Sommige Bitcoin miners trekken stekker eruit na halving, nog geen effect lange termijn

Maandagavond om 21:23 uur vond de bitcoin block halving plaats. De beloning voor miners is gehalveerd van 12,5 bitcoins naar 6,25 bitcoins. Het aanbod van nieuwe bitcoins halveert, en wanneer de vraag hetzelfde blijft kan dit goed zijn voor de prijs.

Maar het zijn de miners die eerst worden geraakt. Hun beloning wordt nu gehalveerd, terwijl ze nog hetzelfde werk leveren. Wat gaan zij doen na de halving?

Kostprijs voor het minen van een bitcoin verdubbeld

De halvering van de beloning voor miners betekent dat de kostprijs voor het minen van één bitcoin wordt verdubbeld. Deze was in eerste instantie maximaal 7.800 dollar, nu ligt het op 15.600 dollar.

Dat zie je op de grafiek hieronder beter terug, over het algemeen wordt er nu met verlies gemined.

De grafiek laat de marges van bitcoin miners zien. De grafiek is gebaseerd op een model van Charles Edwards, fondsenbeheerder bij Capriole. De onderkant van de rode balk zijn de kale kosten om bitcoin te minen, denk aan energiekosten.

Bij de bovenkant zijn alle mogelijke kosten meegenomen, zoals salaris van personeel, afschrijving van apparatuur en huur van gebouwen. Minen is tegenwoordig namelijk een serieuze onderneming, iets wat niet meer in een zolderkamertje wordt uitgevoerd maar vaak door miningfarms en mining pools.

De moeilijkheidsgraad bepaalt hoe duur het is om bitcoin te minen. Treden veel bitcoin miners tot de markt, dan wordt het moeilijker om bitcoin te minen. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe meer rekenkracht je moet aanleveren om één bitcoin te minen. Dat betekent dat je meer (of duurdere) mining apparatuur nodig hebt, die meer energie nodig hebben. En dat kost simpelweg meer geld.

Op dit moment zijn er twee mogelijke scenario’s:

  • De bitcoinkoers moet omhoog, zodat miners weer zonder verlies minen.
  • Of sommige miners moeten tijdelijk de stekker eruit trekken.

De tweede optie heeft te maken met de aanpassing van de moeilijkheidsgraad, dit gebeurt om de twee weken. Stoppen sommige miners ermee? Dan wordt de moeilijkheidsgraad verlaagd, waardoor ook de kostprijs om te minen naar beneden wordt gesteld.

Korte termijn: sommige miners stoppen ermee

Hieronder zie je de totale rekenkracht op het bitcoin netwerk. Je ziet dat deze op de dag van de halving een piek heeft bereikt van 147 EH/s. De hash rate is daarna gedaald tot onder 100 EH/S. 

De hash rate staat voor het aantal berekeningen per seconde dat alle miners aanleveren. Dit cijfer geeft je ook ongeveer een beeld van het aantal miners op de markt.

Het kan goed zijn dat sommige miners over zijn gestapt naar andere coins die gebruikmaken van hetzelfde algoritme, bijvoorbeeld Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin SV (BSV). Beide munten laten namelijk een stijging zien in de hash rate na de halving. De rekenkracht van BSV is bijvoorbeeld verdubbeld: 

Dat geldt ook voor de rekenkracht van BCH:

Lange termijn: nog steeds stijgende trend

Betekent dit dat alle bitcoin miners stoppen met het minen? Dat hoeft niet per se. Kijk je naar de lange termijn, dan zie je nog steeds een stijgende lijn. Hieronder zie je het zeven-daags gemiddelde van de hash rate. Deze grafiek is minder gevoelig voor dagelijkse bewegingen.

De grote daling in 2020 was na het uitbreken van het coronavirus, maar bitcoin heeft zich daar inmiddels knap van hersteld. Zet deze trend zich voort in de rest van het jaar? 


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.