktprestaties, moeten we de elektriciteitskosten optimaliseren, hoe lager de elektriciteitskosten zijn, hoe minder de miners zullen worden getroffen.

Dat is precies wat de stad in het document heeft geschreven. Het beleid moet ervoor zorgen dat de energiekosten omlaag gaan, en deze kosten zijn voor veel miners 90% van alle kosten.

Minder decentraal

De trend zou zich zelfs na halvering kunnen voortzetten. In mei 2020 wordt de bitcoin-mijnbeloning verlaagd van 1.800 BTC naar 900 BTC. Maar nu de prijs stijgt en de energietarieven lager worden, is de kans groter dat de meeste miners winstgevend blijven.

Hoewel dit besluit van Yaan goed is voor de miners, kan dit ook zorgen dat de verspreiding van miners over de wereld zich gaat concentreren in China. Dit is niet gunstig voor het decentrale karakter van bitcoin.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bekijk reacties

  • "Dat betekent dat miners mogelijk een lange periode van lage inkomsten moeten doorstaan."
    Of slim genoeg zijn een zoveel bitcoins bewaren tot ze wat later 't dubbele waard zijn....

Recente artikelen

Primeur: Bitcoin beurs Coinbase en BlockFi maken zich op voor beursgang (IPO) in Amerika

Opvallend nieuws van de New York Times. Cryptocurrency beurs Coinbase zou zijn begonnen met de…

14 uur geleden

‘Veiligheid is de grootste uitdaging voor decentrale financiële sector (DeFi)’

De decentrale financiële (DeFi) sector is in de afgelopen maanden enorm gegroeid. Was het DeFi-ecosysteem…

14 uur geleden

DeFi cryptocurrency van Kyber Network stijgt door staking

Er gaat geen dag voorbij gegaan zonder dat een of ander gedecentraliseerd financieel platform de…

18 uur geleden

Peter Brandt verwacht 23% groei in waarde ethereum ten opzichte van bitcoin

Oude rot in het vak Peter Brandt verwacht dat de koers van ethereum beter zal…

19 uur geleden

Chainlink en DeFi platform Nexo kondigen samenwerking aan, koers blijft maar stijgen

Nexo heeft een partnerschap aangekondigd met Chainlink, een gedecentraliseerd oracle netwerk dat is gebaseerd op…

20 uur geleden

Win 5x bitcoin hardware wallet Trezor Model T ter waarde van 180 euro

BTC Direct en SatoshiLabs, bekend van hardware wallet Trezor, werken samen om bitcoin nog simpeler…

2 dagen geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app

Check it out!